direct naar inhoud van Hoofdstuk 4 Het ruimtelijk kader
Plan: Bestemmingsplan Zuidelijk Veld Fase 2
Plannummer: H0902BPSTD
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0363.H0902BPSTD-OH01

Hoofdstuk 4 Het ruimtelijk kader

Wonen
De Kolenkitbuurt is gerealiseerd in de jaren '50 van de vorige eeuw. Toen de wijk net was gebouwd, lag deze aan de rand van de stad en was het toonbeeld van het moderne bouwen. De wijk maakt onderdeel uit van de Westelijke Tuinsteden die zijn ontwikkeld op basis van het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP) van Cornelis van Eesteren. De Westelijke Tuinsteden vormden de schakel tussen stad en platteland. Het ideaal van de groene, open stad met "licht, lucht en ruimte" stond centraal.

Bij de herstructurering van de wijk heeft de huidige hoofdstructuur van de Kolenkitbuurt als uitgangspunt gediend voor het ontwerp van de toekomstige situatie. Hierdoor is de stedenbouwkundige samenhang gewaarborgd en zullen er geen "breuken" ontstaan tussen de bestaande en nieuwe structuur tijdens de vernieuwing. De bijzondere bebouwingselementen van de buurt, zoals de (half)open bouwblokken met een groene binnentuin worden behouden. Verder wordt aandacht besteed aan de kwaliteit van de buitenruimte. De verbetering hiervan vindt plaats door het instellen van een "encroachmentzone" langs de voorzijde van de woningen. Dit is een strook van 2,5 meter langs de buitenkant van de gebouwen die als een soort van "voortuin" kan gezien worden. Deze zone - in dit bestemmingsplan bestemd als Tuin-2 - is in het leven geroepen om nadrukkelijk de relatie tussen het leven op straat en het wonen te herstellen en privacy te bieden voor de woonfunctie op de begane grond. Alle woningen hebben een tuin, souterrain, erker of balkon in de encroachment. Er komt een duidelijke en herkenbare afscheiding tussen openbaar en privé. Van belang is een heldere scheiding tussen openbaar en privé met aandacht voor sociale veiligheid en beheer.

Met een maximale bouwhoogte van 14 meter kunnen in de woonblokken 4 lagen gebouwd worden. Op de zuidelijke koppen van de woonblokken wordt ruimte gegeven om een extra verdieping te realiseren.

Maatschappelijke voorzieningen
Onderdeel van het plangebied zijn de bestaande maatschappelijke voorzieningen in de zogenaamde Cordaan- en Foyergebouwen.

In het Cordaangebouw en op de laagste twee verdiepingen van het Foyergebouw biedt de zorginstelling Cordaan woonvoorzieningen voor verstandelijk gehandicapten. De bovenste twee verdiepingen van het Foyergebouw worden op dit moment gebruikt als tijdelijke huisvesting voor buitenlandse studenten. Beide gebouwen behouden hun gebruiksmogelijkheden conform het vigerend bestemmingsplan voor verschillende vormen van maatschappelijke dienstverlening.

Het Cordaangebouw wordt gesloopt en vervangen door nieuwbouw die nu onderdeel wordt van één van de woonblokken. Hiervoor worden nieuwe bouwregels gesteld in dit bestemmingsplan. De maximale bouwhoogte wordt tot 17 meter verhoogd waardoor het woonblok twee verhoogde koppen krijgt. Het aantal woningen neemt door deze verhoging niet toe; door wijziging van de gebouwvorm en door ruimere inrichting van woningen kunnen 24 woningen op 4 verdiepingen gerealiseerd worden. De begane grond kan gebruikt worden als gemeenschappelijk ruimte en tevens wordt hier ruimte geboden voor een "commerciële" functie (zie hieronder).

Commerciële functies
In de plint van het Cordaangebouw en in aangewezen delen van het woonblok aan de Jacob van Arteveldestraat wordt ruimte geboden voor de vestiging van diverse commerciële en/of maatschappelijke functies, zoals buurtcentrum of lunchroom. Deze functies kunnen de leefbaarheid van de woonwijk en de sociale cohesie vergroten.

Met betrekking tot de locaties aan de Jacob van Arteveldestraat wordt het volgende overwogen. Na voltooiing van de brug over de Erasmusgracht naar de Laan van Spartaan (buiten het plangebied van dit bestemmingsplan) zal de Jacob van Arteveldestraat een verbindingsroute voor fietsers en voetgangers vormen tussen deze nieuwe wijk en het kerngebied rondom het Bos en Lommerplein. De straat is daardoor interessant voor de vestiging van kleinschalige bedrijvigheid. Gekozen is verder voor onderdelen van het woongebouw waarvan de entree direct aan de straat ligt en de gevels een open uitstraling voor de straat hebben.

Volledigheidshalve wordt opgemerkt dat op het ontrekken van woningen nog overige regelgeving, zoals de Ontrekkingsverordening van oud-stadsdeel Bos en Lommer 2000 van toepassing is. In dit bestemmingsplan worden slechts nieuwe functies juridisch-planologisch mogelijk gemaakt. Aan het ontrekken van woningen zijn vanuit genoemde regelgeving verdere vereisten verbonden.

Gekozen is voor functies met een beperkte milieuhinder die verenigbaar zijn met wonen. De toegelaten functies vallen in milieuhindercategorie 1 of 2 conform de brochure "Bedrijven en milieuzonering" (geactualiseerde uitgave uit 2007) van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Functies van milieuhindercategorie 1 worden geacht te passen in een woongebied met een beperkte menging met andere functies. Categorie 2 functies zijn ook aanvaardbaar in een woonomgeving, maar dan in een meer gemengd gebied.

Verkeer
De openbare ruimte wordt tevens opnieuw ingericht om een verblijfsgebied te creëren met veel "licht, lucht en ruimte". Met het realiseren van ondergrondse parkeergarage zal de parkeerdruk hierdoor afnemen, zie hiervoor verder paragraaf 5.1.