direct naar inhoud van 2.1 Uitgangspunten
Plan: Amstelveen Noord-Oost
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0362.10-VG01

2.1 Uitgangspunten

Het bestemmingsplan 'Amstelveen Noord-Oost' sluit grotendeels aan bij de Structuurvisie 2025+ en de daarbij behorende uitvoeringsparagraaf. Het plangebied valt binnen bestaand stedelijk gebied. In hoofdstuk zes wordt nader ingegaan op de relatie tussen het bestemmingsplan en de structuurvisie. Tevens wordt het overige relevante ruimtelijk beleid in dat hoofdstuk behandeld.

Het bestemmingsplan is grotendeels een consoliderend plan. Voor het consoliderende gedeelte van het bestemmingsplan geldt dat er geen of minimale ruimtelijke wijzigingen zijn. Er zijn een aantal nieuwe ontwikkelingen, die worden meegenomen in het bestemmingsplan (zie daarvoor 2.1.1). Tevens zijn voor een aantal gebieden projecten bekend, maar is de fasering en de besluitvorming nog niet ver genoeg om deze projecten mee te nemen in het bestemmingsplan. Voor twee ontwikkelingen geldt dat deze vooruitliepen op het bestemmingsplan (Kostverlorenhof 2 en de WKO van de ABN AMRO aan de Eleanor Rooseveltlaan). De procedure voor het verlenen van de vergunning is afgerond en de ontwikkeling is overgenomen in het bestemmingsplan. Voor een aantal projecten geldt dat de ontwikkeling past binnen de thans geldende ruimtelijk regels. Het bestemmingsplan wordt dus niet gewijzigd.

2.1.1 Ontwikkelingen

Ontwikkelingen die afwijken van het vorige bestemmingsplan

De nieuwbouw van Klaasje Zevenster is opgenomen in het bestemmingsplan. Op 28 juni 2011 heeft het college ingestemd met het 'Programma van Eisen Klaasje Zevenster' en de anterieure overeenkomst. Het nieuwe woonzorg-concept wordt gekenmerkt door: de ontkoppeling van wonen en zorg, zorg en dienstverlening naar behoefte en een ontspannen woonensemble in het groen als onderdeel van de stad.

In het bestemmingsplan Kostverloren Bankras uit 2005 is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen voor drie of vier woningen aan de Machineweg. Het voormalige wijzigingsplan is nu als direct bouwrecht opgenomen in het bestemmingsplan. De grond is eigendom van de gemeente en wordt uitgegeven. Voor een ondiep hoofdriool dat in de nabijheid van de huizen ligt is een aanlegvergunningenstelsel opgenomen.

De Martin Luther King school wordt gesloopt en herbouwd op dezelfde locatie. De nieuwbouw wijkt af van het bestemmingsplan 'Bankras Kostverloren 2005', omdat er bouwvlakken zijn opgenomen waarbinnen gebouwd moet worden. De school behoudt de maatschappelijke bestemming. In de uitvoeringsparagraaf van de structuurvisie is de start van de Martin Luther King school gepland in 2014. De oplevering is in 2016.

Bij Bako 5 (kruising van de Marathonlaan met de Olympiadelaan) wordt de bestemming 'Wonen - woonzorg' opgenomen. De grond is in eigendom van de gemeente en zal worden uitgegeven voor gebouwen ten behoeve van woondoeleinden en zorgdoeleinden in de vorm van medische en sociale zorg.

Ontwikkelingen die passen binnen het vorige bestemmingsplan

De flats aan de Carmenlaan zijn gesloopt met het oog op de toekomstige gebiedsontwikkelingen van de Amstelveenlijn en het A9-trace. Door de fasering in de de gebiedsontwikkeling van deze twee grote projecten en de onzekerheid daaromtrent is besloten om het bouwvlak consoliderend op te nemen in het bestemmingsplan.

Bestemmingsverruimingen ten opzichte van het vorige bestemmingsplan

Op de hoek Laan van Kronenburg krijgt de voormalig Hogeschool (bestemming maatschappelijk) een gemengde bestemming waar bedrijven tot en met categorie 2 worden toegestaan, ook is een horecabestemming op de begane grond mogelijk. Aangezien het om een verandering van gebruik gaat binnen een bestaand gebouw speelt een aantal omgevingsaspecten een rol. Wonen is niet toegestaan.

Voor de vier nieuwe torens aan de Veteranenlaan geldt dat naast de bestemming kantoren, ook de bestemming maatschappelijk is opgenomen. Drie torens zijn reeds in gebruik door een maatschappelijke instelling. Het blijft mogelijk om een kantoor in het pand te vestigen. Ieder gebouw heeft 8 kantoorunits van netto 100 m2, bestemd voor het midden- en kleinbedrijf in de dienstverlenende sector. Voor de parkeerbalans en de milieuregelgeving heeft de verruiming van de bestemming geen negatieve ruimtelijke invloed.

Vijf panden die parallel liggen aan de Eleanor Rooseveltlaan, Westelijk Halfrond en de Max Havelaarlaan hebben een gemengde bestemming gekregen in plaats van de enkelbestemming kantoor. Vier panden kenmerken zich door de garageboxen op maaiveld, het kantoorpand aan de Eleanor Rooseveltlaan heeft geen garageboxen op maaiveld. Voor een pand aan het Westelijk Halfrond was er al een gebruiksvrijstelling verleend voor een maatschappelijke functie (oogziekenhuis). De ruimtelijke effecten van de verruiming zijn beperkt, omdat het bouwvolume niet toeneemt. Voor de parkeerbalans en de milieuregelgeving heeft de verruiming van de bestemming geen negatieve ruimtelijke invloed.

De huizen in Bankras en Kostverloren die grenzen aan garageblokken zijn aangeduid. Naast de bestemming wonen zijn of kantoor en prakrijkruimte of maatschappelijke voorzieningen toegestaan. Vanwege de flexibiliteit is besloten om de gemengde bestemming voor kantoor, praktijkruimte en maatschappelijke voorzieningen op te nemen.

Ontwikkeling die tijdens de bestemmingsplanprocedure vergund zijn

Voor Kostverlorenhof 2 is op 5 februari 2013 een vergunning verleend om de kantoorbestemming om te zetten naar de bestemming wonen. Het kantoorpand stond al geruime tijd (gedeeltelijk) leeg en op deze manier worden kantoormeters uit de markt genomen. Deze wijziging past binnen de ontwikkeling, die is voorzien voor winkelcentrum Kostverlorenhof.

OP 29 januari 2013 is een vergunning verleend voor een 'Warmte Koude Opslag' bij het datacenter van de ABN AMRO aan de Eleanor Rooseveltlaan. Op het dak van het kantoor zal een installatie komen te staan, waardoor de bouwhoogte voor een gedeelte van het dak wordt verhoogd. De verleende vergunning is overgenomen in het bestemmingsplan.

Ontwikkelingen voor de toekomst

De kantorenmarkt is de afgelopen jaren volop in beweging. Dit heeft tot gevolg dat kantoren (gedeeltelijk) leeg (komen te) staan. Dit geldt ook voor het kantorenpark Kronenburg. Om de bezettingsgraad en de leefbaarheid van Kronenburg te optimaliseren wordt er nagedacht over de positionering en upgrading van het kantorengebied. In het 'luchthavensindelingsbesluit Schiphol' (hierna: Lib) zijn normen en regels opgenomen voor de bebouwing rond Schiphol. Door het Lib worden een aantal functies, zoals wonen en onderwijsvoorzieningen, uitgesloten.

Het Kostverlorenhof is een verouderd winkelcentrum. Begin 2000 heeft het een facelift gekregen, maar het voldoet niet meer volledig aan de eisen van deze tijd. Er wordt onderzocht of een supermarkt met ondergrondse parkeergarage kan worden gevestigd op de locatie van de synagoge. Verder heeft de Dirk van den Broek uitbreidingsplannen. In de 'Detailhandelsnota 2008-2012' is vastgesteld dat er maximaal 2 supermarkten zijn toegestaan.

In de uitvoeringsparagraaf van de Structuurvisie 2025+ wordt als in voorbereiding genomen ruimtelijk project Pandora genoemd. Het project bevindt zich nog in de initiatieffase. Er is nog niet bekend hoe het wordt uitgewerkt.