direct naar inhoud van 4.2 Water
Plan: 1e Herziening Amstelveen Stadshart - Palet-Noord
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0362.08A-OH01

4.2 Water

Waterhuishouding

Het plangebied is onderdeel van de Middelpolder. De Middelpolder is een zelfstandig watersysteem. Het plangebied valt onder de keur van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi & Vecht (AGV). De waterpeilen zijn vastgelegd in het peilbesluit van het watergebiedsplan Middelpolder. De ligging en de profielen van de watergangen zijn vastgelegd in de legger van het hoogheemraadschap AGV. In de keur van AGV zijn regels opgenomen om de waterhuishouding en de waterkering te beschermen. In die keur is ook bepaald, dat bij nieuwe bebouwing en aanleg van extra verharding 10% van het oppervlak van de extra verharding moet worden gecompenseerd in extra waterberging in het watersysteem (het peilgebied). Dat houdt in dat bij iedere nieuwbouwontwikkeling voldoende oppervlaktewater gerealiseerd moet worden.

Watertoetsproces en wetgeving

Het watertoetsproces bestaat sinds 2001 met het ondertekenen van de startovereenkomst Waterbeheer in de 21ste eeuw. Sinds 2003 is het opgenomen in het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) dat met ingang van 1 juli 2008 is herzien, gelijktijdig met de Wet ruimtelijke ordening (Wro). Het watertoetsproces is wettelijk verplicht bij een bestemmingsplan, een inpassingsplan, een projectbesluit, een buitentoepassingverklaring van een beheersverordening en ontheffingen voor een bestemmingsplan. In de bestuurlijke notitie en de handreiking watertoets, die in oktober 2001 zijn verschenen, staat beschreven hoe het watertoetsproces werkt. Hierin is het criterium opgenomen dat indien het totale verharde oppervlak van nieuwbouw in een bestemmingsplan onder de 1.000 m² er geen watertoets uitgevoerd wordt.

Indien de totale verharde oppervlakte van de nieuwbouw de 1.000 m² overschrijdt, dient dit gecompenseerd te worden in de vorm van open water. Indien er in het plangebied geen water aanwezig is, dan dient dit in het zelfde peilvak gerealiseerd te worden. Er is hier sprake van een compensatieplicht van 10%. Indien er water gedempt wordt dient dit volledig gecompenseerd te worden.

Waterkeringen

In het plangebied bevinden zich geen waterkeringen.

Grondwater

Peil grondwater

Uit de bodemonderzoeken die uitgevoerd zijn blijkt dat het grondwaterpeil varieert tussen 1 meter minus maaiveld en 1,5 meter minus maaiveld.

Grondwateroverlast

Voor zover ons bekend zijn er geen klachten omtrent de Grondwateroverlast in het gebied.

Met de komst van de wet 'verbrede watertaken' heeft de gemeente de zorgplicht voor grondwater. De gemeente kan ondersteuning bieden bij het oplossen van bestaande problemen op grondwatergebied en spant zich in om nieuwe problemen te voorkomen. De gemeente Amstelveen gaat in samenwerking met Waternet een grondwaterzorgplan opstellen.

Afvalwater

Afvalwater

Het huishoudelijk afvalwater wordt afgevoerd op de riolering. Het plangebied bevat geen Individuele afvalwaterzuiveringsinstallaties.

Riolering

Het plangebied is grotendeels voorzien van een gemengde riolering. In het deelgebied Randwijck is dit systeem in 2003/2004 vervangen door een gescheiden rioolstelsel.

Er bevinden zich een aantal riooloverstorten en bergbezinkbassins in het plangebied. Dit zijn voorzieningen die rioolwater bergen wat niet tot overstorten komt en wat later weer vrijgegeven wordt aan het rioolstelsel. Dit komt de kwaliteit van het stedelijk water ten goede. Tevens treedt er een vermindering in het vuilgehalte op van gemiddeld 45% doordat rioolwater door oppervlaktevergroting van het doorstromingsprofiel zeer rustig gaat stromen en een gedeelte van het vuil de kans krijgt te bezinken.

Bij nieuwbouwprojecten wordt het vuilwater gescheiden van het hemelwater.

Tevens wordt er extra aandacht geschonken aan het voorkomen van verontreiniging van het regenwater, zoals:

  • het vermijden van onbehandelde uitlogende materialen zoals koper, zink en lood;
  • teerhoudende dakbedekking (PAK's) en van met verontreinigende stoffen verduurzaamd hout in de bouw en bij de inrichting van de openbare ruimte

Zo kan het relatief schoon regenwater van gevels en daken rechtstreeks via hemelwaterriool naar het oppervlaktewater/grondwater worden afgevoerd.

Voor het duurzaam omgaan met regenwater wordt verwezen naar de betreffende beslisbomen, opgenomen in de beleidsnotitie ´Richtlijnen voor het lozen van regen-, grond- en leidingwater', opgesteld door Waternet.