Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: BP Helder
Status: onherroepelijk
Plan identificatie: NL.IMRO.0361.BP00002-0401

4.8 Archeologie

Door de ondertekening van het Verdrag van Malta (Valletta, 1992), dat vertaald is in de wet op de archeologische Monumentenzorg, heeft Nederland zich verplicht tot het beschermen van het archeologisch erfgoed. Uitgangspunt van het verdrag is het archeologische erfgoed waar mogelijk te behouden. Bij nieuwe ontwikkelingen moet derhalve onderzocht worden of sprake is van archeologische waarden. Als archeologische waarden aanwezig zijn,
zal moeten worden bepaald hoe hier mee om te gaan.
 
De rijksnota Belvédère was voor de Provincie Noord-Holland de aanleiding om een cultuurhistorische waardenkaart (CHW-kaart) op te stellen en komt voort uit de wens om verantwoord om te gaan met cultuurhistorische waarden bij alle nieuwe plannen op het gebied van infrastructuur, woningbouw, groengebieden en bedrijventerreinen.
Archeologische, historische- bouwkundige of historisch-geografische elementen en structuren die op de CHW-kaart voorkomen zijn door de provincie ingedeeld in 3 waarderingsniveaus:       
 
Als een element of structuur op de kaart is opgenomen is daar altijd een grondig onderzoek aan vooraf gegaan, waarbij getoetst wordt aan specifiek voor dit doel vastgestelde criteria. Het gaat hierbij om kenmerkendheid, gaafheid, zeldzaamheid en samenhang.
 
Het is de bedoeling dat de CHW-kaart een bron van inspiratie gaat vormen voor ruimtelijke ontwikkelingen. Ontwerpers en vormgevers, (landschaps)architecten en stedenbouwkundigen kunnen uitgedaagd worden het verleden in eigentijdse vorm te laten herleven, of historische processen door te trekken naar de toekomst.
 
De projectlocatie is op de Cultuurhistorische waarden kaart van de provincie Noord-Holland niet gekarteerd. De Westfriese Omringdijk ten oosten van de projectlocatie is aangegeven als een archeologische lijn van grote waarde.
Op de Indicatieve kaart archeologische waarden is de project locatie wel gekarteerd. Op deze kaart is het projectgebied aangeduid met een middelhoge trefkans. Deze middelhoge trefkans brengt met zich mee dat mogelijk verkennend archeologisch onderzoek vereist is.
Het bovenstaande is besproken met de gemeentelijk archeoloog. Op basis van de bij de gemeente bekende gegevens en de verwachte minimale archeologische trefkans is nader archeologisch onderzoek niet noodzakelijk.
 
Conclusie
Verkennend archeologisch onderzoek is niet noodzakelijk. Tijdens de bouw geldt de reguliere zorgplicht zoals opgenomen in de wet.