Plan: | Kerkhof Emst |
---|---|
Status: | voorontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0232.EMST001Kerkhof-VOB1 |
De gemeente Epe is eind 2001 gestart met het project 'Toekomstvisie Epe 2010'. Het doel was om samen met de inwoners van de gemeente Epe een beeld te krijgen hoe Epe er in 2010 moet uitzien. Daarvoor zijn onder andere gesprekken gehouden met betrokkenen en deskundigen. Alle inwoners van de gemeente hebben een enquĂȘte ontvangen en er zijn bijeenkomsten gehouden in de vier dorpen die vallen onder de gemeente Epe. De discussies gingen over de thema's die te maken hebben met de toekomst van de gemeente Epe, te weten: verjonging en vergrijzing, voorzieningen en kernen, recreatie en toerisme en toekomst buitengebied.
Tijdens de raadsvergadering van 20 maart 2003 is de toekomstvisie ten dele officieel vastgesteld. De gemeente Epe wil door middel van de toekomstvisie een eenduidig beleidskader in handen hebben dat richting geeft aan het gemeentelijk beleid op de verschillende beleidsterreinen. Daarbij zijn samenhang en synergie belangrijk. De toekomstvisie is de leidraad voor het handelen van het gemeentebestuur. Op deze manier kunnen beleidsbeslissingen en toekomstbeelden met elkaar verbonden worden. De toekomstvisie moet worden beschouwd als een streefbeeld.
De gemeente Epe wil in elke kern een basisaanbod van voorzieningen realiseren. Voor meer specifieke functies zal er een beperkte concentratie plaatsvinden in de grote kernen Epe en Vaassen, tenzij uit onderzoek blijkt dat een andere plek meer geschikt is. Voor voorzieningen die een regiofunctie hebben dan wel zeer specifiek zijn, kunnen de inwoners van de gemeente terecht in de omliggende grote gemeenten. In de ontwikkeling van voorzieningen wordt waar mogelijk een combinatie gemaakt met recreatie en toerisme. Een tweezijdige benadering. De lokale voorzieningen worden verbreed (basisaanbod en multifunctionele accommodaties) en deels gericht op recreatie en toerisme.
Met de in dit bestemmingsplan besloten ontwikkeling wordt een belangrijke basisvoorziening voor de kern Emst versterkt. Gezien de noodzakelijkheid en maatschappelijk belang zoals verwoord in paragraaf 1.1, is het gewenst de begraafplaats in noordelijke richting uit te breiden. De ontwikkeling is in overeenstemming met de 'Toekomstvisie Epe 2010'.
Het 'Structuurplan Epe' is een uitwerking van de 'Toekomstvisie Epe 2010'. In het ruimtelijk 'Structuurplan Epe' worden in hoofdlijnen de gewenste sociaal-maatschappelijke en ruimtelijk-economische ontwikkelingen voor de gemeente Epe geschetst. Het plan doet uitspraken over waar gebouwd kan worden voor de bewoners en bedrijven. Ook wordt er een perspectief geschetst voor de ontwikkeling van landbouw, recreatie en natuur. Per kern is een visie uitgewerkt.
Het streefbeeld voor de kern Emst is weergegeven in een overzichtelijk kaartbeeld. Dit kaartbeeld wordt hieronder weergegeven.
Afbeelding 4.4: Streefbeeld Emst (Bron: gemeente Epe)
De visie laat zich niet specifiek uit over de uitbreiding van de begraafplaats. Op het kaartbeeld is te zien dat ten noordoosten en zuidoosten van het kerkhof woningbouwontwikkelingen voorzien zijn. Enkel de woningbouw ten noordoosten is in ontwikkeling genomen. Uit de toetsing in paragraaf 5.1.6 zal blijken dat deze woningen niet worden gehinderd door de uitbreiding van de begraafplaats. Voor het overige kan worden geconcludeerd dat de uitbreiding is gelegen binnen de zogenaamd 'rode contour' van Emst, het ontwerp voorziet in een voortzetting van de karakteristiek van de begraafplaats en er sprake is van een maatschappelijk belang voor de kern Emst.
Het cultuurhistorisch beleidskader 'Epe, historisch centrum van de Veluwe' (Vastgesteld bij besluit van de Raad van de Gemeente Epe van 11 februari 2010, no. 2009-70173) beschrijft hoe de gemeente Epe de komende jaren wil omgaan met het cultuurhistorisch erfgoed. Cultuurhistorie in brede zin, behouden, beschermen, ontwikkelen en beleefbaar maken door beleidsmatige verankering binnen de gemeentelijke organisatie zijn daarbij de belangrijkste uitgangspunten. In het beleidskader is tevens vastgelegd op welke wijze de gemeente invulling geeft aan de wettelijke verplichtingen in het kader van de Wamz.
Het beleid is gericht op het inzetten, het versterken en behouden van de hoge cultuurhistorische waarden en spitst zich toe op de volgende ambities:
In het kader van dit bestemmingsplan is relevant dat in het beleidskader is vastgelegd dat bij het vaststellen van nieuwe bestemmingsplannen aan moet worden gegeven welke archeologische waarden in het geding zijn en op welke wijze daarmee om wordt gegaan. Deze zijn vastgelegd in de Nota Invulling Archeologie Beleid. Aan dit beleidsdocument is een archeologische verwachtingskaart verbonden.
In paragraaf 5.2 wordt de ontwikkeling getoetst aan de aspecten 'Archeologie en cultuurhistorie'. Kortheidshalve wordt verwezen naar deze paragraaf.
De gemeenteraad heeft in zijn vergadering van 13 mei 2004 de welstandsnota gemeente Epe vastgesteld. In de welstandsnota wordt vastgelegd hoe het welstandstoezicht in de gemeente Epe is geregeld. Tevens geeft deze nota uitgangspunten en criteria voor het welstandsoordeel. De welstandsnota wil duidelijk maken welk welstandsniveau in de verschillende (deel)gebieden in de gemeente gevoerd wordt en welke criteria er bij het beoordelen van de bouwplannen door de welstandscommissie gelden. De nota beschrijft de ruimtelijke, architectonische en cultuurhistorische kwaliteiten die de gemeente aan de verschillende gebieden toekent of die in de toekomst in een bepaald gebied gewenst worden. In verband met de uitbreiding van het bestaande onderhoudsgebouw is de welstandsnota van toepassing. Voor de uitbreiding van de begraafplaats is de welstandsnota niet aan de orde, aangezien ter plaatse van de uitbreiding geen nieuwe gebouwen worden opgericht.
De kern Emst is in de welstandsnota opgedeeld in twee gebieden, te weten het centrum en dorpsuitbreidingen. Onderhavig plan gebied grenst aan deze deelgebieden, maar ligt er niet in. Onderhavig plangebied ligt in het welstandsgebied 'dekzandlandschap'. Ook voor dit deelgebied gelden specifieke criteria op het gebied van welstand.
Op dit moment is nog geen concreet bouwplan voor de uitbreiding van het onderhoudsgebouw bekend. Tezijnertijd zal het concrete bouwplan worden voorgelegd aan de welstandscommissie. De welstandscommissie zal dan oordelen of het bouwplan voldoet aan redelijke eisen van welstand.
Het parkeerbeleidsplan van Epe is in december 2009 door de gemeenteraad definitief vastgesteld. In het parkeerbeleidsplan staat beschreven hoe de gemeente Epe omgaat met het parkeerbeleid, in bestaande situaties en nieuwe uitbreidingsplannen. Het parkeerbeleidsplan is een apart hoofdstuk in het GVVP (Gemeentelijke Verkeer- en Vervoerplan Epe).
Toetsing van het parkeeraspect in relatie tot de ontwikkeling vindt plaats in paragraaf 3.2.2.
Met de in dit bestemmingsplan besloten ontwikkeling wordt een belangrijke basisvoorziening voor de kern Emst versterkt. Er is geen sprake van belemmeringen ten aanzien van toekomstige ontwikkelingen in de omgeving, de aspecten archeologie en cultuurhistorie danwel het aspect parkeren. Tot slot wordt opgemerkt dat in het kader van welstand tezijnertijd het concrete bouwplan wordt voorgelegd aan de welstandscommissie.