Plan: | Windpark Nieuwegein |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0356.BPWINDPARK-VA03 |
In het hoofdstuk bestemmingsregels zijn in de planregels alle bestemmingen opgenomen met de daarbij behorende bestemmingsomschrijving. Waar noodzakelijk is gebruikgemaakt van aanduidingen om toegestaan gebruik nader te specificeren.
Bestemming Bedrijf -1
De bestemmingsregels bij Bedrijf-1 zijn overgenomen uit de vigerende plannen, getiteld 'Eerste herziening uitwerkingsplan bedrijventerrein Het Klooster deelgebieden 2 en 3'. De voorschriften uit dat plan zijn 'vertaald' naar een regeling die voldoet aan de STRI2008 en SVBP2008. Enige inhoudelijke wijziging betreft het uitsluiten van kwetsbare en beperkt kwetsbare objecten (in de vorm van kantoren) omdat gronden met de bestemming bedrijf -1 binnen de vrijwaringszone van windturbine 1 en 2 zijn gelegen. Het gaat slechts om gronden met een zeer beperkt oppervlak.
Bestemming bedrijf-2
De bestemmingsregels bij bedrijf-2 zijn overgenomen uit het vigerende bestemmingsplan 'Het Klooster 2004, correctieve herziening'. In dat vigerende bestemmingsplan is nog geen rekening gehouden met veiligheidszones van windturbines. Omdat de gronden met de bestemming Bedrijf-2 zijn gelegen binnen de veiligheidszones van windturbine 1 en 2, zijn de regels aangepast om de ontwikkeling van kwetsbare objecten te voorkomen. In de regels is de maximale omvang van de toegestane niet-zelfstandige kantoren begrensd op 1.500 m2. Bij een oppervlak van meer dan 1.500 m2 wordt een kantoor namelijk getypeerd als een kwetsbaar object. Onder de 1500 m2 is sprake van een beperkt kwetsbaar object.
Bestemming Bedrijf - Uit te werken
De bestemmingsregels bij 'Bedrijf-Uit te werken' zijn overgenomen uit het vigerende bestemmingsplan 'Het Klooster Zuid 2004, correctieve herziening' met dien verstande dat de ontwikkeling van kwetsbare en beperkt kwetsbare objecten is uitgesloten vanwege de ligging van deze gronden binnen de vrijwaringszone van windturbine 5. deze vrijwaringszone komt overeen met de PR 10-5 contour van de windturbines die mogelijk zijn gemaakt.
Bestemming Bedrijf - Windturbine
Op de verbeelding is een enkelbestemming opgenomen, te weten de bestemming 'Bedrijf - Windturbine'. Op de verbeelding zijn 5 cirkels opgenomen voorzien van de bestemming Bedrijf- Windturbine. Voor de windturbines geldt zowel een minimale als een maximale bouwhoogte om zeker te stellen dat er minimale effecten op het landschap kunnen optreden. Overigens zullen 5 uiterlijk gelijksoortige windturbines worden geplaatst. De minimale bouwhoogte van een windturbine bedraagt 100 m, de maximale bouwhoogte bedraagt 108 m. Hierbinnen passen alle typen windturbines die momenteel in beeld zijn. Daarbij is de bouwhoogte van een windturbine in artikel 2 (wijze van meten) vastgelegd. De bouwhoogte van een windturbine wordt gemeten vanaf peil tot aan de rotor (as van de wieken). De rotorbladen mogen de bouwhoogte dus overschrijden.
Naast windturbines zijn verder bijbehorende voorzieningen toegestaan, zoals transformatorhuisjes, nutsvoorzieningen, wegen en opstelplaatsen ten behoeve van de aanleg en het onderhoud van windturbines, kunstwerken, groen, water en voetpaden. De door de windturbines geproduceerde elektriciteit zal in (via een interne transformator) of aan de voet van de windturbines (via een extern compactstation) van laagspanning naar middenspanning worden getransformeerd.
De middenspanningskabels van de windturbines zullen naar huidige inzichten onder of naast het aan te leggen fietspad worden gelegd en worden aangesloten op een inkoopstation. In deze ruimte zal het windpark worden aangesloten op het netwerk van het lokale energiebedrijf. Het inkoopstation komt in de nabijheid van windturbine 4 op het bedrijventerrein. De maatvoering van gebouwen is vastgelegd in de bouwregels. De windturbines zijn door kabels en leidingen verbonden. Uit de vigerende bestemmingsplannen blijkt dat er ter plaatse een strook gereserveerd is voor de aanleg van windturbines. Om deze gronden van een actuele bestemming te voorzien, is een groenbestemming toegekend waarbinnen ook de kabels en leidingen mogelijk zijn. Voor de overige leidingen vanaf de windturbines geldt dat kabels en leidingen al mogelijk zijn op basis van de vigerende bestemmingen. Om die reden is daarvoor geen specifieke regeling opgenomen in dit bestemmingsplan.
Bestemming Groen
De bestemming Groen is opgenomen tussen de drie noordelijke windturbines. Hier kunnen de beoogde 10 kV-leidingen worden aangelegd die de opgewekte elektriciteit naar het elektriciteitsnet transporteert. De bestemming sluit verder aan op de regeling van de naastgelegen bestemmingsplannen.
Bestemming Verkeer
De bestemming Verkeer geldt ter plaatse van de rijksweg A27 en de verzorgingsplaats bij de afrit. Tevens zijn enkele gronden tussen de drie zuidelijke turbines, die nog niet van actuele bestemming waren voorzien, voor Verkeer bestemd. Dit sluit aan bij de omliggende vigerende bestemming. Voor de bestaande bebouwing bij de verzorgingsplaats en het tankstation zijn bouwregels opgenomen. Verder is een specifieke gebruiksregel opgenomen ten aanzien van uitbreidingen van de het wegrestaurant in de toekomst. Indien het oppervlak van het wegrestaurant groter wordt dan 1.500 m² dient er voor de zuidelijk nabijgelegen windturbine een toerentalbeperking toegepast te worden. Als gevolg van deze maatregel neemt de berekende PR 10-6 contour af tot 110 m zodat deze niet langer over het wegrestaurant is gelegen. Zie hiervoor ook paragraaf 3.5.4 Externe veiligheid en de specifieke gebruiksregel in artikel 8.4. Uitbreiding van het wegrestaurant in zuidelijke richting is als gevolg van de opgenomen gebiedsaanduiding niet mogelijk.
Bestemming Water
De in het plangebied gelegen watergangen zijn bestemd voor Water. Binnen deze bestemming mogen geen gebouwen worden gebouwd.
Dubbelbestemming Waarde - Archeologie - 1 en 2
De dubbelbestemmingen Waarde - Archeologie - 1 en 2 zijn opgenomen op basis van archeologisch onderzoek. De regelingen zijn nagenoeg hetzelfde, de diepte van bodemingrepen is bepalend of er (nader) archeologisch onderzoek noodzakelijk is.
Dubbelbestemming Waterstaat - Waterkering
De Schalkwijkse wetering is een zogenaamde 'overige' waterkering. Deze waterkering heeft een beschermingszone van 12 m. De zone is als dubbelbestemming opgenomen op de verbeelding. Binnen deze zone mag niet zonder meer ten behoeve van andere bestemmingen gebouwd worden.