Plan: | Columbiz Park |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | uitwerkingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0203.1118-0002 |
Stedenbouwkundig plan "Harselaar Centraal"
Het bedrijventerrein De Harselaar is vanwege de ligging nabij de A1, de A30, de spoorverbinding Amersfoort- Apeldoorn en de regionale Valleilijn uitstekend bereikbaar. Met de bouw van de eerste fase van het transferium, de opwaardering van de Valleilijn en de verkenning van de mogelijkheden van een intercitystation is de eerste stap gezet naar een upgrading tot regionaal opstappunt, een plek waar snelwegen en hoofdspoorwegennet met elkaar worden verbonden. Deze optimale bereikbaarheid zet de Harselaar op de kaart als aantrekkelijke vestigingslocatie voor kantoren en bedrijven.
De locatie wordt ontwikkeld als dynamisch, multimodaal overstappunt en hoogwaardig businesspark en dient als katalysator in het revitaliseringproces van het bedrijfsterrein Harselaar-West. Het Columbiz Park wordt het 'visitekaartje' van het terrein.
De veranderende positie van het centrale deel van de Harselaar, de wens tot verbetering van de uitstraling van het terrein én de functie als noordentree van Barneveld vormen de aanleiding om de locatie “Harselaar Centraal” te ontwikkelen tot het businesspark Columbiz Park, met een eigen profiel en thematiek. De beoogde hoogwaardige en eigen uitstraling maakt van het Columbiz Park een fraai voorportaal van Barneveld en de etalage van het bedrijventerrein. Van de kantoren langs de Baron van Nagellstraat wordt een representatieve uitstraling verlangd.
Middels een tweetal (hoogte)accenten en het iconografisch vormgegeven transferium haakt de ontwikkeling aan op de overkoepelende structuren van Harselaar en verder. Het transferium en de stationstoren presenteren het dynamisch terrein en het intercity-transferpunt, aan nationale infrastructuur van spoor en zal deze ook zichtbaar zijn vanaf de A1. Een tweede hoogteaccent, op de kruising van Harselaarseweg en Baron van Nagellstraat, markeert het Columbiz Park aan de hoofdontsluitingswegen op lokaal en regionaal niveau.
Figuur 3 Schematische weergave visie op relatie met context
Een centraal gelegen en gebogen allee vormt de ruggengraat van het toekomstig businesspark Columbiz Park. De allee is vormgegeven als eenzijdige laan en verbindt kantoren en bedrijven met het multimodale knooppunt van intercitystation en transferium, met de daarbij horende levendigheid en voorzieningen. Tegelijkertijd vormt de allee de ruimtelijke én functionele scheidslijn tussen de kantoren in een open en groene structuur enerzijds en de gesloten, compacte rug van hoogwaardige bedrijfsruimten anderzijds.
De centrale allee wordt beëindigd door een bebouwingsaccent. Het accent markeert het station en transferium, zodat deze vanaf de A1 en de weide omtrek zichtbaar is. Het accent ligt ter hoogte van de noordentree van het toekomstig intercitystation en staat in verbinding met de bestaande traverse richting de Valleilijn (Barneveld, Ede - Wageningen). Een tweede hoogteaccent markeert het kruispunt Baron van Nagellstraat/ Harselaarseweg, de plek waar provinciale ontsluitingsweg de verkeersader van de Harselaar kruist. De verkeersentree van het bedrijfsterrein.
Rondom het stationsplein wordt in compacte bebouwing voorzien, zodat het plein een sterke begrenzing krijgt en als besloten ruimte gaat functioneren. In de plint van de bebouwing aan het plein zullen stationsgebonden functies (leisure, detailhandel, stationsentree e.d.) een plek krijgen, zodat een levendig plein zal ontstaan. In beeld wordt aangesloten bij het de uitgesproken vormgeving van het (iconografisch) transferium. Hierdoor ontstaat een zeer eigen en uitgesproken cluster van afzonderlijk herkenbare en bijzonder vormgegeven gebouwen. Het bestaande transferium heeft de toon gezet waarbinnen de omliggende bebouwing kunnen variëren (verwantschap).
Figuur 4 Schematische weergave stedenbouwkundig plan
Columbiz Park zal zich tonen als een bijzonder en hoogwaardig terrein met een unieke uitstraling en eigen identiteit. Het onderscheidt zich van andere terreinen in de omgeving en wordt met recht hét visitekaartje van Harselaar.
Binnen het businesspark is sprake van een geleidelijke overgang van kantoren richting de omgeving, aan de Baron van Nagellstraat en de Harselaarseweg, naar kantoorachtige bedrijvigheid richting Industrieweg.
Aan de Baron van Nagellstraat liggen twee groepen kleinschalige kantoren. Kantoorpanden met een beperkte 'footprint'. Aan de Baron van Nagellstraat heeft de bebouwing tevens een beperkte hoogte (maximaal 15 meter). Achter de relatief lage eerstelijnsbebouwing gaat de bebouwing verder de hoogte in tot 25 meter. Tussen de kleinschalige kantoorvolumes wordt ruimte gelaten voor doorzichten.
De ruimte rondom de gegroepeerde kantoren wordt begrensd door een gesloten 'rug' van hoogwaardige bedrijfspanden. De bedrijven worden aan de oostzijde ruimtelijk met elkaar verbonden door een samenhangende en eenduidig vormgegeven erfafscheiding. De bedrijven presenteren zich aan de Industrieweg met het kantoordeel. De kantoordelen worden in ieder geval op de belangrijke zichtpunten gerealiseerd, maar mogen ook groter zijn en een groter deel van de gevel beslaan.
Rondom het Stationsplein komt compacte bebouwing, zodat het plein een sterke begrenzing krijgt en als besloten ruimte gaat functioneren. In de plint van de bebouwing aan het plein zullen stationsgebonden functies (leisure, detailhandel, stationsentree e.d.) een plek krijgen. Zo ontstaat een levendig plein. Het realiseren van deze functies is wel afhankelijk van het verdwijnen van het LPG punt aan de Baron van Nagellstraat. Qua beeld wordt aangesloten bij de uitgesproken uitstraling van het (iconografisch) transferium. Hierdoor ontstaat een zeer eigen en uitgesproken cluster van bijzondere gebouwen. Het bestaande transferium heeft de toon gezet waarbinnen de andere bebouwing een eigen melodie kan componeren.
Belangrijk uitgangspunt bij het opgestelde stedenbouwkundig ontwerp is het zoveel mogelijk uit het zicht houden van het parkeren en het laden en lossen. Dit wordt bereikt door het voorschrijven van een gelijke erfafscheiding voor het kantoordeel en voor het bedrijvendeel. Hierdoor is het parkeren van buitenaf, vanaf de doorgaande wegen, niet zichtbaar. In de bedrijvenstrook vindt het laden, lossen en parkeren op eigen terrein plaats, zoveel mogelijk onzichtbaar vanaf de openbare ruimte. Het parkeren voor de functies aan het stationsplein vindt ondergronds plaats en /of in de transferia. Op deze manier is de openbare (openbaar toegankelijke) ruimte gevrijwaard van geparkeerde auto's en laden en lossen.
Een laan in het midden van het businesspark verbindt, als centrale allee, het Stationsplein met de kantoren en de bedrijven. Vanaf de allee zijn alle kantoren en bedrijven te bereiken: te voet, te fiets en per auto of de vrachtwagen. Vanaf de Baron van Nagellstraat is autoverkeer alleen toegestaan het terrein op en het transferium in. Alle gemotoriseerde bewegingen het terrein uit vinden plaats via de Industrieweg. Het is daarom ook van belang om ook deze zijde representatief vorm te geven.
Figuur 5 Stedenbouwkundig plan (november 2010)
Beeldkwaliteitsplan
Op 25 januari 2011 heeft de gemeenteraad het beeldkwaliteitsplan vastgesteld.
Het beeldkwaliteitsplan is gebaseerd op het stedenbouwkundig plan (voorlopig ontwerp). Het beeldkwaliteitsplan is voorafgaand aan het uitwerkingsplan door de gemeenteraad vastgesteld. In het beeldkwaliteitplan wordt het volgende onderscheid in sfeergebieden gehanteerd:
Bebouwing ruimte
Figuur 6 Indeling sfeergebieden bebouwde ruimte
Onbebouwde ruimte
Figuur 7 Indeling sfeergebieden onbebouwde ruimte
In het beeldkwaliteitplan worden per onderscheiden sfeergebied bouw- en beeldregels vastgelegd. Een deel van deze (objectieve) bouwregels wordt in dit uitwerkingsplan 'Columbiz Park', Harselaar Centraal juridisch vastgelegd. Voor de specifieke sfeeromschrijving en regels wordt verwezen naar het beeldkwaliteitsplan dat voorafgaand aan dit uitwerkingsplan is vastgesteld.