4.3 Geluid
Wegverkeer
De mate waarin het geluid, veroorzaakt door het wegverkeer, het woonmilieu mag belasten, is geregeld in de Wet geluidhinder. De wet stelt dat in principe de geluidsbelasting op woningen niet de 48 dB mag overschrijden. Indien nieuwe geluidsgevoelige functies worden toegestaan, stelt de Wet geluidhinder de verplichting akoestisch onderzoek te verrichten naar de geluidsbelasting ten gevolge van alle wegen, met uitzondering van 30 km wegen, op een bepaalde afstand van de geluidsgevoelige functie(s).
De wet geluidhinder (Wgh en Bgh) kent de volgende geluidgevoelige bestemmingen:
- Woningen;
- Onderwijsgebouwen (een gymnastieklokaal maakt geen onderdeel uit van een onderwijsgebouw bij toepassing van de Wet geluidhinder);
- Ziekenhuizen en verpleeghuizen;
- Verzorgingstehuizen;
- Psychiatrische inrichtingen;
- Medische Centra;
- Poliklinieken;
- Medische kleuterdagverblijven.
De Connexxionlocatie wordt omringd door de Huiswaarderweg, de Helderseweg en een op- en afrit. De wegen zijn vanwege het wegverkeerslawaai direct van invloed op de ontwikkeling van de Connexxionlocatie. Echter, aangezien een kantoor met aanvullende functies horeca, kantoorgerelateerde detailhandel en sportaccommodatie in het kader van de Wet en het Besluit geluidhinder niet aangemerkt worden als geluidgevoelige bestemmingen, is een procedure tot het verkrijgen van hogere grenswaarden geluid niet aan de orde.
Er zijn geen andere geluidsbronnen in de directe omgeving die van invloed zijn op het toekomstige gebruik van de gronden.
Uitsnede provinciale geluidskaart Noord-Holland
Het rapport[1] behorende bij de geluidbelastingkaart gaat in op de geluidsbelasting langs de provinciale wegen in de provincie Noord-Holland in 2006. Hiermee wordt invulling gegeven aan de Europese Richtlijn 2002/49/EG, inzake de evaluatie en de beheersing van omgevingslawaai (kortweg de Richtlijn omgevingslawaai). De Europese richtlijn is in de Nederlandse wetgeving geïmplementeerd in de Wet geluidhinder, hoofdstuk IX2. Hierin zijn drie nieuwe taken geformuleerd:
- het opstellen van geluidsbelastingskaarten
- het vaststellen van actieplannen
- informatie en communicatie
De karteringsverplichting in de 1e tranche geldt enkel voor de wegen met een intensiteit van meer dan 6 miljoen voertuigpassages per jaar. Deze selectie is weergegeven in bovenstaande uitsnede.
Op enkele locaties zijn schermen en/of geluidswallen aangelegd langs de provinciale wegen. Een overzicht van in de gemeente Alkmaar is weergegeven in onderstaande figuur.

Op grond van de verkeersintensiteiten uit het verkeersmodel worden berekeningen gemaakt van de geluidsbelasting in de stad. Voor de bepaling van de toe- en afname van de geluidsbelasting is uitgegaan van prominente wegvakken uit het verkeersmodel. Prominente wegvakken zijn wegvakken die opvallen in het verkeersmodel omdat zij bijvoorbeeld een hoge verkeersintensiteit hebben, de verkeersintensiteit erg gestegen is in een concept of omdat woningen erg dichtbij de weg staan. Uiteindelijk zijn er 38 wegvakken geselecteerd. Voor het ringenmodel en het sectorenmodel uit de Kadernota Duurzame Bereikbaarheid (§3.3.4) is een berekening van de geluidstoename en afname gemaakt. Deze berekeningen geven de verwachte geluidstoename of afname in 2020 weer ten opzichte van de situatie in 2006. Bij een toename van meer dan 1,5dB is de gemeente (of wegbeheerder) verplicht om extra maatregelen te nemen, indien de geluidstoename wordt veroorzaakt door een verandering aan de infrastructuur van de weg. Bij ongeveer 1,5dB kan de gemiddelde mens de geluidstoename net horen. Een toename van 3dB betekent rekenkundig een verdubbeling van het geluid en dit is voor de gemiddelde mens merkbaar. Bij een toename van 5 tot 10dB ervaart de gemiddelde mens een verdubbeling van het geluidsniveau. Uit de berekeningen blijkt dat in beide modellen geen knelpunt op het gebied van geluid bestaat ter hoogte van de projectlocatie.
Uit akoestisch onderzoek naar de geluidbelasting in 2020 van de omliggende wegen op de Connexxionlocatie blijkt dat een hogere waarde procedure Wet geluidhinder moet worden gevoerd om woningbouw mogelijk te maken.
De geluidcontour van de Huiswaarderweg bedraagt 53dB(A) en is gelegen op een afstand van ca. 260 meter. Voor de resterende wegen is de geluidcontour 63 dB(A) met een bijbehorende afstand van ca. 70 meter. De Connexxionlocatie valt daarmee binnen de geluidcontouren van genoemde wegen en woningbouw is in beginsel niet mogelijk.
Als de geluidbelasting de voorkeurgrenswaarde (48dB(A) overschrijdt maar de hoogst toelaatbare waarde (53 danwel 63 dB(A)) niet te boven gaat, is de overschrijding na een afweging van mogelijke maatregelen toelaatbaar.
Dit betreft maatregelen als het aanbrengen van geluidsarm asfalt op de omliggende wegen, geluidschermen rondom het plangebied. Zonder het treffen van aanvullende maatregelen die het wegverkeerslawaai reduceren, is woningbouw slechts mogelijk als de gevels worden uitgevoerd als dove gevels (zonder te openen delen).
Het toepassen van geluidsarm asfalt is in deze situatie niet zinvol. De wegen worden namelijk gekenmerkt door veel bochten en veel optrekkend en afremmend verkeer. Het aanbrengen van geluidschermen rond de locatie kan voor de onderste bouwlagen een geluidsreductie realiseren. Daarbij wordt vooralsnog uitgegaan van een schermhoogte van 2,5 meter. Hierbij is echter nog geen rekening gehouden met de hogere ligging van de Huiswaarderweg. Voor woningbouw op de bovenste bouwlagen biedt een geluidscherm echter geen uitkomst.
Een uiterste mogelijkheid biedt de Interim-wet Stad en milieubenadering. Deze interim-wet kent de mogelijkheid om af te wijken van de milieunormen als eerdergenoemde maatregelen niet het gewenste effect sorteren. Onder voorwaarden kan middels een te voeren procedure via provincie en VROM worden afgeweken van de milieunorm.
Aangezien in eerste instantie geen geluidgevoelige functies worden toegestaan, is akoestisch onderzoek geen verplichting.
Alvorens gebruik kan worden gemaakt van de wijzigingsbevoegdheid zoals beschreven in hoofdstuk 7 dient te worden aangetoond dat de gewijzigde functies voldoen aan de dan geldende regelgeving zoals opgenomen in de planregels.
Conclusie
Het aspect geluid vormt geen belemmering voor de uitvoerbaarheid van het kantorencomplex met aanvullende functies horeca, kantoorgerelateerde detailhandel en sportaccommodatie. Bij de uitwerking van de aanvullende ondergeschikte functies en bij de uitwerkingsplan ten behoeve van woningbouwontwikkeling zal het aspect geluid opnieuw moeten worden belicht.
[1] dBvision (25 april 2007) Provincie Noord-Holland Geluidsbelastingkaart 2006.