Plan: | Nijverkamp |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0345.BPNijverkamp-oh01 |
Algemeen
In de ruimtelijke analyse van het bedrijventerrein kan een aantal structuurdragers worden onderscheiden. Structuurdragers zijn openbare ruimten, in dit geval gebiedsontsluitingswegen, die binnen het bedrijventerrein een ruimtelijke structurerende en functioneel centrale rol vervullen. Voor het bedrijventerrein als geheel hebben ze een verbindende betekenis. De structuurdragers tezamen vormen een ruimtelijk samenhangend netwerk dat bepalend is voor de identiteit van de bedrijventerreinen als geheel.
Nijverkamp
De hoofdopzet van het bedrijventerrein Nijverkamp wordt gevormd door twee parallel lopende ontsluitingswegen langs en door het terrein. Daartussen ligt een aantal dwarsstraten. Bij de opzet, medio jaren '80, is reeds rekening gehouden met het tracé van de Rondweg-Oost. Deze is inmiddels geheel gerealiseerd en in gebruik genomen.
De bebouwing op Nijverkamp is zeer gevarieerd. Met name de grote verschillen in schaal- en maatvoering van bedrijfsgebouwen zorgen ervoor dat een eenduidig beeld van het terrein ontbreekt. Doordat geen sprake is van een ruimtelijke segmentering wat betreft bouwmassa, komen grote verschillen in maat en schaal naast elkaar voor.
Centraal in het gebied is een tweetal compactere gebieden te herkennen met een grotere bebouwingsdichtheid. De gebouwen zijn in deze gebieden zo dicht op elkaar gebouwd dat deze toekomstige uitbreidingen in de weg kunnen staan. De bebouwing heeft hier een gemiddelde hoogte van 6 à 7 meter. Door het gebrek aan ruimte op particulier terrein, wordt in deze gebieden veel op de openbare weg geparkeerd.
Het brede straatbeeld van de gebiedsontsluitingswegen De Smalle Zijde en de Wageningselaan sluit aan bij het karakter en de functie van die wegen. Het smallere straatbeeld van de erfontsluitingswegen die loodrecht op De Smalle Zijde en de Wageningselaan aansluiten geeft goed uitdrukking aan de hiërarchie van de wegenstructuur. De hiërarchie van de wegenstructuur is in het profiel van de wegen zelf slecht herkenbaar (zie ook bij 'interne verkeersstructuur'). Evenals op Het Ambacht zijn ook op Nijverkamp de bebouwingswanden laag, er zijn weinig accentpunten, het gevelbeeld vertoont weinig samenhang en de architectonische kwaliteit is vaak slecht. De bebouwing wordt niet ondersteund door een continue groenstructuur. Ook langs de Rondweg-Oost, rondom de rotondes en langs de Groeneveldselaan heeft de bebouwing zich nog niet duidelijk geprofileerd. De eerste aanzetten tot een betere profilering van de bebouwing zijn inmiddels op incidentele locaties tot stand gebracht.
Omliggende gebieden
Het terrein Nijverkamp wordt grotendeels omgeven door landelijk gebied. Aan de noordkant ligt onder meer het natuurreservaat De Hel en De Blauwe Hel, dat de status heeft van stiltegebied. Aan de westzijde grenst het aan het bedrijventerrein Het Ambacht.