direct naar inhoud van 2.3 Gemeentelijk beleid
Plan: bestemmingsplan Nekkeveld 5, Nijkerk
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0267.BP0046-0003

2.3 Gemeentelijk beleid

Structuurvisie Nijkerk-Hoevelaken 2030

De gemeenteraad van Nijkerk heeft op 30 juni 2011 de Structuurvisie Nijkerk Hoevelaken 2030 vastgesteld. In deze Structuurvisie geeft de gemeente haar ambities voor de toekomst weer. Deze visie gaat uit van de bestaande kracht van de kernen Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken onder de noemer 'Ontwikkelen, koesteren, verwelkomen'.

Relevant beleid voor onderhavig plan is het volgende. Beschreven is dat landbouw en landschap in balans moeten zijn in nauwe samenwerking met de agrarische gemeenschap. Hierbij zijn de doelen verrommeling tegengaan, toekomstgerichte ondernemers maatwerk bieden en innovatie in de landbouw stimuleren. In het buitengebied dienen landbouw, landschap, recreatie en natuur zoveel mogelijk verweven te worden. De gemeente heeft daarbij onderkend dat er de komende jaren diverse bedrijfsbeëindigingen zullen voorkomen. Ruimte wordt geboden voor maatwerkoplossingen voor vrijkomende bouwpercelen als onderdeel van functieveranderingen.

In de Structuurvisie is tevens een globale indeling in landschapstypologieën opgenomen. De landschapstypologie voor deze locatie is polderlandschap. In het polderlandschap wordt een terughoudend beleid gevoerd. Alle ontwikkelingen respecteren de verkaveling, de cultuurhistorie en de openheid van het gebied. Onderhavig plan komt aan deze typologie tegemoet, aangezien er geen nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden.

Bestemmingsplan Buitengebied

Op 26 maart 2009 is door de gemeenteraad van Nijkerk het bestemmingsplan Buitengebied Nijkerk 2009 vastgesteld. In de toelichting van het bestemmingsplan is aangeven dat het gemeentelijk beleid zich in de eerste plaats richt op functieverandering naar wonen. Ten behoeve hiervan zijn in het bestemmingsplan via een wijzigingsbevoegdheid de mogelijkheden opgenomen om functieverandering planologisch te regelen. De opgenomen wijzigingsbevoegdheden zijn toepasbaar in gevallen dat een regulier agrarisch bedrijf met functieverandering wordt gewijzigd in wonen.

Onderhavig adres Nekkeveld 5 kan van wijzigingsbevoegdheden uit bestemmingsplan Buitengebied 2009 geen gebruik maken, aangezien het perceel in bestemmingsplan Buitengebied 1975 valt. Voor dit adres wordt een herziening van het huidige bestemmingsplan opgesteld.

Landschapsontwikkelingsplan Nijkerk (2005)

In september 2005 heeft het college van Nijkerk het “Landschapsontwikkelingsplan” vastgesteld. Het Landschapsontwikkelingsplan (LOP) geeft vanuit de landschappelijke invalshoek een beleidskader, van waaruit toekomstige ontwikkelingen in het buitengebied van Nijkerk mede getoetst kunnen worden en op basis waarvan met betrekking tot dergelijke ontwikkelingen keuzes kunnen worden gemaakt voor de komende 10 jaar. Het LOP dient met name als toetsingskader (vanuit de landschappelijke invalshoek) en een ontwikkelingskader.

Voor het gebied ten westen van de Rijksweg A28 en ten zuiden van de N 806 is de basisstrategie het ontwikkelen van beplantingstructuur, behouden van gave delen en de ontwikkeling van een landschappelijk raamwerk als onderlegger voor stedelijke ontwikkelingen in het zoekgebied (niet van toepassing in het poldergebied).

Voor het polderlandschap is het beleid uit het LOP voor zover relevant als volgt samen te vatten:

  • Behoud / bescherming van hoge natuurwaarden (Vogelrichtlijngebied);
  • De landschapsstructuur wordt bepaald door openheid en in het zuidelijke deel in de vorm van een vrij gave strokenverkaveling (laagveenontginning) dit zijn de dragers en dienen behouden te blijven en beleefbaar te worden gemaakt;
  • Agrarisch gebruik van de polder geschiedt op basis van gelijkwaardigheid met de natuurfunctie. Agrarisch natuurbeheer is hierbij een middel.

Waterplan (2006)

Het Waterplan van de gemeente Nijkerk bestaat uit twee delen.

  • Deel 1 is het beleidsdeel "Gemeentelijk Waterplan Nijkerk, Visie en beleid 2005-2030" dat door de gemeenteraad van Nijkerk op 1 juni 2006 is vastgesteld. Hierin worden de visie en doelstellingen van het Nijkerkse waterbeleid omschreven. Door dit zo concreet mogelijk te doen zijn de vorderingen in de uitvoering van het plan goed te meten.
  • Deel 2 is het uitvoeringsdeel "Gemeentelijk Waterplan Nijkerk, Uitvoerings- en Communicatieplan 2007-2011" dat jaarlijks door het college wordt geactualiseerd en vastgesteld en waarin de uit te voeren maatregelen zo concreet mogelijk zijn beschreven.


Gelet op hun grote betrokkenheid zijn de Waterschappen "Vallei & Eem" en "Veluwe" op een constructieve en intensieve wijze bij de totstandkoming van het gemeentelijk Waterplan betrokken.

De visie geeft aan hoe het watersysteem er op lange termijn uit moet zien en bevat doelstellingen voor de lange, middellange en korte termijn. De visie is opgebouwd uit zes thema’s:

  • Samen werken aan water en ruimte;
  • Voort met afkoppelen;
  • Aanpak grondwaterproblematiek;
  • Verbeteren waterkwaliteit en ecologie;
  • Bevorderen gebruik en beleving van water;
  • Water en vuur.

In paragraaf 4.10 wordt ingegaan op de watertoets voor het onderhavige plan.