direct naar inhoud van 3.2 Functies
Plan: Columbiz Park
Status: vastgesteld
Plantype: uitwerkingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0203.1118-0002

3.2 Functies

Door de verbeterde bereikbaarheid per openbaar vervoer is een verschuiving naar arbeidsintensieve werkgelegenheid mogelijk en wenselijk. De centrale allee vormt de ruimtelijke én functionele scheidslijn tussen de kantoren in een open en groene setting en de compacte bebouwing van hoogwaardige, arbeidsintensieve bedrijfsruimten. Rondom het stationsplein is ruimte voor leisure voorzieningen.

Kantoorcampus

De individuele kavel vormt de bouwsteen voor een campusachtige businesspark. Ieder kantoor kan op eigen kavel voorzien in parkeren, met een overloop richting de centraal gelegen parkeerpleintjes. Wel is er sprake van collectief te gebruiken rijbanen.

Langs de Baron van Nagellstraat bestaan de kantoren uit kleinschalige kantoorvilla's (volumes van ca. 1.000 m²), die indien nodig blijkt kunnen worden gecombineerd. Naar het midden toe loopt de kantoorbebouwing op in hoogte en in bouwvolumes tot ca. 5.000 m² bruto vloeroppervlak (b.v.o.). Twee hoogteaccenten markeren belangrijke plekken in de ruimtelijke structuur en bieden ruimte aan twee grootschaliger volumes (ca. 8.000 m² bvo, ca. 12.000 m² bvo).

De kantoren in het park krijgen een samenhangende en representatieve uitstraling, die is vastgelegd in het beeldkwaliteitsplan. Zo wordt vormgegeven aan de etalagefunctie van het terrein voor de Harselaar én voor de kern Barneveld.

In het bestemmingsplan Harselaar Centraal 2006 wordt binnen de uit te werken bestemming maximaal 75.000 m² b.v.o. kantoren mogelijk gemaakt. In dit totaal is rekening gehouden met een hoogteaccent ter hoogte van het stationsplein van 55 meter hoog. De beoogde positie van de stationstoren valt in het stedenbouwkundig plan buiten de uit te werken bestemming. Wel behoort de toekomstige ontwikkeling van de stationstoren en het tweede transferium bij de totaal ontwikkeling. In dit uitwerkingsplan wordt het voorziene metrage van de stationstoren van maximaal 12.000 m² b.v.o. buiten het plan gehouden. In het uitwerkingsplan is daarom een maximum van 63.000 m² b.v.o. aan kantoren in de voorschriften opgenomen.

Hoogwaardige bedrijfsruimten

Op de strategische hoekpunten tonen de bedrijven hun kantoordeel. Een kantoordeel dat minimaal 500 m² bvo beslaat. Op de kop van de bedrijfsstrook, richting Harselaarseweg, zijn twee kantoren gelegen om hier richting deze belangrijke doorgaande weg extra kwaliteit te garanderen. In het uitwerkingsplan is maximaal 10.000 m² b.v.o. aan bedrijven mogelijk.

Leisurevoorzieningen

Voorzieningen rondom het stationsplein zorgen voor levendigheid en dynamiek. In het transferium en ter hoogte van de stationsentree zullen stationsgebonden voorzieningen een plek krijgen. Rondom het stationsplein is ruimte voor leisurevoorzieningen. Treinreizigers en transferiumbezoekers maken hier samen met het kantoor- en bedrijfspersoneel gebruik van.

Groen en water

afbeelding "i_NL.IMRO.0203.1118-0002_0009.png"
Figuur 8 Themakaart groen en water

De centrale allee wordt begeleidt door een enkelzijdige bomenlaan, met de bomen in de teen van het talud. Op deze plek is ook ruimte gereserveerd voor een kommetje in het maaiveld (wadi) om het hemelwater de kans te geven om geleidelijk te infiltreren.

Verspreid over het collectieve parkeerterrein worden bomen geplaatst in een vrije en losse setting. Het rigide stramien van parkeerplaatsen wordt onderbroken en een aangename ruimte gecreëerd. De twee centrale kantoorgebouwen op het parkeerterrein hebben een voorzone die zij als tuin kunnen inrichten.

De kantoren aan het binnenplein krijgen een groene erfafscheiding (haag) en aan de buitenzijde een groene zoom.

Verkeer

De openbaar vervoersituatie is met de realisatie van het transferium en herinrichting van de stationsomgeving (zuidzijde) reeds verbeterd. Wanneer in de toekomst het station wordt opgewaardeerd tot intercitystation in combinatie met een tweede transferium zal deze situatie nog verder verbeteren. Er ontstaat dan een gecombineerd station waarmee de lijn Schiphol - Amersfoort – Apeldoorn – Enschede wordt gekoppeld aan de valleilijn richting Ede-Wageningen.

Het businesspark Harselaar Centraal is voor het gemotoriseerd snelverkeer vanaf de Baron van Nagellstraat toegankelijk ter hoogte van het transferium via een directe aansluiting. Hier geldt éénrichtingsverkeer bedoeld voor het verkeer komende uit de richting van de A1.

Het projectgebied dient voor het gemotoriseerde snelverkeer bereikbaar te zijn vanaf de Industrieweg in twee richtingen. Alle gemotoriseerde bewegingen het terrein uit vinden plaats via de Industrieweg. Vanaf de allee (centrale ontsluitingsstraat) zijn alle kantoren en bedrijven te bereiken, te voet, te fiets en per auto of vrachtwagen.

Voor fietsers en wandelaars worden verschillende routes aangelegd. Alle wegen worden in ieder geval eenzijdig voorzien van een trottoir. Bij de wegen aan de buitenzijde van het plangebied (Baron van Nagellstraat, Industrieweg en Harselaarsweg) is deze begeleiding tweezijdig en worden daarnaast ook vrijliggende fietspaden aangelegd. Bij deze doorgaande wegen staat veiligheid, door het scheiden van verkeerssoorten, voorop. Vanaf Barneveld is het terrein voor de fietser te bereiken middels een fietspad in twee richtingen onder het spoor door. Zodra deze maaiveld heeft bereikt voorziet een vrijliggend fietspad in de routing naar het station(splein). In het transferium zal een fietsenstalling worden gerealiseerd.

Langs de centrale allee loopt zowel een trottoir als een vrijliggend wandelpad in het groen. Het pad loopt door in een continue wandelroute rondom het kantooreiland en wordt halverwege, ter hoogte van de opening tussen de kantoorclusters, verbonden met de Baron van Nagellstraat. Zo ontstaat een acht-vormige (lunch)circuit. Paden en wegen staan in directe en logische verbinding met de omgeving, de transferia en het station(splein).

afbeelding "i_NL.IMRO.0203.1118-0002_0010.png"
Figuur 9 Themakaart langzaam verkeer

Uitgangspunt van het stedenbouwkundig ontwerp is het zoveel mogelijk uit het zicht houden van het parkeren en het laden en lossen. In het kantorencluster wordt dit opgelost door een stenige erfafscheiding aan de buitenkant (schanskorf) en een groene erfafscheiding aan de binnenzijde (haag).

In de bedrijvenstrook vindt het laden, lossen en parkeren op eigen terrein, achter een (semi)gesloten 'scherm' plaats. Het parkeren voor de functies aan het stationsplein vindt ondergronds plaats en/of in de transferia. Op deze manier is de openbare / openbaar toegankelijke ruimte gevrijwaard van geparkeerde auto's en laden en lossen.

Voor de kantoren (zonder baliefunctie) geldt de parkeernorm van minimaal 1 pp / 75 m² bruto vloeroppervlak (bvo). Gelet op de nabije ligging van het ov-knooppunt is de verwachting dat een deel van het kantoor- en bedrijfspersoneel per openbaar vervoer naar het werk zullen komen. De bedrijven dienen minimaal 1 pp / 125 m² bvo aan te leggen. Al het parkeren geschiedt op eigen en/of collectief terrein.

De parkeercapaciteit van het transferium 1 bestaat uit ca. 250 pp. Met de bouw van het tweede transferium kan dat worden uitgebreid naar 500 pp. Een deel van deze parkeerplaatsen (ca. 150 pp) zal echter in gebruik worden genomen door de gebruiker van de stationstoren.

afbeelding "i_NL.IMRO.0203.1118-0002_0011.png"
Figuur 10 Themakaart snel verkeer

De bevindingen van adviesbureau Goudappel Coffeng over verkeer zijn opgenomen bij deze toelichting (bijlage 31), evenals het verkeersmodel (bijlage 30) en de kruispuntanalyse (bijlage 29).