direct naar inhoud van 2.2 Functionele en ruimtelijke uitwerking
Plan: Amstelveen Noord-Oost
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0362.10-VG01

2.2 Functionele en ruimtelijke uitwerking

In dit hoofdstuk worden alleen de ruimtelijke ontwikkelingen behandeld, mogelijk worden gemaakt in het bestemmingsplan, met andere woorden toekomstige plannen worden buiten beschouwingen gelaten.

Klaasje Zevenster

Het ontwikkelprogramma voor Klaasje Zevenster bestaat uit woningen voor senioren, zorgvoorzieningen en commerciële voorzieningen gerelateerd aan de doelgroep, waaronder een restaurant. De vestiging van een kinderdagverblijf is ook mogelijk. Er worden 72 intramurale onzelfstandige woningen met 24-uurs zorg gerealiseerd. Er worden circa 160 zelfstandige woningen gerealiseerd, 50 zorgappartementen in het sociale huursegement, 60 comfortwoningen in het dure huursegement, 50 comfortwoningen in het dure huursegment met een zorg en/of dienstverleningsindicatie en 2000 m2 bvo aan voorzieningen. Daarnaast wordt een verdiepte parkeergarage gerealiseerd voor de bewoners en werknemers van Klaasje Zevenster. Parkeren voor bezoekers vindt op maaiveldniveau plaats. De Klaasje Zevensterstraat zal een 30 km/u straat worden met aan de zuidzijde van de straat extra parkeerplaatsen voor bezoekers. In hoofdstuk 7 wordt nader ingegaan op de omgevingsaspecten. De onderzoeken zijn als bijlagen opgenomen.

De nieuwbouw op het plangebied dient bij te dragen aan het verbeteren van de uitstraling van dit stukje stad: één van de entrees van Amstelveen. Dit wordt mogelijk gemaakt door één of twee duidelijke accenten aan de zuidzijde van het plangebied. De mooie ligging van het plangebied in de groenstructuur van de stad dient te worden benadrukt. In het 'Programma van Eisen' wordt nader ingegaan op de ruimtelijke en functionele uitwerking van Klaasje Zevenster.

Machineweg

De locatie van de Machineweg was in het voorgaande plan 'Bankras Kostverloren 2005' opgenomen als een wijzigingsbevoegdheid. Het terrein aan de Machineweg bevindt zich in twee omvangrijke groen- en waterzones. De toekomstige bebouwing is ondergeschikt aan de groen/landelijke sfeer wat met name tot uitdrukking komt door de handhaving en herstel van het oorspronkelijke slotenbeloop met flauwe groene taluds, de bescheiden en gedrukte bouwvolumes, grote onderlinge afstand en grote groene tuinen. In hoofdstuk 7 wordt nader ingegaan op de omgevingsaspecten. De onderzoeken zijn als bijlagen opgenomen.

De voormalige scoutinglokatie had een recreatieve bestemming met een bebouwingspercentage van 20% en een bouwhoogte van 5 meter. In de wijzigingsregels was opgenomen dat het gebied voor 20 % bebouwd mocht worden, met maximaal 20 woningen in 6 bouwvolumes. Per bouwvolume mogen maximaal 4 woningen gerealiseerd. De voorgevelbreedte bedraagt per bouwvolume 11 meter. De maximale goothoogte bedraagt 3,5 meter en de maximale bouwhoogte 9 meter. Deze wijzigingsregels zijn voor wat betreft de bouwhoogte en bebouwingspercentages overgenomen en voor wat betreft het aantal woningen gewijzigd. Er mogen maximaal vier woningen worden gerealiseerd. In het bestemmingsplan zijn de bouwregels flexibel opgenomen, opdat de ontwerpen niet bij voorbaat vast staan (zie voor meer informatie hoofdstuk 3.2') . Per woning is maximaal 600 m2 bruto vloer oppervlakte (bvo) inclusief bijgebouwen toegestaan (vanwege het vergunningsvrij bouwen is in de regels een bvo van 525 m2 opgenomen).

Martin Luther King

Met de (gerealiseerde en geplande) nieuwbouw in het gebied tussen Oostelijk Halfrond en Suze Groeneweglaan is het oorspronkelijke karakter van het gebied bewaard gebleven. Als uitgangspunt is hierbij 'losse gebouwen in groene setting' gehandhaafd. Dit heeft wel gevolgen voor de positionering van de bebouwing. Vanwege zichtbaarheid en beleefbaarheid van de groene ruimte vanuit zowel de omliggende buurten als vanuit de bebouwing op het plangebied zelf, is gekozen voor een 'dambord' indeling. Dit wil zeggen dat bebouwing altijd rondom aan open, groene ruimte grenst. Bebouwing staat dus nooit direct naast bebouwing. Deze opzet wordt door middel van maximale bouwvlakken per gebouw aangegeven in het bestemmingsplan. De totale hoeveelheid maximale bebouwing staat nu per deel van het plangebied aangegeven, in plaats van één groot vlak voor het hele plangebied met een maximaal bebouwingspercentage.

Carmenlaan

Vanwege de onzekerheid van de fasering van de A9-ontwikkeling is de ruimtelijke en functionele invulling gelijk aan het voorgaande bestemmingsplan Bako.

Bako 5

De structuur van de uitgewerkte bebouwingsopzet dient een logische voortzettting te zijn van de structuur van het voormalig A3-tracé aan de oostzijde van de woonwijk Bankras-Kostverloren tussen de Saskia van Uilenburgweg en de Oranjebaan. De bebouwingsopzet van het uitbreidingsgebied is gericht op het realiseren van een duidelijke stadsrand met een sterke relatie met het landschap.

Er is een bouwvlak opgenomen dat voor 90% bebouwd mag worden met een maximale bouwhoogte van 90%.