direct naar inhoud van 2.10 Landschap en archeologie
Plan: Buitengebied, 2e partiële herziening (Recreatiegebied Kievitsveld)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0232.BG003Kievitsveld2e-VBP1

2.10 Landschap en archeologie

Het plangebied is ingericht als een recreatieterrein met beplanting die met name een functioneel doel heeft voor de afscherming en inpassing. Met name in het zuidelijk deel komen ook natuurlijke waarden voor. Op de locatie van de nieuwe centrumbebouwing is de landschappelijke waarde beperkt te noemen. De palen waaraan de kabels worden bevestigd zijn bouwwerken (11 tot 13 meter hoog), maar hebben qua uitstraling een beperkte invloed op het landschap. Er kan makkelijk langs of door de palen heen worden gekeken.

De locatie van het nieuwe centrumgebouw heeft een middelhoge archeologische verwachtingswaarde. Op 5 mei 2006 is Archeologisch Adviesbureau RAAP een bureauonderzoek overlegd. Belangrijkste conclusies zijn:

  • Volgens de gegevens uit het Archeologisch InformatieSysteem (ARCHIS) zijn er geen archeologische vindplaatsen bekend uit het plangebied of de directe omgeving.
  • In 2005 is direct ten westen van het plangebied een inventariserend onderzoek uitgevoerd.
  • In dit onderzoek zijn geen archeologische indicatoren aangetroffen.Volgens de meer gedetailleerde Cultuurhistorische Waardenkaart Gelderland (GCHW) geldt voor het gehele gebied een lage verwachtingswaarde.
  • In dit type landschap bevinden de archeologische resten zich meestal direct onder het loopoppervlak.
  • Als gevolg van de voormalige zandwinning is de bodemopbouw in het plangebied ernstig verstoord.

Geconcludeerd kan worden dat de kans op eventuele aanwezigheid van archeologische waarden zeer gering. Een inventariserend veldonderzoek is daarom niet noodzakelijk. Het advies is opgenomen in Bijlage 5 Archeologisch advies.