Plan: | Molenwetering 2013 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0484.B082molenwetering-0003 |
In artikel 1 is een aantal begrippen nader gedefinieerd teneinde onduidelijkheid te voorkomen. Aangesloten is bij de landelijke standaard begripsbepalingen, die zijn voorgeschreven danwel die voortvloeien uit de jurisprudentie. Voor het overige is aangesloten bij de in de gemeente gebruikelijke definities danwel zijn toegesneden op de specifieke situatie.
In artikel 2 wordt aangegeven op welke wijze gemeten moet worden bij het beoordelen of de maatvoering in overeenstemming is met de regels.
De bestaande situatie (aanwezige waarden en gebruik van gronden en bebouwing)vormt het uitgangspunt voor de bestemmingen. Het bedrijventerrein biedt in de huidigesituatie weinig ruimte voor nieuwe ontwikkelingenmaar de mogelijkheid hiervoor in de toekomst moet niet worden uitgesloten. Voortzetting van de bedrijfsfuncties wordt hier nagestreefd. Het betrokken gebied is voornamelijk voor bedrijfsfuncties bestemd.
De bestemming "Bedrijf" beslaat dan bijna helemaal het volledige plangebied en is gericht op een duurzame bedrijfsontwikkeling. Binnen ruime marges worden regels gesteld voor bebouwing en open terreinen, alsmede voor het gebruik daarvan voor bedrijfsdoeleinden. De ontsluitingswegen, voor zover zij niet de hoofdontsluiting vormen, vallen niet binnen de bedrijfsbestemming, maar binnen de bestemming "Verkeer".
Artikel 4 Bedrijf - Bedrijfsverzamelcomplex
Ter plaatse van de bestemming "Bedrijf - Bedrijfverzamelcomplex" is ruimte gemaakt voor de aldaar destijds ontwikkelde mix van bedrijven en zelfstandige kantoren, verdeeld over meerdere percelen. Deze percelen vormen thans één gebied als bedrijfsverzamelcomplex. De oppervlakte van de zelfstandige kantoren mag het huidige oppervlak van 2750m2 niet overschrijden.
Artikel 5 Bedrijf - nutsvoorziening
Het al bestaande electriciteitsdistributiebedrijf krijgt de bestemming "Bedrijf - Nutsvoorziening"
Artikel 6 Bedrijf - Waterzuiveringsinstallatie
Deze bestemming is onveranderd en is opgenomen voor het rioolzuiveringsbedrijf. Om het bedrijf liggen geurzones waarbinnen geen geurgevoelige objecten opgerichtmogen worden.
Het groen met een meer structureel karakter (structuurgroen) is vastgelegd in de bestemming “Groen”. Daarin zijn opgenomen grasvelden, opgaande beplanting, taluds langs het water en de diverse in het groen aanwezige voet- en fietspaden.
Met de bestemming "Horeca' wordt ruimte gemaakt voor de trend van horeca, eventueel gecombineerd met een seet-to-meet concept, op het bedrijventerrein. De horeca kan tevens een bijdrage leveren aan een kwalitatief hoogwaardige buitenruimte op het bedrijventerrein.
De sportaccomodatie van Jawi heeft met de bestemming "Sport" de specifieke bestemming verkregen nadat in het verleden door middel van een ruimtelijke procedure toestemming is verleend voor de vestiging van de sportaccomodatie op het bedrijventerrein Molenwetering.
De wegen met een overwegende stroomfunctie zijn bestemd tot “Verkeer”. Dit betreft onder andere de A. van Leeuwenhoekweg. Behalve de weg vallen binnen deze bestemming ook groenvoorzieningen, trottoirs, fiets- en voetpaden en eventuele geluidwerende voorzieningen. Ter plaatse van de aanduiding 'verkooppunten voor motorbrandstoffen met LPG' zijn ook verkooppunten voor motorbrandstoffen inclusief LPG en ondergeschikte detailhandel toegestaan.
Artikel 11 Verkeer - railverkeer
Het verkeer en vervoer per rail met inbegrip van kruisingen, zowel gelijkvloers als ongelijkvloers heeft de specifieke bestemming "Verkeer - Railverkeer" gekregen. Behalve het spoor zijn ook nutsvoorzieningen, groenvoorzieningen, geluidwerende voorzieningen, voet- en fietspaden en watergangen toegestaan.
Alle watergangen die door het plangebied stromen hebben een structurele functie voor waterberging en waterhuishouding en zijn daarom specifiek bestemd tot “Water”. Binnen de bestemming “Water” zijn tevens bruggen en dergelijke toegestaan.
Artikel 14 Leiding - Gas (dubbelbestemming)
De gasleiding heeft een beschermingszone. Het artikel met de bestemming "Leiding - Gas" geeft hiervoor de in acht te houden regels.
Artikel 15 Leiding - Hoogspanning (dubbelbestemming)
De hoogspanning heeft een beschermingszone. Het artikel met de bestemming "Leiding - Hoogspanning" geeft hiervoor de in acht te houden regels.
Artikel 16 Leiding - Riool (dubbelbestemming)
Het riool heeft een beschermingszone. Het artikel met de bestemming "Leiding - Riool" geeft hiervoor de in acht te houden regels.
Artikel 17 Leiding - Water (dubbelbestemming)
De waterleiding heeft een beschermingszone. Het artikel met de bestemming "Leiding - Water" geeft hiervoor de in acht te houden regels.
Artikel 18 Waarde - Archeologie 1 (dubbelbestemming)
Het gebied dat als archeologisch waardevol is aangemerkt is middels een dubbelbestemming op de verbeelding weergegeven. Er zijn twee verschillende gebieden aangewezen met elk zijn eigen regels, gebaseerd op de resultaten uit het archeologisch onderzoek dat in het kader van het bestemmingsplan is uitgevoerd.
Artikel 19 Waarde - Archeologie 2 (dubbelbestemming)
Het gebied dat als archeologisch waardevol is aangemerkt is middels een dubbelbestemming op de verbeelding weergegeven. Er zijn twee verschillende gebieden aangewezen met elk zijn eigen regels, gebaseerd op de resultaten uit het archeologisch onderzoek dat in het kader van het bestemmingsplan is uitgevoerd.
Artikel 20 Waarde - Archeologie 3 (dubbelbestemming)
Het gebied dat als archeologisch waardevol is aangemerkt is middels een dubbelbestemming op de verbeelding weergegeven. Er zijn twee verschillende gebieden aangewezen met elk zijn eigen regels, gebaseerd op de resultaten uit het archeologisch onderzoek dat in het kader van het bestemmingsplan is uitgevoerd.
Artikel 21 Anti-dubbeltelregel
Dit voorschrift zorgt ervoor dat grond die reeds eerder bij een verleende omgevingsvergunning is meegenomen, niet nog eens bij de verlening van een nieuwe omgevingsvergunning mag worden meegenomen. Deze anti-dubbeltelbepaling heeft uitsluitend betrekking op situaties die plaatsinden onder het geldende bestemmingsplan. Het is dus niet zo dat gronden die zijn meegeteld bij het verlenen van een omgevingsvergunning onder een vorig bestemmingsplan, bij het verlenen van een omgevingsvergunning onder het nieuwe bestemmingsplan ook buiten beschouwing moeten worden gelaten.
Artikel 23 Algemene gebruiksregels
In dit artikel is bepaald wat in ieder geval onder strijdig gebruik dient te worden verstaan.
Artikel 24 geluidszone - industrie
In dit artikel is bepaald dat het oprichten van geluidsgevoelige objecten uitsluitend is toegestaan indien wordt voldaan aan de bepalingen uit de Wet geluidhinder of de daarop gebaseerde overige regelingen.
Artikel 25 geluidszone - gezoneerd industrieterrein
Een gezoneerd industrieterrein is een industrieterrein waarop op basis van de Wet geluidhinder ‘grote lawaaimakers’ zijn toegestaan. Een gezoneerd industrieterrein heeft een op basis van de Wgh vastgestelde geluidzone rondom het industrieterrein. Buiten deze zone mag de geluidsbelasting vanwege het industrieterrein de waarde van 50 dB(A) niet te boven gaan.
Artikel 26 Milieuzone - geurzone - 1
In dit artikel is bepaald dat geen geurgevoelige objecten zijn toegstaan.
Artikel 27 Milieuzone - geurzone - 2
In dit artikel is bepaald dat geen geurgevoelige objecten zijn toegstaan.
Artikel 28 veiligheidszone - bevi
Deze gebiedsaanduiding bepaalt dat er binnen de Bevi contouren geen nieuwe ontwikkelingen gerealiseerd kunnen worden en wordt de vestiging van risicovolle bedrijven uitgesloten.
Artikel 29 vrijwaringszone - straalpad
In dit artikel zijn regels opgenomen ter bescherming van de straalpaden binnen het plangebied.
Artikel 30 Algemene afwijkingsregels
Op basis van dit artikel kunnen burgemeester en wethouders voor de gronden binnen het plangebied bij een omgevingsvergunning afwijken van de in de bestemmingen opgenomen bouwregels. Het gaat hier om veranderingen van beperkte aard, zoals het bouwen van gebouwtjes van openbaar nut en het vergroten van de maatvoering van bouwwerken met 15%.
Artikel 31, 32, 33 en 34 ontheffingsgebied 1, 2, 3 en 4
In deze artikelen wordt geregeld dat in de ontheffingsgebieden door burgemeester en wethouders, afgeweken kan worden van de in de desbetreffende artikelen bepaalde milieucategorieën.
Artikel 35 wro-zone - wijzigingsgebied 5 (Horeca-zoeklocatie)
In dit artikel wordt geregeld dat door middel van een wijzigingsbevoegdheid onder voorwaarden de bestaande bestemming kan worden gewijzigd in de bestemming "Horeca".
Artikel 36 wro-zone - wijzigingsgebied 6 (Onderdoorgang spoor)
In dit artikel wordt geregeld dat door middel van een wijzigingsbevoegdheid onder voorwaarden de bestaande bestemming kan worden gewijzigd in de bestemming "Onderdoorgang spoor".
Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels
In dit artikel is onder meer aangegeven dat bouwwerken die ten tijde van inwerkingtreding van dit plan aanwezig zijn, mogen blijven bestaan, ondanks dat zij afwijken van het plan.
Gebruik van gronden en opstallen zoals dat op het moment van inwerkingtreding van dit plan plaatsvindt, mag -hoewel het afwijkt van het plan- worden gecontinueerd. Het gebruik dat reeds onder het hiervoor geldende bestemmingsplan illegaal is aangevangen en ook volgens het nieuwe bestemmingsplan niet kan, blijft illegaal en mag dus niet worden voortgezet.