direct naar inhoud van 3.2 Regionaal beleid
Plan: Boeierstraat, Nieuw-Lekkerland
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0571.BPBoeierstraatNLL-VG01

3.2 Regionaal beleid

3.2.1 Regionale Woonvisie Alblasserwaard -Vijfheerenlanden

In de Regionale Woonvisie Alblasserwaard-Vijfheerenlanden is op 22 december 2005 vastgesteld. De woonvisie wordt gebruikt als ijkpunt voor de samenwerking van de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. De gemeenten die hieronder vallen zijn: Gorinchem, Giessenlanden, Graafstroom, Hardinxveld-Giessendam, Leerdam, Liesveld, Nieuw-Lekkerland en Zederik.

De wensen vanuit het thema: Woonmilieu en identiteit

  • De acht gemeenten van de regio bieden een gedifferentieerd pakket aan woonmilieus.
  • Streefdoel is deze differentiatie in woonmilieus tenminste in stand te houden of zelfs te vergroten (‘geen behoefte aan eenheidsworst’).
  • Tegelijkertijd moet men werken aan een grotere vrijheid voor de burgers om binnen de regio het door hen gewenste woonmilieu te kiezen. Dat betekent overleg (gemeenten en corporaties) over het wegnemen van belemmeringen voor regionale wooncarrières.
  • Ook op lokaal niveau en op kernniveau moeten partijen zoveel mogelijk bijdragen aan differentiatie, afgestemd op bewoners en door hen te maken wooncarrières.

De 17 te realiseren seniorenwoningen spelen in op de vraag naar woningen voor ouderen. Daarnaast zorgt het realiseren van de seniorenwoningen langs de Boeierstraat voor een gedifferentieerd aanbod van woningen in de wijk Middelweg.

3.2.2 Pact van Bleskensgraaf, actieplan Nieuw-Lekkerland

Op 30 januari 2006 tekenden vertegenwoordigers van zorgvragers, gemeentebesturen, zorg- en welzijnsorganisaties, woningcorporaties en de provincie Zuid-Holland het Pact van Bleskensgraaf. Hierin staat dat alle partijen willen werken aan een regio waarbinnen ouderen en mensen met een beperking zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen en leven. Om dit te bereiken hebben partijen in het pact acties opgenomen. Acties die tot 2015 nodig zijn om wonen, welzijn, leefbaarheid, vervoer en zorg op het gewenste peil te krijgen.

Het "Pact van Bleskensgraaf, Actieplan Wonen, Welzijn en Zorg Nieuw-Lekkerland" biedt op basis van veel voorwerk en inzet van de lokale plangroep, een set uitdagingen en prestaties. Als deze prestaties worden geleverd, verdient Nieuw-Lekkerland in 2015 het predicaat 'levensloopbestendige gemeente'.

Het Pact van Bleskensgraaf berekent dat er in 2015 een minimum behoefte van 500 toegankelijke woningen is. Dit betekent een benodigde uitbreiding van 200 toegankelijke woningen. Met toegankelijke woningen wordt bedoeld dat de woningen zonder trappen toegankelijk zijn. Een woning is extern toegankelijk als de woonkamer van de woning bereikbaar is zonder trappen te hoeven lopen. Een woning is intern toegankelijk als de primaire vertrekken (keuken, toilet, bad of douchegelegenheid en tenminste één slaapkamer) zonder traplopen bereikbaar zijn vanuit de woonkamer. Het appartementencomplex wordt zo ontworpen dat de woningen via een lift en galerij te bereiken zijn. Aangezien de woningen uit één laag bestaan is de interne toegankelijkheid ook gewaarborgd. Met de realisatie van het voorgenomen plan is dan ook sprake van een toevoeging aan de woningvoorraad van 17 toegankelijke woningen.

3.2.3 Waterbeheerplan 2010-2015

Waterschap Rivierenland heeft een Waterbeheerplan opgesteld voor de periode 2010-2015. Het plan is vastgesteld door het Algemeen Bestuur van het waterschap op 30 oktober 2009. Het plan gaat over het waterbeheer in het hele rivierengebied en het omvat alle watertaken van het waterschap: waterkwantiteit, waterkwaliteit, waterkering en waterketen.

Dit Waterbeheerplan is verder uitgewerkt in het "Waterplan Nieuw-Lekkerland".