direct naar inhoud van 4.4 Milieu
Plan: Vreeswijk - Noord
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0356.BPVN2010001-OH01

4.4 Milieu

Op grond van artikel 3.1.6 van het Besluit ruimtelijke ordening (verder: Bro) moet in de toelichting op het bestemmingsplan een beschrijving staan van de wijze waarop de milieukwaliteitseisen bij het plan zijn betrokken. Daarbij moet rekening gehouden worden met de geldende wet- en regelgeving en met vastgestelde (boven)gemeentelijke beleidskaders.

Bestemmingsplan 'Vreeswijk - Noord' is een beheerplan. Voor dit bestemmingsplan is het daarom niet nodig uitgebreid onderzoek uit te voeren en wordt volstaan met een beschrijving van de milieuaspecten. Wel zal het bestaande, vanuit de Wet geluidhinder gezoneerde, industrieterrein (De Wiers Zuid) beperkt worden tot die deelgebieden waar zich daadwerkelijk 'grote lawaaimakers' bevinden. Ook is het wettelijk noodzakelijk de zonering voor de Museumwerf in stand te houden.
In dit hoofdstuk worden de resultaten van het onderzoek naar de milieukundige uitvoerbaarheid beschreven.

4.4.1 Bedrijven en milieuzonering

Bedrijvigheid en bedrijfswoningen
In paragraaf 2.9.1 is reeds aangegeven welke bedrijven op welke locatie in het plangebied zijn toegestaan (algemene toelaatbaarheid). Dit is afhankelijk van de gevoelige functies in de omgeving en de gewenste locatie voor verschillende bedrijfstypen (hoogwaardige bedrijven, producerende bedrijven etc.).
Op het bedrijventerrein zijn nieuwe bedrijfswoningen niet meer toegestaan. De moderne bedrijfsvoering maakt de aanwezigheid van personeel 24 uur per dag nauwelijks noodzakelijk. Bovendien kan de aanwezigheid van bedrijfswoningen beperkingen opleggen aan de algemene toelaatbaarheid en bedrijfsvoering van bedrijven in de directe omgeving hiervan.

Horeca
Net als bij bedrijvigheid, wordt bij horeca, door eisen te stellen aan de toelaatbaarheid van deze activiteiten, ernaar gestreefd de milieubelasting voor gevoelige functies in de omgeving zo veel mogelijk te beperken. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de Staat van Horeca-activiteiten: horecagelegenheden worden volgens deze staat ingeschaald. In de Staat van Horeca-activiteiten wordt middels verschillende categorieën aangegeven of de milieubelasting van een horecagelegenheid toelaatbaar kan worden geacht. Voor een toelichting op de Staat van Horeca-activiteiten wordt verwezen naar bijlage 5.

4.4.2 Industrielawaai

Zoals eerder is gemeld ( zie paragraaf 2.9.2.2) is het bedrijventerrein De Wiers Zuid gezoneerd. In de afgelopen tien jaar is woningbouw gerealiseerd op delen van het bedrijventerrein, voornamelijk het gebied tussen de Grindoever, Zandoever, IJzerwerf en de Wierselaan. In het geldende bestemmingsplan Vreeswijk-Noord 2001 was woningbouw ter plaatse als recht mogelijk gemaakt. Om woningbouw op deze locaties te kunnen realiseren was het nog noodzakelijk om de zonegrens industrielawaai aan te passen. Deze wijziging heeft destijds echter niet plaatsgevonden.
Strikt genomen betekent dit dat in de huidige situatie geluidsgevoelige woningen op een gezoneerd industrieterrein liggen. Ze zijn daardoor in het kader van de Wet geluidhinder, niet beschermd ten aanzien van industrielawaai ten gevolge van het gezoneerde industrieterrein. Dit is niet wenselijk.
Daarnaast denkt de gemeente voor de langere termijn (structuurvisie 2030) na over verdere ontwikkeling van mogelijke woningbouwlocaties op het huidige gezoneerde industrieterrein. In het bestemmingsplan wordt nog geen woonbestemming opgenomen. Wel wordt de zonering van de industrieterreinen De Wiers Zuid verkleind naar de bestaande situatie.

Een geluidzone kan, op grond van de Wet geluidhinder, alleen worden aangepast door de vaststelling van een bestemmingsplan waarin de nieuwe geluidzone is opgenomen. De totale geluidsbelasting ten gevolge van alle vergunningsplichtige inrichtingen, mag buiten de nieuwe geluidzone niet groter zijn dan 50 dB(A) etmaalwaarde. Hiermee worden bestaande rechten van vergunningsplichtige bedrijven beschermd. De verkleinde zone moet dus ten minste op de berekende 50 dB(A)-geluidscontour liggen. Eventueel bestaande hogere waarden op geluidsgevoelige bestemmingen die in de nieuwe situatie buiten de verkleinde geluidzone komen te liggen, vervallen van rechtswege.

Op basis van artikel 42 van de Wet geluidhinder dient bij het wijzigen van een geluidzone akoestisch onderzoek te worden verricht. Door het ingenieursbureau Tauw bv is akoestisch onderzoek uitgevoerd. De resultaten hiervan zijn weergegeven in het rapport 'Akoestisch onderzoek bedrijventerreinen te Nieuwegein' (kenmerk R001-4760172RVN-ege-V04-NL, d.d. 16 december 2011).
Met de voorstellen uit het akoestisch onderzoek wordt de bestaande situatie vastgelegd. Daarbij is zowel rekening gehouden met de aanwezige bedrijven als met de aanwezige woningen. Doordat zowel het 'gezoneerde industrieterrein' als de bijbehorende 'geluidzone industrielawaai' wordt verkleind verandert de feitelijke situatie voor de woningen en bedrijven niet, zeker niet wat betreft de beleving van het industrielawaai.

Aanpassingen begrenzing zonering industrieterrein
In het kader van dit bestemmingsplan wordt een onderscheid gemaakt tussen het bedrijventerrein De Wiers Zuid (deel A) en de Museumwerf (De Wiers Zuid deel B). Door de gemeente wordt voor beide deelgebieden een nieuwe zone voorgesteld.

afbeelding "i_NL.IMRO.0356.BPVN2010001-OH01_0015.png"  

Figuur - Nieuwe begrenzing gezoneerd industrieterrein De Wiers Zuid Deel A

De nieuwe begrenzing van het gezoneerde industrieterrein sluit aan op de nieuwe bedrijvenbestemming. Uit voorgaande figuur blijkt dat aan de zuidkant de zonegrens in noordelijke richting opschuift. De nieuwe zuidgrens van het voorgestelde gezoneerde industrieterrein De Wiers Zuid deel A ligt aan de noordzijde van het Schippersinternaat, via de Industrieweg over de noordzijde van de Hunzewerf en dan over de Wierselaan tot voorbij de noordzijde van de woningen aan de Wierselaan en dan via de Houtwerf naar de kade. Daardoor komen niet alleen de bestaande woningen, maar ook 'Huis de Wiers' en het schippersinternaat buiten het gezoneerde industrieterrein te liggen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0356.BPVN2010001-OH01_0016.png"  

Figuur - Nieuwe begrenzing gezoneerd industrieterrein Museumwerf (De Wiers Zuid Deel B)

Het binnenvaartmuseum "Museumwerf Vreeswijk" dient aangemerkt te worden als een grote lawaaimaker. Hierdoor blijft de zonering van dit deel (De Wiers Zuid deel B) noodzakelijk. Voor de museumwerf wordt het nieuwe 'gezoneerde industrieterrein' op de figuur weergegeven.

Berekende geluidscontouren
In het akoestisch onderzoek is voor de berekening van de huidige 50 dB(A)-geluidscontour uitgegaan van de voorgestelde nieuwe begrenzingen.

De Wiers Zuid deel A
Voor De Wiers Zuid deel A zijn, in combinatie met Plettenburg - De Wiers, nieuwe geluidscontouren berekend. Deze zijn voor het zuidelijk deel hieronder weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0356.BPVN2010001-OH01_0017.png"  

Figuur - Berekende geluidscontouren industrieterrein De Wiers Zuid Deel A, zuidzijde

Ten behoeve van De Wiers-Zuid Deel A zijn in het verleden 'MTG-waarden' dan wel hogere grenswaarden vastgesteld. In het akoestisch rapport zijn de berekende geluidsbelastingen op de diverse waarneempunten opgenomen. Op een aantal waarneempunten wordt een hogere geluidsbelasting dan 55 dB(A) berekend. Op geen van de waarneempunten wordt een hogere geluidsbelasting berekend dan de maximale ontheffingswaarde van 60 dB(A) etmaalwaarde voor bestaande geluidsgevoelige bestemmingen.

De Wiers Zuid deel B (Museumwerf)
Voor de Museumwerf wordt voor de berekening van de geluidscontouren uitgegaan van het gezoneerde deel van het museumterrein.

afbeelding "i_NL.IMRO.0356.BPVN2010001-OH01_0018.png"  

Figuur - Berekende geluidscontouren Museumwerf (industrieterrein De Wiers Zuid Deel B)

Ten behoeve van de Museumwerf zijn in het verleden 'MTG-waarden' dan wel hogere grenswaarden vastgesteld. In het akoestisch rapport zijn de berekende geluidsbelastingen op de diverse waarneempunten opgenomen. Op alle waarneempunten wordt voldaan aan de vastgestelde etmaalwaarde, de berekende geluidsbelasting komt zelfs niet hoger uit dan de voorkeursgrenswaarde van 50 dB(A). Een uitzondering wordt gevormd door één van de bedrijfswoningen op het museumterrein (Wierselaan 111). Deze woning ligt, samen met andere bedrijfswoning, op het gezoneerde industrieterrein waardoor deze vanuit de Wet geluidhinder, niet worden beschermd voor de geluidsbelasting ten gevolge van de activiteiten op het gezoneerde terrein.

Nieuwe geluidzone industrielawaai
In het akoestisch rapport wordt op basis van de geluidsberekeningen voor beide terreinen een nieuwe 'geluidzone industrielawaai' voorgesteld.

De Wiers Zuid deel A
In het geval van De Wiers Zuid deel A wordt in onderstaande figuur uitsluitend het zuidelijke deel weergegeven. In het akoestisch rapport wordt nader ingegaan op de complete geluidzone voor Plettenburg-de Wiers in combinatie met De Wiers Zuid deel A.

afbeelding "i_NL.IMRO.0356.BPVN2010001-OH01_0019.png"  

Figuur - Nieuwe geluidzone industrielawaai bedrijventerrein De Wiers Zuid Deel A

Door de wijzigingen komt een aantal geluidsgevoelige bestemmingen die in het verleden op het gezoneerde industrieterrein waren gesitueerd, nu binnen de nieuwe geluidzone te liggen. Het betreft voornamelijk de woningen die zijn gelegen aan de Houtwerf, Hunzewerf, de geluidsgevoelige bestemming bij ‘Huis De Wiers’ en de Waterhofappartementen. Voor deze geluidsgevoelige bestemmingen is een geluidsbelasting berekend hoger dan de voorkeursgrenswaarde. Uit de berekeningsresultaten in het akoestisch rapport blijkt dat bij geen van de genoemde geluidsgevoelige bestemmingen een hogere geluidsbelasting wordt berekend dan 60 dB(A) etmaalwaarde.
Voor deze woningen dienen hogere waarden te worden vastgesteld.

De Wiers Zuid deel B (Museumwerf)
Voor de Museumwerf wordt eveneens een nieuwe geluidzone voorgesteld.

afbeelding "i_NL.IMRO.0356.BPVN2010001-OH01_0020.png"  

Figuur - Nieuwe geluidzone industrielawaai Museumwerf (De Wiers Zuid Deel B)

Uit de berekeningsresultaten van het akoestisch rapport blijkt dat bij geen van de geluidsgevoelige bestemmingen in de buurt van de Museumwerf, hogere geluidsbelastingen worden berekend dan de voorkeursgrenswaarde van 50 dB(A) etmaalwaarde. De eventuele bestaande hogere waarden bij geluidsgevoelige bestemmingen vervallen van rechtswege.

4.4.3 Externe veiligheid

In het plangebied wordt voldaan aan de normen voor het plaatsgebonden risico. Zoals blijkt uit paragraaf 2.9.3 is het groepsrisico, als gevolg van de aanwezige risicobronnen in en buiten het plangebied, acceptabel.
Dit bestemmingsplan maakt geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk waardoor het groepsrisico nog verder kan toenemen, zonder dat het college van B&W hierover een besluit heeft genomen. Nieuwe risicobedrijven zijn niet toegestaan.
Externe veiligheid vormt voor dit plan geen belemmering.

4.4.4 Luchtkwaliteit

In dit bestemmingsplan zijn geen ontwikkelingen voorzien waarvoor ten behoeve van de vaststelling van het bestemmingsplan luchtkwaliteitsonderzoek moet worden uitgevoerd. Er is geen sprake van nieuwe situaties die gevolgen kunnen hebben voor de luchtkwaliteit. Dit bestemmingsplan legt alleen de huidige situatie vast.

4.4.5 Bodem

De bodemkwaliteit in het plangebied levert op basis van de beschikbare (archief)gegevens geen belemmeringen op voor de in het bestemmingsplan gestelde gebruiksfuncties. Indien voor een perceel via bodemonderzoeken is vastgesteld dat de bodemkwaliteit niet voldoende is voor de (voorgenomen) functie, dan zal de bodem minimaal functiegericht moeten worden gesaneerd.