direct naar inhoud van 5.4 Verkeersstructuur
Plan: Nijverkamp
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0345.BPNijverkamp-oh01

5.4 Verkeersstructuur

Externe bereikbaarheid

Door de aanleg van de Rondweg-Oost hebben Het Ambacht en Nijverkamp een goede aansluiting op de A12 en op de provinciale weg N233 richting Rhenen. De Rondweg-Oost vormt de verbindende weg tussen deze twee verkeersaders.

Entree van de terreinen

De Wageningselaan en De Smalle Zijde zijn de belangrijkste toegangswegen naar Nijverkamp. Thans vormen de rotondes in de Rondweg-Oost entreepunten vanaf de Wageningselaan en De Smalle Zijde.

Bereikbaarheid langzaam verkeer

Langs de Industrielaan, de Parallelweg, de Wageningselaan en de Groeneveldselaan liggen vrijliggende fietspaden. In de Rondweg-Oost zijn aan de noordzijde van de Wageningselaan en De Smalle Zijde langzaam verkeerstunnels aangebracht. Langs De Smalle Zijde ontbreken goede voorzieningen voor fietsers. Ten oosten van de Rondweg-oost ontbreekt een goede verbinding voor langzaam verkeer tussen de Wageningselaan en De Smalle Zijde. De Ambachtsstraat is onderdeel van een doorgaande noordzuidroute voor langzaam verkeer. Voor het overige moet het fietsverkeer gebruik maken van de reguliere wegen.

Bereikbaarheid openbaar vervoer

De bereikbaarheid met het openbaar vervoer is voor Het Ambacht redelijk en slecht op het bedrijventerrein Nijverkamp. Het Ambacht ligt op minimaal 600 meter (hemelsbreed) van het NS-station Veenendaal-Centrum. De dichtstbijzijnde buslijn loopt over de Industrielaan en gaat, ter hoogte van de Ambachtsstraat, via het Boompjesgoed richting centrum. Ook voor Nijverkamp zijn dit de dichtstbijzijnde OV-haltes. Het NS-station ligt op ruim een kilometer afstand van de Rondweg-oost. Voor de rest van het bedrijventerrein is de afstand dus nog groter.

Sinds 2002 heeft Veenendaal een collectief vraagafhankelijk vervoerssysteem in de vorm van regiotaxi 'De Vallei'. De regiotaxi biedt inwoners van Wageningen, Ede, Rhenen, Veenendaal en Barneveld de mogelijkheid om tegen gereduceerd tarief gebruik te maken van comfortabel openbaar vervoer van deur tot deur met taxi of busje. Daarmee is een alternatieve vorm van openbaar vervoer mogelijk gemaakt tussen een groot aantal gemeenten in de regio van Veenendaal. Tijdens de ochtend- en avondspits zijn er pendeldiensten van/ naar de bedrijven voor sociale werkvoorziening.

Interne verkeersstructuur

De interne verkeersstructuur laat, zowel op Het Ambacht als Nijverkamp, te wensen over. Op geen van beide terreinen is een duidelijke routering aanwezig. Daardoor wordt de oriëntatie op het terrein en de vindbaarheid van bedrijven bemoeilijkt. Inmiddels is de bewegwijzering verbeterd. Straatnamen zijn duidelijk aangegeven, wat de vindbaarheid van de bedrijven vergroot.

Bij de categorisering van wegen in het verkeersstructuurplan (1998) zijn de Rondweg-Oost, de Industrielaan, de Wageningselaan, de Groeneveldselaan en De Smalle Zijde aangemerkt als gebiedsontsluitingsweg voor het autoverkeer. De Rondweg-Oost is in de totale ontsluitingsstructuur een weg van een hogere orde, waarop geen langzaam verkeer mag komen. Alle andere wegen binnen Het Ambacht en Nijverkamp zijn aangemerkt als secundaire ontsluitingsweg voor de daaraan gelegen bedrijven. Ingevolge het verkeersstructuurplan dient vanuit het duurzaam veilig-concept te worden gestreefd naar een uniforme uitvoering van de ontsluitingswegen. Zo zijn de Industrielaan, Wageningselaan en Groeneveldselaan en wordt De Smalle Zijde van vrijliggende fietspaden voorzien.

 

Op grond van het verkeersstructuurplan zijn de gebiedsontsluitingswegen Industrielaan, Wageningselaan, Groeneveldselaan en De Smalle Zijde onderdeel van de fietsroutestructuur. De secundaire ontsluitingswegen Ambachtsstraat, Parallelweg, Middelbuurtseweg (gedeelte ten oosten van de Rondweg-Oost), Ronduutweg en Generatorstraat zijn eveneens opgenomen in het fietsroutenet.

Op Nijverkamp zijn de Rondweg-Oost, de Wageningselaan en De Smalle Zijde de belangrijkste ontsluitingswegen op het terrein zelf. Ook op Nijverkamp is de hiërarchie van de wegenstructuur slecht te herkennen in het profiel van de wegen. De Smalle Zijde eindigt bij de Bobinestraat onduidelijk in een weg met een ander wegprofiel. Vanaf daar is het onduidelijk hoe de wegenstructuur verder loopt. Vanaf dit punt vormt deze weg dan ook momenteel geen continue drager voor het gebied. De oriëntatie op het terrein wordt hierdoor bemoeilijkt. Ten zuiden van De Smalle Zijde komen de Dynamostraat en de Moleculenstraat uit op een onduidelijke beëindiging in de Middelbuurtseweg. Dit draagt niet bij aan een duidelijke en veilige ontsluitingsstructuur. De Wageningselaan en De Smalle Zijde hebben veel aansluitingen (zijwegen, in- en uitritten).

Parkeren

Op veel plaatsen is een gebrek aan parkeergelegenheid op eigen terrein. Hierdoor wordt op drukke dagen op de rijbaan en op de groene bermen langs De Smalle Zijde geparkeerd. Ook op Het Ambacht wordt op de openbare weg geparkeerd.

Uitgangspunt is dat bedrijven voorzien in de eigen parkeerbehoefte. Diverse bedrijven beschikken over onvoldoende parkeerruimte, met als gevolg dat op straat wordt geparkeerd. Als dit ongecontroleerd gebeurt levert dat, bijvoorbeeld bij laden en lossen, gevaarlijke situaties op.