Plan: | Grotenhuisweg 37, 50 en Zwarte Kolkstraat 51 en 51a in Wilp |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0285.20156-VS00 |
Deze bestemming geldt voor de agrarische gronden binnen het plangebied. Deze gronden zullen na de uitvoering van de landschappelijke maatregelen zoals genoemd in het functieveranderingsplan landschappelijke waarden hebben. De bestemmingsregeling is er op gericht om deze nieuwe waarden mogelijk te maken en in de toekomst te handhaven en eventueel te versterken. Binnen deze bestemming mag uitsluitend binnen het bouwvlak worden gebouwd. Dit mogen geen (bedrijfs)woningen of voorzieningen t.b.v. de opslag van mest zijn. Andere bouwwerken zijn alleen toegestaan in de vorm van afrasteringen tot een hoogte van maximaal 1 m. Voor het handhaven van de landschappelijke waarden is een omgevingsvergunningplicht in het artikel opgenomen.
Deze bestemming is opgenomen voor de groenbestemmingen in het plangebied. Binnen de bestemming zijn uitsluitend andere bouwwerken toegestaan met een bouwhoogte van ten hoogste 2 meter.
Bestemmingsomschrijving
Het campingterrein krijgt in het bestemmingsplan de bestemming 'Recreatie - Verblijfsrecreatie'. Binnen de bestemming is de exploitatie van een camping toegestaan met een totaal van 81 standplaatsen. Hierbij geldt dat uitsluitend mobiele kampeermiddelen zijn toegestaan, ten behoeve van het toeristisch kamperen of ten behoeve van seizoensstandplaatsen. Vaste plaatsen of stacaravans zijn niet toegestaan.
Tevens zijn binnen deze bestemming bijbehorende voorzieningen toegestaan zoals receptie- en ontvangstruimten, ondersteunende horeca en ondersteunende detailhandel (bijvoorbeeld een kampwinkeltje), groen, verhardingen, voorzieningen ten behoeve van sport en spel, verkeers- en verblijfsvoorzieningen en water. Ter plaatse van de aanduiding 'caravanstalling' is ook een caravan- en botenstalling toegestaan. Binnen de bestemming is ten hoogste één bedrijfswoning toegestaan binnen de bestaande boerderij.
Bouwvlak
Ter plekke van de bestaande bebouwing zijn bouwvlakken opgenomen. Voor de maatvoering (goot- en bouwhoogte) wordt verwezen naar de bestaande maten. Buiten de bouwvlakken is het oprichten van gebouwen niet mogelijk en kan nachtverblijf alleen in kampeermiddelen plaatsvinden. Ter plaatse van de huidige jongveestal geldt een maximaal bebouwingspercentage van 50%. Dit houdt in dat de bestaande stal onder het overgangsrecht valt. Op het moment dat er plannen zijn om op deze locatie een nieuw gebouw te realiseren, mag slechts 50% van het bouwvlak volgebouwd worden. Binnen de overige bouwvlakken geldt een bebouwingspercentage van 100%.
Aan huis verbonden beroep en -bedrijf
Bij de bedrijfswoning is ook is een beroep of bedrijf aan huis mogelijk tot een gezamenlijk maximum oppervlak van 100 m². Er dient te worden voldaan aan de volgende voorwaarden:
Opslag ten behoeve van het aan huis verbonden beroep en/of –bedrijf valt ook binnen het toegestane aantal vierkante meters.
Bed & breakfast
De bedrijfswoning en de overige gebouwen mogen gedeeltelijk worden gebruikt voor het voeren van een bed & breakfast. Hiervoor mogen maximaal drie kamers worden gebruikt met in totaal maximaal acht slaapplaatsen. Op deze wijze wordt een invulling gegeven aan de recreatieve potentie van de gemeente Voorst. De activiteit mag geen belemmering vormen voor de omgeving of voor de normale afwikkeling van het verkeer en er moet worden voorzien in voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein. Hiervoor worden de CROW-normen gehanteerd. Vanzelfsprekend is de geldende milieuwetgeving ook van kracht.
Karakteristieke bebouwing
Op de bestaande boerderij, de kapschuur en de stal grenzend aan de weg zijn aangeduid als 'karakteristiek'. Voor deze bebouwing geldt dat het belangrijk is om de waardevolle bebouwingskenmerken en -elementen in stand te houden en mogelijk te herstellen. Hiervoor is de bestaande maatvoering bepalend, evenals de hoofdvorm, dakhelling en nokrichting. Om te zorgen voor behoud van deze gebouwen is een omgevingsvergunning opgenomen voor sloop.
Andere bouwwerken
Binnen deze bestemming is het ook toegestaan andere bouwwerken op te richten. Deze hoeven niet binnen het bouwvlak gerealiseerd te worden. Er geldt voor verschillende bouwwerken een andere hoogtebepaling. In totaal mag er 30m2 aan andere bouwwerken worden opgericht, hieronder worden ook overkappingen gerekend.
Voorwaardelijke verplichting
In dit bestemmingsplan is gebruik gemaakt van zogenaamde voorwaardelijke verplichtingen.
Het gebruik van de gebouwen ten behoeve van de nieuwe camping is alleen toegestaan als er een ruimtelijke kwaliteitsimpuls tegenover staat in de vorm van de aanleg van beplanting en gebruik van passende verharding en afrastering. Deze kwaliteitsimpuls komt ten goede aan de verbetering van de landschappelijke en cultuurhistorische waarden van het gebied. Om deze onderlinge relatie tussen de mogelijkheden voor het gebruiken van een nieuwe camping en de kwaliteitsimpuls juridisch vast te leggen, is een voorwaardelijke verplichting opgenomen.
Gronden met de bestemming 'Tuin' dienen zoveel mogelijk onbebouwd te blijven. Binnen deze bestemming mogen geen gebouwen worden gebouwd en zijn alleen andere bouwwerken toegestaan. Het bouwen van een overkapping is niet toegestaan.
De bestemming Water is toegekend aan de watergang aan de achterzijde van de camping aan Grotenhuisweg 50.
Bestemmingsomschrijving
De gronden binnen deze bestemming zijn bestemd voor het wonen, beroepen en bedrijven aan huis alsmede voor tuinen en erven. Ook ondergeschikte voorzieningen als bed en breakfast, groen, paden, water en parkeren zijn binnen deze bestemming toegestaan.
Bouwvlak
Er is gekozen voor een systematiek waarbij binnen het bouwvlak zowel de woningen (bestaand en nieuw) als de bijgebouwen dienen te worden gebouwd. De maat van de nieuwe woning aan de Grotenhuisweg 37 wordt bepaald door de afmeting van het bouwvlak en de goot- en bouwhoogte. De inhoud is niet expliciet bepaald, maar wordt door de beperkingen van het bouwvlak en goot- en bouwhoogte gemaximaliseerd op circa 750m3.
Op de bestaande woningen aan de Grotenhuisweg 37 en Zwarte Kolkstraat 51 is de standaard maatvoering uit het bestemmingsplan Buitengebied van toepassing. Indien de bestaande maten hiervan afwijken, is de vervangende bouwregel in artikel 14.2 van toepassing. Ook de maat van de bijgebouwen sluit aan bij de standaard maatvoering uit het bestemmingsplan Buitengebied. Hierop vormen de als karakteristiek aangeduide gebouwen een uitzondering.
Andere bouwwerken mogen ook buiten de bouwvlakken worden opgericht.
Aan huis verbonden beroep en -bedrijf
Binnen de woonbestemming is een beroep of bedrijf aan huis mogelijk tot een gezamenlijk maximum oppervlak van 100 m². Er dient te worden voldaan aan de volgende voorwaarden:
Opslag ten behoeve van het aan huis verbonden beroep en/of –bedrijf valt ook binnen het toegestane aantal vierkante meters.
Bed & breakfast
De woning en de overige gebouwen mogen gedeeltelijk worden gebruikt voor het voeren van een bed & breakfast. Hiervoor mogen maximaal drie kamers worden gebruikt met in totaal maximaal acht slaapplaatsen. Op deze wijze wordt een invulling gegeven aan de recreatieve potentie van de gemeente Voorst. Ook de overige gebouwen kunnen hier gedeeltelijk voor worden gebruikt. De activiteit mag geen belemmering vormen voor de omgeving of voor de normale afwikkeling van het verkeer en er moet worden voorzien in voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein. Hiervoor worden de CROW-normen gehanteerd. Vanzelfsprekend is de geldende milieuwetgeving ook van kracht.
Karakteristieke bebouwing
De bestaande schuur bij Grotenhuisweg 37 heeft de aanduiding 'karakteristiek' gekregen. Voor dit gebouw geldt dat het belangrijk is om de waardevolle bebouwingskenmerken en -elementen in stand te houden en mogelijk te herstellen. Hiervoor is de bestaande maatvoering bepalend, evenals de hoofdvorm, dakhelling en nokrichting. Om te zorgen voor behoud van de schuur is een omgevingsvergunning opgenomen voor sloop.
Voorwaardelijke verplichting
In dit bestemmingsplan is gebruik gemaakt van zogenaamde voorwaardelijke verplichtingen.
De bouw van een tweede woning (en een nieuw bijgebouwen) op het erf van Grotenhuisweg 37 is alleen toegestaan als er een ruimtelijke kwaliteitsimpuls tegenover staat in de vorm van goede architectuur van nieuwe gebouwen, aanleg van beplanting, en gebruik van passende verharding en afrastering. De kwaliteitsimpuls komt ten goede aan de verbetering van de landschappelijke cultuurhistorische en ecologische waarden van het gebied. Om deze onderlinge relatie tussen de mogelijkheden voor de bouw van een tweede woning en een nieuw bijgebouw en de kwaliteitsimpuls juridisch vast te leggen, is een voorwaardelijke verplichting opgenomen.
Uit akoestisch onderzoek ik gebleken dat de woning uitsluitend opgericht kan worden als bepaalde gevelmaatregelen worden uitgevoerd. Er mogen geen te openen delen in bepaalde delen van de gevel geplaatst worden, een zogenaamde dove gevel. Om er voor te zorgen dat deze voorwaarde uitgevoerd wordt, is een voorwaardelijke verplichting opgenomen.
Leiding - Gas
Met het oog op de bescherming van en de veiligheidssituatie rond de hoofdtransportgasleiding gelden er op deze gronden beperkingen ten aanzien van het bouwen voor de met deze bestemming samenvallende bestemmingen. Door de regel dat voor het uitvoeren van een werk, geen gebouw zijnde, of van werkzaamheden een omgevingsvergunning moet worden aangevraagd, kan controle worden uitgeoefend op met name grondroeringen (zoals graafactiviteiten en aanplant).
Waarde - Archeologie (3, 5 en 6)
Om de archeologische waardevolle gebieden veilig te stellen, gelden er op deze gronden beperkingen ten aanzien van het bouwen voor de met deze bestemming samenvallende bestemmingen. Bouwen is uitsluitend toegestaan indien uit onderzoek blijkt dat er geen archeologische waarden aanwezig zijn of dat de waarden voldoende worden veiliggesteld. Daarnaast geldt er een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van bepaalde werken, geen bouwwerk zijnde, of van bepaalde werkzaamheden.
De regeling is niet van toepassing op bestaande bouwwerken voor zover ingeval van herbouw gebruik wordt gemaakt van de bestaande fundamenten. In alle overige gevallen geldt per archeologische dubbelbestemming een specifieke regeling. Deze regeling is van toepassing op het oprichten van nieuwe bebouwing groter dan een bepaald oppervlak en dieper dan een bepaalde diepte. Een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden, is niet noodzakelijk voor werken en werkzaamheden die betrekking hebben op normaal beheer en onderhoud overeenkomstig de toegekende bestemming.