direct naar inhoud van 3.2 De bestemmingen
Plan: Amstelveen Noord-Oost
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0362.10-VG01

3.2 De bestemmingen

Hoofdstuk 1

Begrippen

hierin worden de begrippen gedefinieerd die in de planregels worden gebruikt.

Wijze van meten en berekenen (artikel 2)

hierin wordt aangegeven hoe de diverse maten worden gemeten en de inhoud en oppervlakte van bouwwerken worden berekend om zo een eenduidige toepassing van de bebouwingsregeling te bewerkstelligen.

Hoofdstuk 2

Bedrijf (artikel 3)

Binnen de bestemming bedrijf zijn de bedrijfscategorieën aangeduid op de verbeelding. De bedrijvenlijst is opgenomen als bijlage 3 van de planregels. Het is niet toegestaan om geluidzoneringsplichtige en activiteiten die onder het Bevi vallen te ontplooien. In de specifieke gebruiksregels zijn onder meer bepalingen opgenomen voor het gebruik van de bedrijfsgronden voor zelfstandige detailhandel, bewoning en kantoor. Er komen in het gebied geen bedrijfswoningen voor. Door middel van een afwijkingsbevoegheid is het mogelijk om te wijzigen van categorie-indeling.

Bedrijf - Nutsvoorzieningen - Veiligheidszone Bevi - Veiligheidszone Lpg (artikel 4, artikel 42, artikel 43)

De Bedrijfs-Nutsvoorzieningen zijn binnen het plangebied aangeduid. Voor één tankstation is het toegestaan om Lpg te verkopen. Voor deze activiteit is een gebiedsaanduiding Lpg-veiligheidszone opgenomen. Binnen deze veiligheidszone vallen ook de bestemmingen verkeer en groen. Deze gronden zijn tevens bestemd voor het tegengaan van een te hoog veiligheidsrisco voor kwetsbare objecten. Voor het gastontvangststation bij Uilenstede is veiligheidsafstand van 15 meter opgenomen voor kwetsbare objecten. Deze veiligheidszone is geregeld in artikel 42 van de planregels.

Centrum (artikel 5)

De centrumbestemming komt op twee plekken voor in het plangebied, te weten winkelcentrum Kostverlorenhof en Bankrashof. In het winkelcentrum Kostverlorenhof is het aantal m2 dat voor horecacategorieën I en II is toegestaan gelimiteerd op 1000 m2. Voor Bankrashof geldt een maximum van 150 m2. Dit is in een nadere eis vastgelegd. Binnen de centrum bestemming is naast horeca ook detailhandel en dienstverlening toegestaan. De supermarkten zijn apart aangeduid.

Cultuur en ontspanning (artikel 6)

De bestemming Cultuur en Ontspanning komt eenmaal voor in het plangebied en betreft de gronden van het Uilenstede - theater. De gronden zijn bestemd voor culturele en sociale voorzieningen. Tevens zijn toegestaan een horecavoorziening en verenigingsruimte.

Gemengd 1 (artikel 7)

Een deel van Uilenstede en de voormalige Hogeschool heeft de bestemming gemengd 1. Horeca en bedrijven tot en met categorie II , maatschappelijke dienstverlening en kantoren zijn toegestaan. Wonen mag wel in de GD-1 bestemming, waar het niet is uitgezonderd. Als nadere eis is gesteld dat 100% van de woningen in de sociale huur dient te vallen. Ter plaatse van de aanduiding doorbraak mag over een breedte van 10 meter een doorbraak worden gerealiseerd.

In de verklaring van geen bezwaar van 23 december 2009 is door Vrom-inspectie toestemming gegeven voor het realiseren van het masterprogramma Uilenstede dat bestaat uit 25 extra woningen (totaal van 3423 woningen) en 4000 m2 extra voorzieningen (sociaal-maatschappelijk, horeca, detailhandel, kantoren en bedrijven). Dit programma kan zowel gerealiseerd worden in de bestemming Gemengd 1 als in Wonen6 en Wonen 7. De voormalige Hogeschool maakt geen onderdeel uit van het masterprogramma van Uilenstede voor de extra voorzieningen en woningen. Voor de voormalige Hogeschool is in verband met het Lib wonen uitgesloten. Hier is ook een aanduiding voor opgenomen.

Gemengd 2 (artikel 8)

De gronden voor gemengd 2 zijn bestemd voor de vier kantoren aan de Veteranenlaan. De gronden zijn bestemd voor kantoor, maatschappelijke voorzieningen, dienstverlening en bedrijven.

Gemengd 3 (artikel 9)

De gronden zijn bestemd voor wonen, detailhandel, kantoren en dienstverlening. Dit geldt voor de begane grond en de eerste verdieping. De overige lagen zijn uitsluitend bedoeld voor woningen.

Gemengd 4 (artikel 10)

De gronden voor gemengd 4 zijn bestemd voor de supermartkvestiging of detailhandel op de begane grond laag op de straat van Messina. Een bedrijf (zie voor categorie de bedrijvenlijst behorende bij de regels) is eveneens toegestaan.

Gemengd 5 (artikel 11)

De gronden voor gemengd 5 zijn bestemd voor panden met de kantoorbestemming, waar eveneens maatschappelijke dienstverlening en bedrijven zijn bestemd.

Groen (artikel 12)

De bestemming omvat het merendeel van de structurele groenvoorzieningen in Amstelveen. Binnen deze bestemming is het mogelijk om fietsenstallingen te maken tot een maximum van 140 m2. Deze bouwregel is opgenomen, omdat het nog niet duidelijk is waar de fietsenstallingen voor de nieuwbouw van Uilenstede precies komen. Het overkappen van een hangplek aan de Carmenlaan is in de regels mogelijk gemaakt. Binnen deze bestemming is een aanduiding opgenomen voor volkstuinen. Binnen de bestemming Groen is ook een aanduiding opgenomen voor een skeelerbaan.

Horeca (artikel 13)

De zelfstande bestemming horeca is bestemd voor het restaurant in Kronenburg. De maximale categorie voor deze horecavoorziening is II (restaurant).

Kantoor (artikel 14)

De bestaande kantoorgebouwen/complexen zijn per vestiging bestemd. Op elk bestemmingsvlak zijn bouwvlakken aangegeven, waar van de bebouwingsnormen, de maximale omvang van de toegestane bebouwing is weergeven. Ter plaatse van de maatvoeringsaanduiding maximum aan m2 is geregeld dat maximaal 38.000 m2 mag worden teruggebouwd op het voormalig terrein van de Gak torens.

Maatschappelijk (artikel 15)

De voor maatschappelijk aangewezen gronden zijn bestemd voor sociale, religieuze, medische, culturele en (openbare) educatieve voorzieningen. Voor de schooltuinen aan de Jeanne D'Arclaan is een aparte aanduiding voor volkstuin opgenomen. Voor het klooster aan het Westelijk Halfrond is aangeduid dat wonen is toegstaan.

Sport - sporthal (artikel 16)

De bestemming sport-sporthal is toegekend aan de Bankrashal en de sporthal in Uilenstede. Ondersteunende horeca en detailhandel aan de sportbestemming is toegestaan. Tevens zijn er afwijkende regels opgenomen voor erf - en terreinafscheidingen.

Tuin (artikel 17)

In de tuinbestemming zijn naast 'bouwwerken geen gebouw zijnde' erkers en entreeportalen toegestaan. Voor erker is het ook mogelijk om van de bouwregels af te wijken. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. Tevens is het mogelijk om een fietsenberging in de voortuin te realiseren wanneer er geen achterom is. Indien er een inritconstructie aanwezig is, mag er ook worden geparkeerd in het verlengde van de voortuin.

Tuin 1 (artikel 18)

De bestemming Tuin 1 komt voor in het ontwikkelgebied aan de Machineweg en is bedoeld ter bescherming van een riool dat op die plek ondiep ligt. Derhalve is het verboden om te bouwen en is er een aanlegvergunnigenstel opgenomen.

Tuin Parkeerterrein (artikel 19)

De gronden die zijn aangewezen voor de bestemming 'Tuin Parkeerterrein' zijn naast de tuinbestemming ook bedoeld voor parkeren.

Verkeer, Verkeer - Garagebox , Verkeer - Openbaar vervoer, Verkeer - Parkeren, Verkeer - Verblijfsgeboed (artikel 20 - 24)

Voor de bestemming verkeer zijn verschillende artikelen opgenomen, te weten verkeer, verkeer-garagebox, verkeer-openbaar vervoer, verkeer-parkeerterrein en verkeer-verblijfsgebied. Binnen deze bestemming zijn verschillende aspecten van de verkeersbestemming geregeld. Binnen de bestemming Verkeer is het mogelijk om fietsenstallingen te maken tot een maximum van 140 m2. Deze bouwregel is opgenomen, omdat het nog niet duidelijk is waar de fietsenstallingen voor de nieuwbouw van Uilenstede precies komen. Bij Vekeer - Garagebox is in de specifieke gebruikregels bepaald dat garageboxen onder meer niet geschikt zijn voor bewoning en detailhandel. De bestemming Verkeer - Openbaar Vervoer is opgenomen voor de tram en sneltram over de Beneluxbaan. De bestemming Vekeer - Parkeren is bedoeld voor parkeerterreinen en parkeergarages, die voornamelijk bij Kronenburg voorkomen.

Water (artikel 25)

De bestemming water is bedoeld voor waterberging, waterhuishouding en waterlopen. In de specifieke gebruiksregels is onder meer bepaald dat het aanleggen van woon- en bedrijfsschepen in strijd is met de bestemming. Binnen de bestemming water is de aanduiding brug opgenomen. Deze aanduiding komt voor bij de Machineweg.

Wonen (artikel 26)

Binnen de bestemming wonen zijn woningen mogelijk. Binnen de bestemming wonen zijn er verschillende aanduidingen opgenomen voor onder meer detailhandel en kantoor- en praktijkruimte op de begane grond of voor het hele pand. Tevens is er een aanduiding voor kinderdagverblijf opgenomen. Naast het bouwen voor een hoofgebouw zijn er regels opgenomen voor aan- en uitbouwen, bijgebouwen, het bouwen onder de grond en bouwwerken geen gebouw zijnde. Er is een afwijkingsmogelijkheid opgenomen voor dakkapers. In de specifieke gebruikregels is onder meer opgenomen op welke manier bewonen van bijgebouwen strijdig is met de bestemming.

Wonen -1 (artikel 27)

In Wonen - 1 zijn aparte regels opgenomen voor de aan- en uitbouwen. Deze regels zijn overgenomen van de erfbestemming uit het voorgaande bestemmingsplan Bankras Kostverloren.

Wonen - 2 (artikel 28)

Voor Wonen - 2 geldt dat er ook op de eerste verdieping 1 meter mag worden uitgebouwd (zie voor meer informatie paragraaf 2.3).

Wonen - 3 & 4 (artikel 29 & 30)

Bij Wonen - 3 zijn de bouwregels overgenomen van het plan Bankras Kostverloren Deelplan 2. In de bouwregels worden onder meer eisen gesteld aan oppervlaktes. Niet alle woningen zijn gerealiseerd, om die reden zijn er afwijkende en specifieke bouwregels opgenomen.

Wonen - 5 (artikel 31)

De gronden aan de Machineweg hebben geleid tot een apart artikel met specifieke (bouw)voorschriften. Er mogen maximaal 4 woningen gebouwd worden met een maximale goot van 3,5 meter en een nokhoogte van maximaal 9 meter, waarbij de dakvlakken elkaar in de nok snijden en een dakhelling van maximaal 50° (geen platte daken) en van de goothoogte slechts 30% tot een hoogte van maximaal 6 meter afgeweken mag worden. De ligging van het transportriool wordt in een groenzone vrijgehouden van bebouwing. Het gaat om een zone van 10 meter aan de zijde van de Machineweg en een zone van 7 meter aan de overige zijden. Binnen Wonen-5 dient 10% van het plangebied met water te worden ingericht.

Wonen - 6 (artikel 32)

In Wonen - 6 is als nadere eis opgenomen dat 100% van de woningen uit sociale huurwoningen moet bestaan. Deze nadere eis is overgenomen uit 'bestemmingsplan Uilenstede Oost'. Binnen Wonen - 6 zijn aanduidingen opgenomen voor detailhandel en kantoor. Voor het aantal woningen en voorzieningen zie ook Gemengd 1.

Wonen - 7 (artikel 33)

In Wonen 7 is als nadere eis opgenomen dat 100% van de woningen uit sociale huurwoningen moet bestaan. In het masterplan Uilenstede is bepaald dat 500 m2 sociaal-maatschappelijke voorzieningen, 1500 m2 horeca en podium, 1000 m2 detailhandel en 1000 m2 kantoren en bedrijven. In totaal gaat het om 4000 m2 voorzieningen. Een deel daarvan is al gerealiseerd. Voor het aantal woningen en voorzieningen zie ook Gemengd 1.

Wonen - Woonzorg (artikel 34)

Binnen het grote centrale bouwvlak van Klaasje Zevenster waar de verschillende hoogtescheidingslijnen zijn aangebracht, is de bebouwing overal te situeren. Het percentage is dus niet gekoppeld aan de vlakken van de hoogtescheidingslijnen. Binnen de bestemming woonzorg zijn gebouwen ten behoeve van verschillende soorten zorg mogelijk (medisch en sociaal). Verder is er een specifieke aanduiding opgenomen voor een kinderdagverblijf bij Klaasje Zevenster. Voor geluidsluwe binnenruimte(s) bij Klaasje Zevenster is een specifieke aanduiding opgenomen. Deze maatregel komt voort uit het akoestisch onderzoek. Onder geluidluw wordt een geluidsbelasting (Lden) van ten hoogste 48 dB verstaan. Binnen de bestemming is ook een (half)verdiepte parkeergarage onder de bebouwing mogelijk. Een losse parkeergarage of bovengrondse parkeergarage is niet toegestaan. Deze bestemming geldt ook voor de ontwikkellokatie Bako 5. Daar is het ook mogelijk om een ondergrondse parkeergarage te realiseren.

Leiding - Gas, Waterstaat - Waterkering (artikel 35 & 36)

Als dubbelbestemming zijn opgenomen Leiding-Gas en Waterstaat-Waterkering. De primaire bestemmingen mogen de belangen die worden behartigd door de dubbelbestemming niet onevenredig schaden.

Anti-dubbeltelbepaling (artikel 37)

Een anti-dubbeltelbepaling; deze bepaling dient om te voorkomen dat bijvoorbeeld een bepaald grondoppervlak dat in een bepaald geval al eens als berekeningsgrondslag voor de toelaatbare oppervlakte aan bebouwing heeft gediend, later nog eens als berekeningsgrondslag voor een ander bouwwerk wordt gebruikt, maar dat dan tot gevolg heeft dat in het eerste geval een situatie ontstaat die afwijkt van het plan.

Algemene bouwregels (artikel 38)

In dit artikel (toegelaten overschrijdingen) wordt aangegeven in welke gevallen de in dit plan aangegeven bestemmingsgrenzen, bouwgrenzen en/of hoogtematen overschreden mogen worden. Dit betreffen bijvoorbeeld liftkokers, schoorstenen en balkons. In dit artikel worden tevens criteria gegeven als (mede)toetsingskader voor het stellen van nadere eisen, het verlenen van een omgevingsvergunning en het wijzigen van het plan. Bij het verlenen van een omgevingsvergunning kunnen bijvoorbeeld nadere eisen gesteld worden aan het samenhangend straat- en bebouwingsbeeld, de verkeersveiligheid en de sociale veiligheid.

LIB (artikel 39, 40 & 41)

In artikel 39 en 40 zijn beperkingen opgenomen voor wat betreft het toegelaten gebruik, bouwhoogten en vogelaantrekkende werking.

Algemene afwijkingsbevoegdheid (artikel 44)

In dit artikel wordt bepaald in het kader van welke algemene afwijkingen in het plangebied gebruik gemaakt kan worden.

Uitsluiting aanvullende werking bouwverordening

De regel geeft invulling aan de afstemmingsbepaling tussen de bouwverordening en het bestemmingsplan. De Woningwet regelt primair dat de bouwverordening buiten toepassing blijft voor zover deze niet overeenstemt met het desbetreffende bestemmingsplan. Voor zover het bestemmingsplan geen regels bevat ten aanzien van een onderwerp dat in de bouwverordening is geregeld, is de bouwverordening wel van toepassing, tenzij het bestemmingsplan anders bepaalt. De bepaling voorkomt dat de bouwverordening onbedoeld aanvullend werkt bij onderwerpen die in het bestemmingsplan bewust niet zijn geregeld.

Overgangsbepaling (artikel 46)

Samengevat wordt hierin gewaarborgd dat bouwwerken en gebruiksvormen die bij de totstandkoming van het plan reeds bestaan, maar nu in strijd raken met het plan, mogen blijven bestaan. Daarbij wordt het hierin mogelijk gemaakt om op te treden tegen eerder ontstaan illegaal gebruik.

Slotregel (artikel 47)

Voor de duidelijkheid is hierin een eenduidige naam voor het gehele plan inclusief de toelichting aangegeven.