Plan: | MERELWEG 15 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0302.BP01056-vg01 |
Op drie niveau's worden ruimtelijke ingrepen aan het beleid getoetst, op rijksniveau, op provinciaal niveau en op gemeentelijk niveau. De volgende ruimtelijke beleidsdocumenten zijn van toepassing:
Ruimtelijke ordening draait om de verdeling en invulling van de schaarse ruimte. Deze 'strijd om de ruimte' is al decennialang gaande. In de loop der tijd zijn steeds hardere claims op de ruimte gelegd. Claims die uit oogpunt van een goede ruimtelijke ordening worden neergelegd, maar tevens andere gebruiksmogelijkheden beperken.
De Nota Ruimte kiest een nieuwe koers. Hierin wordt aangegeven dat ruimtelijke kwaliteit en dynamiek niet lijnrecht tegenover elkaar staan, maar juist van nut kunnen zijn. In de Nota Ruimte is gekozen voor een dynamisch, op ontwikkeling gericht ruimtelijk beleid. 'Toelatingsplanologie' maakt plaats voor 'ontwikkelingsplanologie', doordat men niet langer alleen beperkingen wil stellen, maar juist ontwikkelingen wil stimuleren. Ontwikkelingsplanologie werkt vanuit een gebiedsgerichte aanpak, met als doel de ruimtelijke kwaliteit van het gebied vanuit verschillende deelbelangen te verbeteren.
De verantwoordelijkheid voor het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit legt het ministerie van VROM bij de betrokken partijen. De lokale overheden moeten zich opstellen als partner van ondernemende mensen en bedrijven en op die manier de dynamiek versterken. De Nota Ruimte biedt hiermee veel ruimte voor decentrale afwegingen. Anderzijds betekent dit ook dat de lokale overheid, meer dan in het verleden, zelf waakzaam moet zijn dat de kwaliteiten en waarden behouden blijven. Locaties gelegen in de nationale hoofdstructuur worden hiervan uitgezonderd.
Het onderhavige projectgebied behoort niet tot de nationale ruimtelijke hoofdstructuur. Gemeenten mogen hier samen met de provincie de gewenste ruimtelijke invulling bepalen, binnen de beleidsdoelen en –regels die het Rijk heeft gesteld.
Streekplan Gelderland 2005
In het Streekplan Gelderland 2005 wordt de lijn uit de Nota Ruimte gevolgd. Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben beleid opgesteld inzake functieverandering van gebouwen in het landelijk gebied. De inrichting van een locatie in het landelijk gebied moet zo goed mogelijk aansluiten bij de kwaliteiten van de locatie zelf en/of die van de directe omgeving.
In het streekplan valt het perceel Merelweg 15 in het Multifunctionele gebied, met als nadere aanduiding 'Multifunctioneel platteland'. Binnen dit gebied is functieverandering mogelijk, volgens de regel dat er ter vervanging van de bestaande agrarische bedrijfsbebouwing ten hoogste 50% mag worden teruggebouwd voor woningen. Deze woningen dienen te worden gebouwd volgens de regel dat er meerdere wooneenheden in één gebouw gerealiseerd dienen te worden. De bestaande bedrijfswoning(en) mogen hierbij behouden blijven.
In de Streekplanuitwerking “Functieverandering” van de Regio Noord-Veluwe worden nadere eisen en mogelijkheden beschreven die voor maatwerk op perceelsniveau kunnen zorgen. Een regeling die voor het onderhavige bestemmingswijziging van toepassing is, is de hobbyboerregeling. Hierin wordt het mogelijk gemaakt om na beëindiging van het agrarische bedrijf 200 m² aan bijgebouwen toe te staan om hobbymatig wat (klein)vee te houden, mits aansluitend of in de directe omgeving een perceel van minimaal 5000 m² ligt. Dit dient zeer kleinschalig te zijn en niet aan te merken als een agrarisch bedrijf is de zin van de Wet Milieubeheer.
Integrale Ruimtelijke Toekomst Visie Nunspeet & Woonvisie
In het beleidsdocument Integrale Ruimtelijke Toekomst Visie Nunspeet (IRTV) wordt de ambitie van de gemeente Nunspeet verwoord en de koers geschetst waarop de gemeente Nunspeet zich op de middellange termijn wil richten. Voorop staat dat de ontwikkeling gericht moet zijn op een gevarieerd woon- en werkklimaat. De beoogde ruimtelijke ingreep past binnen deze ambitie en de visie.
Gemeentelijk bouwbeleid
Het betreffende perceel ligt in het buitengebied van de gemeente Nunspeet. De regels van het Bestemmingsplan Buitengebied zijn van toepassing. Er dient in de maatvoering van de woningen rekening gehouden te worden met de voor het buitengebied gangbare inhoudsmaat. Voor het overige worden de regels die gelden voor burgerwoningen binnen de bestemming ”Woningen” aangehouden zoals vastgelegd in het vigerende bestemmingsplan Buitengebied, Agrarische Enclave.
Welstand
Het (bouw)voornemen wordt in de bouwvergunningsprocedure getoetst aan de welstandsaspecten. Hierbij komen beeldkwaliteitsaspecten en kwalitatieve inpassingscriteria aan de orde. Deze aspecten zullen getoetst worden door het Gelders Genootschap. Dit onderdeel wordt behandeld in de bouwvergunningsprocedure.