Plan: | MERELWEG 15 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0302.BP01056-vg01 |
Het inhoudelijk kader beschrijft het verzoek van de aanvrager op basis waarvan de partiële herziening wordt opgestart, de achtergrond van het gebruik van het perceel, de huidige en het nieuwe planologische situatie, de effecten van het veranderde gebruik en de voorwaarden waaronder deze partiële herziening zou moeten plaatsvinden.
De heer D. van den Hardenberg, wonende aan de Merelweg 15 in Elspeet, heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nunspeet verzocht mee te werken aan een bestemmingsplanwijziging ten behoeve van het realiseren van een dubbele woning nabij de kern Elspeet. Het gebied staat bekend als de Agrarische Enclave. De heer Van den Hardenberg is door persoonlijke, aan de gezondheid gerelateerde, omstandigheden genoodzaakt te stoppen met zijn agrarisch bedrijf. Tevens is er geen opvolger om zijn bedrijf voort te zetten. De nieuwe dubbele woning kan worden gebouwd doordat de agrarische bedrijfsgebouwen zullen worden gesloopt Het bedrijfsmatige activiteiten zullen worden beëindigd, maar de heer Van den Hardenberg wil wel doorgaan als hobbyboer, op het perceel Merelweg 17.
Figuur 1: Globale aanduiding ligging plangebied
Het onderhavige perceel is gelegen in het buitengebied van de gemeente Nunspeet, ten westen van de kern Elspeet. Het is gelegen in zuidelijk deel van het gemeentelijk grondgebied en in concreto in de Agrarische Enclave, wat zich laat karakteriseren door een door agrarische bedrijvigheid gedomineerd halfopen landschapsbeeld. De agrarische enclave is een open gebied dat wordt omringd door het Veluws natuurgebied
Huidige situatie
Op het perceel van de heer Van de Hardenberg staat een oude boerderij, de voormalige bedrijfswoning (Merelweg 17). Verder het woonhuis Merelweg 15, een voormalige noodwoning, die in de tachtiger jaren volledig vernieuwd is en een uitstraling heeft als een volwaardige woning. Hiervoor zijn de benodigde vergunningen afgegeven in samenwerking en in goed overleg met de provinciale diensten. Deze noodwoning is verwijderd en mocht herbouwd worden op basis van een medische indicatie. Feitelijk is hierdoor de situatie gecreëerd dat er om medische redenen een tweede agrarische bedrijfswoning is gerealiseerd. In de bijlage zijn de relevante documenten ten aanzien van de bouw van de noodwoning bijgevoegd, inclusief correspondentie met de provincie
Verder staat op het terrein aan kalverenschuren met een oppervlak van circa 960 m². De heer Van den Hardenberg is bereid om deze 960 m² te slopen. Daarvoor in de plaats wil hij een dubbele woning terug bouwen.
Figuur 2: bestaande situatie
De partiële herziening valt binnen het bestemmingsplan “Buitengebied, Agrarische Enclave”, vastgesteld door de gemeenteraad op 30 augustus 2000, nr. 272. Het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland heeft het bestemmingsplan gedeeltelijk goedgekeurd bij besluit van 20 maart 2001, nr. RE2000. 78455. In beroep bij de kroon is het plan (gedeeltelijk) goedgekeurd bij Koninklijk Besluit van 19 maart 2003 nr. 200102490/1/R3.
Figuur 3: Topografische kaart perceel Merelweg 15 Elspeet
Uitgaande van het streekplanbeleid (zie hiervoor het kopje “provinciaal beleid”) mag maximaal 480 m² terug worden gebouwd ten behoeve van woningbouw voor meerdere woningen onder één kap. Ter vervanging van de agrarische bedrijfsbebouwing wil de heer Van den Hardenberg een dubbele woning realiseren. Een mogelijk bouwplan zou kunnen zijn om een woongebouw voor twee woningen te creëren waarbij de woningen geschakeld zijn door aangebouwde bijgebouwen met daarboven de mogelijkheid om een slaapkamer e.d. te creëren. De bestaande bedrijfswoning, alsmede een op het perceel aanwezige noodwoning, wil de heer van den Hardenberg eveneens tot burgerwoning laten bestemmen. Tevens is het de bedoeling om de bestaande bedrijfswoning op een wat gewijzigde locatie te herbouwen. Daarnaast wordt de mogelijkheid geboden om op een perceel 200 m² aan bijgebouwen toe te staan ten behoeve van de hobbyboeractiviteiten. De situering van deze bijgebouwen is nog niet bekend, daar er op dit moment nog geen concrete plannen hiervoor zijn. Op de hieronder aangegeven tekening wordt de nieuwe situatie schetsmatig weergegeven.
Figuur 4: Nieuwe situatie
In de partiële herziening is enkel het gebied betrokken dat betrekking heeft op het perceel waarop de huidige bebouwing staat alsmede de bijbehorende erven en gronden gelegen binnen het voormalige agrarische bouwblok. Momenteel heeft het perceel de bestemming “Agrarisch Gebied”. In de systematiek van bestemmen wordt aangesloten bij de systematiek van het bestemmingsplan “Buitengebied, Agrarische Enclave”. Het gedeelte van het perceel dat voor de nieuw te bouwen woningen ingericht gaan worden en de bestaande woningen, krijgen de bestemming “Woningen”, met de daarbij behorende bestemmingen “Erven” en “Tuinen”. Het agrarisch bouwblok komt met deze partiële herziening te vervallen. De gronden buiten de bouwblokken blijven de huidige agrarische bestemming behouden. De noodwoning zal worden gelegaliseerd. Ten behoeve van de wens van de heer Van den Hardenberg om kleinschalige agrarische bedrijvigheid te behouden wordt er in het bestemmingsplan ruimte geboden voor het behoud of realisatie van ten hoogste 200 m² bijgebouwen bij de huidige bedrijfswoning ten behoeve van hobbyboeractiviteiten. Dit wordt met een aanduiding op de plankaart vastgelegd.
De effecten op de omgeving zullen ten gevolge van het bouwvoornemen significant verbeteren. De agrarische bedrijvigheid, een veehouderij, zal plaats maken voor een schone woonfunctie. De situering van de bedrijfswoning op het perceel zal een weinig verschuiven. De ingediende bouwplannen zullen, voor wat betreft de beeldkwaliteit van de woning en de kwalitatieve inpassing van de woning in de omgeving, voorgelegd worden aan de instantie op het gebied van Welstand. Dit aspect wordt verder behandeld bij de toetsing van de ingediende bouwvergunning.
Kwaliteit op de kavel
De dubbele woning moet in nauw overleg met de Welstandscommissie worden ontworpen. Volgens het Landschapsontwikkelingsplan ligt het perceel in een gebied waar aandacht moet worden besteed aan singelpatronen, bosstroken en erfbeplanting. Dat betekent dat er naast een aanvaardbaar Welstandsplan ook een beplantingsplan moet komen, om een aantrekkelijk landschap te krijgen met kwaliteit.
Figuur 5: Luchtfoto huidige situatie locatie Merelweg 15
Aan de indeling van het terrein zal de nodige aandacht besteedt worden. Voor alle woningen, inclusief de te verplaatsen voormalige bedrijfswoning, moet één toegang worden gemaakt, zodat er een duidelijk boerenerf ontstaat. Bovendien moeten in ieder geval de bijgebouwen (garage/berging) geclusterd worden. Een alleen staand bijgebouw past niet bij een boerenerf gedachte. Verder zal de nodige zorg moeten worden besteed aan de verschijningsvorm van de dubbele woningen. Dit kunnen geen woningen worden zoals deze worden gebouwd in de bebouwde kom van Elspeet. Er zal een streekeigen, bij een boerenerf passende bouwstijl worden toegepast. Daarnaast moet de nodige aandacht worden besteed aan een beplantingsplan. Kortom er moet een inrichtingsplan van het gebied komen incl. de beplanting van het perceel. Door het beplantingsplan zal er voldoende verevening plaatsvinden.
Ten aanzien van de maatvoering van de nieuwe woningen worden de algemeen geldende regels gehanteerd voor woningen in het buitengebied.