Onderstaande kaart toont aan dat de projectlocatie niet in of nabij een natuurbeschermingsgebied, vogel- of habitatrichtlijn gebied gelegen is. Gebiedsbescherming in het kader van de Natuurbeschermingswet is daarom niet aan de orde.
De groene en natte gebieden vormen een raamwerk voor de natuur in de stad. Naast de eigen ecologische waarde dragen de natuurlijk ingerichte en beheerde gebieden sterk bij aan een gevarieerde natuurbeleving; de natuur dichtbij. De ecologische hoofdstructuur (EHS) in Alkmaar wordt gevormd door parken en nabij gelegen kerngebieden die met elkaar verbonden worden de ecologische verbindingszones (groene en blauwe lijnen). Het in stand houden, ontwikkelen en versterken van de ecologische kwaliteit is een speerpunt in het groenbeleidsplan[1]. In de uitwerking worden per kerngebied en verbindingszones natuurdoeltypes benoemd die houvast geven aan de inrichting, maatvoering en de ontwikkeling van een gebied. Andere functies zoals natuurgerichte recreatie en cultuurhistorie kunnen worden ingepast.
Buiten de EHS kan ook sprake zijn van natuurwaarden of –ontwikkelingsmogelijkheden, de ecologische waarde is hier ondergeschikt aan de functie en gebruik. Dit geldt ook voor onderhavig project.
Groen op bedrijventerreinen is vaak ondergeschikt aan de functionaliteit. Het groen op bedrijventerreinen heeft geen specifieke gebruiksfunctie maar dient vooral als aankleding en kijkgroen. Op enkele plekken in grotere zones zijn eventueel mogelijkheden voor een lunchwandelingetje en een luchtje scheppen. Voorzieningen hiervoor zijn kleine aantrekkelijke plekjes met bankjes.
[1] Oranjewoud en gemeente Alkmaar (26 september 2005) Groenbeleidsplan Alkmaar.