direct naar inhoud van 3.5 Beleid van het Stadsdeel West
Plan: Bestemmingsplan Zuidelijk Veld Fase 2
Plannummer: H0902BPSTD
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0363.H0902BPSTD-OH01

3.5 Beleid van het Stadsdeel West

Hieronder wordt het beleid van het oud-stadsdeel Bos en Lommer weergegeven dat door het nieuwe stadsdeel West voortgezet wordt.

Woonvisie Bos en Lommer 2008-2011
Op 11 juni 2008 heeft het stadsdeel de Woonvisie Bos en Lommer 2008-2011 vastgesteld. Doelstelling van het stadsdeel is om door transformatie van de woningvoorraad de woonsituatie van de huidige bewoners te verbeteren en om ruimte te bieden voor nieuwe groepen en sociale stijgers. Transformatie vindt plaats door (onder meer) verkoop van sociale huurwoningen en door sloop- en nieuwbouw, met de randvoorwaarde dat voldoende aanbod van sociale huurwoningen behouden blijft. Op de kaart behorende bij de Woonvisie is het plangebied aangemerkt voor sloop- en nieuwbouw.
Het bouwplan voorziet in zowel koopwoningen (50 in totaal) als in sociale huurwoningen (64 woningen).

Vernieuwingsplan Kolenkitbuurt, Visie op de economische vernieuwing van de Kolenkitbuurt (2003)
Op 2 april 2003 is door de stadsdeelraad het Vernieuwingsplan Kolenkitbuurt vastgesteld. Dit Vernieuwingsplan is op 30 oktober 2003 tevens vastgesteld door de gemeenteraad van Amsterdam. Doel van dit plan is om de negatieve ontwikkelingen te keren door het nemen van vergaande maatregelen. De Kolenkitbuurt zal worden omgevormd tot een buurt waar bewoners kansen kunnen krijgen en bereid zijn die te nemen. Daarvoor moet er veel veranderen op zowel fysiek, economisch als sociaal gebied. In dit plan zijn diverse ontwikkelingen beschreven die tot 2015 tot uitvoering zullen worden gebracht. Behoud en versterking van het voorzieningenaanbod, met een nadruk op maatschappelijke voorzieningen en kleinschalige bedrijvigheid is een belangrijk onderdeel van het vernieuwingsplan voor de Kolenkitbuurt.

Het Vernieuwingsplan is nader uitgewerkt in twee uitwerkingsplannen: Uitwerkingsplan Ringspoorzone (vastgesteld op 29 september 2004) en Uitwerkingsplan Zuidelijk Veld (vastgesteld op 30 maart 2005). Beide uitwerkingsplannen (en de Nota van Wijzigingen) vormen het kader en de randvoorwaarden voor wat betreft het grondgebruik, de verkaveling/rooilijnen, waterhuishouding, parkeren (gebouwd en ongebouwd), voorzieningen en andere functies. Tegelijkertijd met het Uitwerkingsplan Zuidelijk Veld is de Bouwenvelop vastgesteld. De bouwenvelop bestaat uit hetgeen is vastgelegd in de Uitwerkingsplannen en een exacte beschrijving van de toegestane optimalisatie.

Nota Parkeren (2005)
In de Nota Parkeren 2005 staat het parkeerbeleid van het stadsdeel. Het parkeerbeleid is erop gericht de overlast van parkeren voor het milieu, gezondheid en leefbaarheid te beperken, terwijl het noodzakelijk geachte autoverkeer de beschikking heeft over een parkeerplaats. Om dit te realiseren, is in 1997 betaald parkeren als parkeerregime in heel Bos en Lommer geïntroduceerd.
In de Nota Parkeren 2005 staan de volgende uitgangspunten geformuleerd:

  • evenwichtige verdeling van de openbare ruimte, waarbij prioriteit wordt gegeven aan de zwakkere gebruikers;
  • geen uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen (op maaiveld);
  • beschikbaarheid van een parkeerplaats binnen redelijke afstand van de woning, winkel en zakelijke bestemming;
  • bij nieuwbouw dient op eigen terrein of binnen het plangebied te worden voorzien in de parkeerbehoefte;
  • voor toekomstige ontwikkelingen geldt als uitgangspunt dat de parkeerplaatsen die op straat verdwijnen, moeten worden gecompenseerd in gebouwde voorzieningen, op het niveau van het desbetreffende vergunninggebied.