Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: BP Helder
Status: onherroepelijk
Plan identificatie: NL.IMRO.0361.BP00002-0401

4.5 Bodem

Bij functiewijzigingen of een ander gebruik is de milieuhygiënische bodemkwaliteit van belang. De bodem moet geschikt zijn voor de nieuwe functie.
Uit verkennend bodemonderzoek[1] is gebleken dat er sprake is van een bodemverontreiniging. Om inzicht te verkrijgen in het verspreidingspatroon van drie verontreinigingen met minerale olie en om uitsluitsel te verschaffen in hoeverre twee van deze verontreinigingen onderling met elkaar verbonden zijn, is twee jaar later een aanvullend bodemonderzoek[2] uitgevoerd. Bij handhaving van het huidig gebruik zijn op korte termijn geen saneringsmaatregelen noodzakelijk. Voor het toekomstig gebruik zal echter een saneringsplan moeten worden opgesteld om aan te geven op welke wijze met de verontreiniging zal worden omgegaan. Dit saneringsplan wordt voorgelegd aan het bevoegd gezag ter beoordeling. Uitgangspunt is dat de bodemkwaliteit zal voldoen aan de toekomstige gebruiksbestemming. De mate van sanering is afhankelijk van de nieuwe gebruiksfunctie.
 
Conclusie
Bodemsanering is noodzakelijk hiervoor wordt een saneringsplan opgesteld. Bepalend voor de mate van sanering zijn de vervolgfuncties welke op de locatie worden toegestaan. Voor de uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan is het voldoende wanneer er zicht is op sanering van het plangebied.


 
[1] Grondslag B.V. (14 september 2006) Project 10842; Verkennend bodemonderzoek Helderseweg 55-57 te Alkmaar
[2] IDDS (28 augustus 2008) Rapport betreffende een aanvullend bodemonderzoek Helderseweg 55/57 te Alkmaar