Plan: | Kerkhof Emst |
---|---|
Status: | voorontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0232.EMST001Kerkhof-VOB1 |
Op grond van de Monumentenwet dient er in ruimtelijke plannen rekening gehouden te worden met archeologische waarden. In de Monumentenwet is bepaald dat gemeenten een archeologische zorgplicht hebben en dat initiatiefnemers van projecten waarbij de bodem wordt verstoord, verplicht zijn rekening te houden met de archeologische relicten die in het plangebied aanwezig (kunnen) zijn. Hiervoor is onderzoek noodzakelijk: het archeologisch vooronderzoek. Als blijkt dat in het plangebied behoudenswaardige archeologische vindplaatsen aanwezig zijn, dan kan de initiatiefnemer verplicht worden hiermee rekening te houden. Dit kan leiden tot een aanpassing van de plannen, waardoor de vindplaatsen behouden blijven, of tot een archeologische opgraving en publicatie van de resultaten.
Het bewuste plangebied kent een hoge archeologische verwachting. Een uitsnede van de gemeentelijke archeologische verwachtingskaart wordt hieronder weergegeven.
Afbeelding 5.2: Uitsnede archeologische verwachtingskaart (Bron: gemeente Epe)
In verband met de ontwikkelingen in het plangebied en de hoge archeologische verwachting heeft archeologisch adviesbureau Raap in het plangebied een archeologisch bureau- en inventariserend veldonderzoek uitgevoerd. Het inventariserend veldonderzoek bestond uit een boor- en proefsloeuvenonderzoek. Het doel van het proefsleuvenonderzoek is om meer inzicht te verwerven in de precieze betekenis, ouderdom, omvang, diepteligging en kwaliteit (informatiegehalte) van het aanwezige bodemarchief. Op basis hiervan kan vervolgens beter worden bepaald welke betekenis (en waarde) hieraan dient te worden toegekend en hoe hier in het verdere traject mee dient te worden omgegaan.
De resultaten van dit onderzoek zullen hierna worden weergegeven. Voor een nadere toelichting hierop wordt verwezen naar het onderzoeksrapport welke is opgenomen in Bijlage 3 bij deze toelichting.
Uit het vooronderzoek is naar voren gekomen dat in het plangebied rekening moet worden gehouden met archeologische resten in de ondergrond en dat uit de tijdsspanne Prehistorie tot en met Late Middeleeuwen. Dit vloeit voort uit de bodemgesteldheid ter plekke. Archeologische vondsten zijn in het plangebied en de directe omgeving niet bekend.
Tijdens het proefsleuvenonderzoek zijn geen archeologische resten aangetroffen. Op basis van de resultaten van het proefsleuvenonderzoek is dan ook vastgesteld dat er geen behoudenswaardige archeologische resten aanwezig zijn die bedreigd worden door de uitbreiding van de bestaande begraafplaats.
Onder cultuurhistorische waarden worden alle structuren, elementen en gebieden bedoeld die cultuurhistorisch van belang zijn. Zij vertellen iets over de ontstaansgeschiedenis van het Nederlandse cultuurlandschap. Vaak is er een sterke relatie tussen aardkundige aspecten en cultuurhistorische aspecten. De bescherming van cultuurhistorische elementen is vastgelegd in de Monumentenwet 1988. Deze wet is vooral gericht op het behouden van historische elementen voor latere generaties.
Uit de cultuurhistorische atlas van de provincie Gelderland, blijkt dat er in het plangebied geen cultuurhistorische monumenten of belangrijke cultuurhistorische waarden voorkomen.
In het plangebied is geen sprake van cultuurhistorische waarden en/ of monumenten. Uit het archeologisch onderzoek is gebleken dat de archeologische verwachtingswaarde bijgesteld kan worden naar laag. In het kader van het opstellen van het bestemmingsplan, hoeven er derhalve geen archeologische waarden te worden aangeduid op de verbeelding en in de regels.