Plan: | Bos en Lommer Noord |
---|---|
Plannummer: | E1301BPSTD |
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0363.E1301BPSTD-VG01 |
In deze paragraaf wordt de in het plan gelegde bestemmingen en de bijbehorende regels beschreven.
In artikel 1 worden uit het oogpunt van de duidelijkheid en de leesbaarheid van het plan een aantal op de verbeelding en/of in de planregels van het bestemmingsplan gebruikte termen gedefinieerd.
In artikel 2 wordt aangegeven op welke wijze de maatvoering van bouwwerken wordt gemeten. De bouwhoogte wordt gemeten vanaf het peil; dit begrip is in artikel 1 gedefinieerd. Bij het meten van de bouwhoogte van gebouwen worden ondergeschikte bouwdelen, zoals schoorstenen en antennes, niet meegeteld.
De bestemming "Bedrijf" is gelegd op de bedrijfsterreinen achter het dorp Sloterdijk. Toegelaten worden bedrijven uit de categorieën A en B, zoals vermeld in de 'Staat van Bedrijfsactiviteiten - functiemenging' die onderdeel uitmaakt van de planregels. Het pand Haarlemmerweg 20 c.a. heeft ook deze bestemming en is tevens voorzien van de functieaanduiding "gemaal" ten behoeve van het daar aanwezige gemaal. Ter plekke is met de functieaanduiding "bedrijfswoning" ook een bedrijfswoning toegestaan.
Er is een maximaal bebouwingspercentage vastgelegd dat overeenkomt met de bestaande bebouwing (inclusief de bedrijfsbebouwing die ooit zonder bouwvergunning is gerealiseerd) en een geringe uitbreiding. Aldus is een herverkaveling van de bebouwing mogelijk. Het dagelijks bestuur heeft de bevoegdheid nadere eisen te stellen aan de situering van de bebouwing. De niet vergunde bebouwing wordt aldus gelegaliseerd. Daartoe is aanleiding omdat deze bebouwing reeds geruime tijd aanwezig is en handhavend optreden geen optie meer is. Bovendien kan de desbetreffende bebouwing niet worden aangemerkt als uit een oogpunt van ruimtelijke ordening volstrekt onaanvaardbaar.
Het dagelijks bestuur heeft de bevoegdheid de bestemming "Bedrijf" voor wat betreft de gronden achter het dorp Sloterdijk te wijzigen in de bestemmingen "Cultuur en ontspanning", "Groen", "Horeca" en/of "Woongebied". Deze bevoegdheid hangt samen met de verdere uitwerking van de plannen in het kader van het programma "Landschapspark de Bretten", voorheen Radiaal West O2C" (zie paragraaf 10.2 Landschapspark de Bretten).
De bestemming Gemengd - 1 is gelegd op het perceel Molenwerf 1 (het voormalige Elseviergebouw). Het pand is sinds 2012 in gebruik als hotel. De locatie is goed ontsloten met zowel het openbaar vervoer als met de auto. Er is in het gebouw een parkeergarage aanwezig met een ruim aanbod aan parkeerplaatsen.
De bestemming Gemengd - 1 voorziet - behalve in de vestiging van een hotel met bijbehorende voorzieningen (onder meer de ondergrondse parkeergarage) in het bestaande gebouw - tevens in de aanwezigheid van een aantal andere functies (kantoren, dienstverlening en maatschappelijke voorzieningen). De verschillende functies zijn onderling inwisselbaar. Er is een bouwvlak gelegd met een maximaal bebouwingspercentage dat enige uitbreiding c.q. aanpassing van het bestaande gebouw mogelijk maakt. Het dagelijks bestuur is bevoegd om nadere eisen te stellen aan de situering van de bebouwing. De maximale hoogte is afgestemd op de hoogte van de bestaande bebouwing. De maximale brutovloeroppervlakte ten behoeve van kantoren en dienstverlening is conform de bestaande situatie (en daarmee conform de bestaande bestemmingsplanregeling) met een zeer geringe uitbreidingsmogelijkheid.
De bestemming Gemengd - 2 is gelegd op de strook bebouwing langs de Velserweg, de zuidelijke uitloper van het dorp Sloterdijk. Het gebruik van de bebouwing langs de Velserweg is per pand verschillend. Het volgende gebruik is geconstateerd:
Velserweg 24 | wonen/opslag | ||
Velserweg 26 | voormalige drukkerij (uitsluitend nog administratieve activiteiten) | ||
Velserweg 28 | wonen/opslag | ||
Velserweg 30 | wonen/opslag | ||
Velserweg 32 | wonen |
De bebouwing is in verband met de milieuhinder ten gevolge van de nabijgelegen A10-west minder aantrekkelijk voor bewoning. Er wordt echter wel gewoond. De vraag naar kleinschalige bedrijfsruimten voor (startende) ondernemers en aan huis gebonden beroepen is groot. Het behouden en stimuleren van deze activiteiten behoort tot het economisch beleid van het stadsdeel. Om leegstand te voorkomen en tegelijkertijd de bestaande woonrechten niet aan te tasten, heeft het stadsdeel de bebouwing de bestemming Gemengd - 2 gegeven. Wonen, bedrijvigheid en dienstverlening zijn daarin toegestaan. Voor de bedrijvigheid geldt dat bedrijven uitsluitend behorende tot categorie A van de 'Staat van Bedrijfsactiviteiten - functiemenging' zijn toegestaan; binnen deze categorie zijn activiteiten toelaatbaar die aanpandig aan woningen kunnen plaatsvinden. Gelet op krappe situatie ter plaatse is de bestemming zo gelegd dat er geen uitbreidingsmogelijkheden zijn.
De huidige bestemming van de Petruskerk en omliggende gronden (met de begraafplaats c.a.) is "Woonbebouwing". De Petruskerk wordt gebruikt voor commerciële, culturele en religieuze doeleinden. Dit gebruik is wenselijk. De Petruskerk krijgt de bestemming Gemengd - 3; het gebouw krijgt tevens de functie-aanduiding 'specifieke bouwaanduiding - rijksmonument'. De huidige gebruik wordt hiermee in het bestemmingsplan vastgelegd. De bestemming voorziet in culturele voorzieningen, maatschappelijke voorzieningen en (ondersteunende) horeca. Onderlinge uitwisseling tussen de genoemde functies is zonder meer mogelijk. Het behoud van de monumentale waarde is hierbij vooropgesteld. Gelet op de status van rijksmonument zijn er geen uitbreidingsmogelijkheden met extra bebouwing; het bouwvlak sluit exact aan op de bestaande bebouwing.
Op het terrein van Molenwerf 2 t/m 24 en Haarlemmerweg 506 t/m 520 ligt de bestemming Gemengd - 4. Hier zijn naast de huidige functie kantoren ook maatschappelijke functies toegestaan, mits deze niet geluidgevoelig zijn. Uitsluitend in de eerste bouwlaag (plint) zijn bedrijven, die vallen binnen de categorieën A en B van de bij de bestemmingsregels behorende 'Staat van Bedrijfsactiviteiten - functiemenging', toegestaan De panden aan de Molenwerf 2 t/m 10 hebben een functieaanduiding 'wonen', dat wil zeggen dat wonen bij recht is toegestaan. Voor de overige gronden binnen deze bestemming (tot aan het vlak met de bestemming Verkeer -1) is een wijzigingsbevoegdheid ten behoeve van wonen opgenomen.
De bestemming Groen is gelegd op de bestaande groene zones. Dit betreft de groene zones rondom de volkstuincomplexen en langs de Sloterdijkerweg. Hier zijn onder meer ook voet- en fietspaden en speelvoorzieningen toegestaan.
Op de gronden met bestemming Groen mogen uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen, worden gebouwd ten dienste van de bestemming. Het dagelijks bestuur heeft de bevoegdheid om nadere eisen te stellen aan de situering van de bebouwing. Op het terrein tussen de Molenwerf 1 en de rijksweg A10/Coentunnelweg staat een klein gebouw (in eigendom van stadsdeel West) dat als muziekopname- en oefenstudio werd gebruikt. In bestemmingsplan Overbrakerpolder is het gebouw niet opgenomen, ook in voorliggend bestemmingsplan wordt het gebouw niet opgenomen. De omliggende grond heeft een groenbestemming en is ingericht als ecologisch gebied. Stadsdeel West wil deze ecologische verbinding versterken. Aangezien het gebouw niet meer in gebruik is, heeft het stadsdeel besloten het gebouw niet op te nemen in het bestemmingsplan en het ter zijner tijd te slopen.
De huidige bestemming van de omliggende gronden (met de begraafplaats c.a.) van de Petruskerk is "Woonbebouwing". De begraafplaats wordt expliciet in de bestemmingsomschrijving vermeld. Het behoud van de monumentale waarde is hierbij vooropgesteld. Gelet op de functie wordt de begraafplaats bestemd als Maatschappelijk. Vanwege de status van rijksmonument zijn er geen uitbreidingsmogelijkheden met extra bebouwing; het bouwvlak sluit exact aan op de bestaande bebouwing.
De bestemming Recreatie - 1 is gelegd op het terrein van volkstuinvereniging "Sloterdijkermeer" en de bestemming Recreatie - 2 op het terrein van volkstuinvereniging "Nut en Genoegen". Het streven om de volkstuinen een meer open(bare) functie te geven wordt in de bestemmingsomschrijvingen verwoord. De bouwregels voor de individuele volkstuinpercelen zijn ontleend aan het Reglement bouwvoorschriften van de (Amsterdamse) Bond van Volkstuinders (goedgekeurd in de Bondsvergadering van 14 mei 2009). Diverse bouwregels in het reglement betreffen vergunningvrije bouwwerken in de zin van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) en behoeven om die reden geen regeling in het bestemmingsplan. Er zijn voorts in het bestemmingsplan bouwregels gegeven voor de gemeenschappelijke voorzieningen. Het dagelijks bestuur kan nadere eisen stellen aan de situering van de bebouwing.
De bestemming Tuin is gelegd op de tuinen achter en rondom de woningen in Sloterdijk. Hier zijn uitsluitend vergunningvrije bouwwerken toegestaan (met uitzondering van de op de verbeelding specifiek aangeduide gronden waar reeds (vergunningplichtige) bijgebouwen zijn gerealiseerd).
De bestemming Verkeer - 1 is toegekend aan de hoofdinfrastructuur zonder dat er sprake is van een detaillering. Er mogen ten behoeve van deze bestemming gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden gerealiseerd. Het dagelijks bestuur is bevoegd nadere eisen te stellen aan de situering van deze bebouwing. De bestemming Verkeer - 1 is niet gedetailleerd ingevuld teneinde de in het kader van het programma "Landschapspark de Bretten", voorheen "Radiaal West O2C" genoemde "downgrading"/"vergroening" van Sloterdijkerweg (en het aansluitende deel van Molenwerf) mogelijk te maken. Ontwikkelingen ter verbetering van de infrastructuur of inrichting van de openbare ruimte ten behoeve van de hotelfunctie in het voormalige Elsevierkantoor aan de Molenwerf 1 blijven dan mogelijk. Binnen de bestemming verkeer is groen mogelijk zodat met de ecologische verbinding van de Brettenzone rekening kan worden gehouden.
De bestemming Verkeer - 2 is uitsluitend toegekend aan de wegen die de woningen en bedrijven in het dorp Sloterdijk ontsluiten. Hier mogen uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen, worden gerealiseerd. Het dagelijks bestuur is bevoegd nadere eisen te stellen aan de situering van deze bebouwing (mede gelet op de cultuurhistorische waarde van het dorp Sloterdijk die het gevolg is van de aanwezigheid van meerdere monumenten en gelet op de status van de dijk als gemeentelijk monument).
Het dagelijks bestuur heeft de bevoegdheid de bestemming Verkeer - 2 voor wat betreft de nader aangegeven deel van de aldus bestemde gronden achter het dorp Sloterdijk ter plaatse van het bedrijventerrein te wijzigen in de bestemmingen "Cultuur en ontspanning", "Groen", "Horeca" en/of "Woongebied". Deze bevoegdheid hangt samen met de verdere uitwerking van de plannen in het kader van het programma "Landschapspark de Bretten", voorheen "Radiaal West O2C" (zie paragraaf 10.2).
De bestemming Water is gelegd op de bestaande watergangen e.d. De planregels voorzien in de mogelijkheid om (onder meer) bruggen, duikers en steigers te realiseren. Het gebruik van het water ten behoeve van ligplaatsen of aanlegplaatsen voor woonschepen is via de specifieke gebruiksregels verboden.
De bestemming Wonen betreft de woningen in het dorp Sloterdijk. De bestemming is exact afgestemd op de bestaande situatie. De aanwezige monumenten zijn van een specifieke functieaanduiding voorzien. De bestemmingsomschrijving stelt daar ook het behoud van de monumentale waarden voorop. Er geldt een sloopvergunningvereiste voor wat betreft de specifiek als monument op de kaart aangeduide panden. Er is tevens een regeling opgenomen voor bedrijfsuitoefening aan huis.
Deze dubbelbestemming regelt de bescherming van de archeologische waarden van het plangebied. Er is bepaald in welke gevallen een archeologisch rapport moet worden opgesteld. Tevens is een aantal werken en werkzaamheden gebonden aan het vereiste van een aanlegvergunning. Er is een onderverdeling in twee dubbelbestemmingen met een verschillende beschermingsniveaus. Het hoogste beschermingsniveau (Waarde - Archeologie 1) geldt het dorp Sloterdijk. Een lager beschermingsniveau (Waarde - Archeologie 2) geldt de beide volkstuincomplexen en de ten zuiden daarvan gelegen voormalige spoordijk. Voor het buitendijkse aangeslibde deel in het noordwesten van het plangebied geldt eveneens een lager beschermingsniveau en heeft de dubbelbestemming Waarde - Archeologie 3.
Deze dubbelbestemming is gelegd op de Spaarndammerdijk en taluds die zijn aangewezen als gemeentelijk monument. Voor de dijk geldt een vergunningenstelsel uit de erfgoedverordening. Elke ingreep in de bodem is een aantasting van het monument en vereist een monumentenvergunning. De dijk wordt op grond van de monumentenstatus beschermd, zodat een vergunning op basis van het bestemmingsplan overbodig is.
Dit betreft een dubbelbestemming voor een circa 40 tot circa 110 meter brede strook grond direct ten noorden van de Haarlemmervaart en vanaf de Molenwerf in noordelijk richting via het dorp Sloterdijk lopend naar de Coentunnelweg. In de Keur zijn nadere bepalingen opgenomen ter bescherming van de waterkering. Het is op grond van jurisprudentie niet toegestaan om in een bestemmingsplan zaken te regelen die ook al in andere regelgeving is opgenomen, in dit geval de Keur. In het bestemmingsplan is daarom volstaan met een dubbelbestemming, waarbij uitsluitend is aangegeven dat het een waterkering betreft.
Dit onderdeel van de planregels omvat een aantal standaard bepalingen zoals de: