direct naar inhoud van 3.1 Dorp Sloterdijk
Plan: Bos en Lommer Noord
Plannummer: E1301BPSTD
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0363.E1301BPSTD-VG01

3.1 Dorp Sloterdijk

Het dorp Sloterdijk is een historische woonkern in stedelijk gebied. Het ligt ingesloten tussen kantoren, de Rijksweg A10 (Coentunnelweg), een spoorlijn en volkstuinen. De Spaarndammerdijk heeft cultuurhistorische waarde. De dijkstructuur is structuurbepalend voor de langs gelegen en achtergelegen bebouwing en is in 2004 aangewezen als gemeentelijk monument. Er bevindt zich in dit deel van het plangebied een aantal rijksmonumenten. Deze worden uitgebreider besproken in paragraaf 8.2 Gebouwde monumenten.

Er vindt op de gronden achter de woonbebouwing aan de Spaarndammerdijk de volgende bedrijvigheid c.a. plaats:

  • Van Steenwijk BV Bouw- en Waterwerken, Spaarndammerdijk 661;
  • Garagebedrijf Spijker, Spaarndammerdijk 655;
  • Clubhuis duikvereniging OJC Amsterdam, Spaarndammerdijk 651;
  • Opslagloods GTI, naast bovengenoemd clubhuis;
  • Decidio, Spaarndammerdijk 657.

afbeelding "i_NL.IMRO.0363.E1301BPSTD-VG01_0005.png"

Entree bedrijven vanaf Spaarndammerdijk

Er wordt voor de adressen en de situering van de verschillende bedrijfspanden verwezen naar de bij deze toelichting gevoegde "Inventarisatie bedrijven Oud Sloterdijk" die in februari 2008 door de Dienst Milieu en Bouwtoezicht van de gemeente Amsterdam is opgesteld (zie bijlage 1 Inventarisatie bedrijven Oud Sloterdijk, in het bijzonder hoofdstuk 3 van deze bijlage).

Er is voor een aantal bouwwerken op het terrein geen bouwvergunning verleend. Het gaat om de volgende bouwwerken:

  • het bouwwerk achter Spaarndammerdijk 653; het bouwwerk is gebouwd van kunststof en hout en wordt gebruikt voor opslag;
  • de bouwwerken achter Spaarndammerdijk 655; het bouwwerk is gebouwd van kunststof en hout en wordt gebruikt voor opslag;
  • het bouwwerk gelegen aan de achterkant van het terrein (parallel langs het voetpad); het is een witte loods van kunststof en wordt gebruikt voor opslag/stalling.

Zowel de woonbebouwing c.a. langs de Spaarndammerdijk als de daarachter gelegen bedrijfsbebouwing hadden in het voorgaande bestemmingsplan "Overbrakerpolder" (1981) de bestemming "Woonbebouwing c.a. (cum annexis)". De bedrijven waren hier, in de tijd dat genoemd bestemmingsplan werd vastgesteld, reeds aanwezig, maar zijn in het voorgaande bestemmingsplan niet expliciet geregeld. Er zal in het hiernavolgende worden nagegaan of en zo ja, hoe de aanwezige bedrijven positief kunnen worden bestemd (zie paragraaf 5.5 Milieuzonering).