Plan: | bestemmingsplan Aerdt, Aerdtsedijk 49 2010 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0196.BP6913Adijk492010-0001 |
Algemeen
Het opnemen van een waterparagraaf (met watertoets) in bestemmingsplannen en bij ontheffingen op basis van artikel 3.6 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) is wettelijk verplicht. De watertoets omvat het vroegtijdig informeren, adviseren, afwegen en beoordelen van waterhuishoudkundige aspecten in voormelde plannen en ontheffingen.
Voor het oppervlaktewaterkwantiteit- en kwaliteitsbeheer van het onderhavige plangebied is het Waterschap Rijn en IJssel verantwoordelijk. Het waterschap is tevens eigenaar van het dijkmagazijn en initiatiefnemer van de gewenste functiewijziging van het pand.
Beleidskader
Gemeenten, ontwikkelaars en het waterschap dienen vroegtijdig met elkaar de wettelijk verplichte watertoetsdialoog aan te gaan. Het doel van de watertoets is het voorkomen van negatieve effecten van ruimtelijke besluiten op de waterhuishouding en het benutten van mogelijke kansen van deze besluiten voor het watersysteem. De watertoets is een procesinstrument dat ertoe dient om het aspect water in een vroeg stadium in de planvorming te betrekken. Dit houdt in dat het waterschap in een vroeg stadium verzocht wordt om een wateradvies te geven over de omgang met water binnen het plangebied.
De gemeente Rijnwaarden sluit ten aanzien van beleid van integraal waterbeheer aan op het beleid van het Waterschap Rijn en IJssel dat is neergelegd in het Waterbeheerplan 2010-2015.
Het Waterbeheerplan beschrijft het beleid op hoofdlijnen voor de waterkwaliteit, de waterkwantiteit en de waterkeringen in het beheersgebied van het waterschap. Het plan sluit aan op de beleidskaders van de provincie Gelderland en het Rijk, zoals opgenomen in het provinciale waterhuishoudingsplan en de Kaderrichtlijn Water. De hoofdthema's in het waterbeheerplan zijn veiligheid, watersysteembeheer en waterketenbeheer.
In de Watervisie geeft het Waterschap aan hoe ze aankijken tegen de gewenste ruimtelijke inrichting van het werkgebied om de wateropgaven, waarvoor ze de komende vijftig jaar staan, duurzaam te kunnen oplossen.
Bestaande situatie
Het afvalwater van het dijkmagazijn wordt via het bestaande drukriool afgevoerd. De hemelwaterafvoer van het dak van het dijkmagazijn is reeds afgekoppeld en het hemelwater infiltreert reeds in de bodem in de directe omgeving van het gebouw. Deze situatie wijzigt niet.
Ontwikkelingen
Voor de watertoets is gebruik gemaakt van de Standaard Waterparagraaf zoals geleverd door het waterschap Rijn en IJssel. Deze waterparagraaf is onderdeel van, en hangt samen met, een set van standaarden die door het waterschap gehanteerd wordt. Als op één of meer vragen per waterthema 'Ja' wordt geantwoord dan is het waterthema relevant. Die waterthema's waarop 'Ja' is geantwoord worden onder de tabel verder toegelicht.
Nadere toelichting veiligheid
Het dijkmagazijn ligt in het talud van een secondaire waterkering. Aan de waterkering worden in het kader van dit plan geen wijzigingen aangebracht. Aan de veiligheidssituatie van het binnendijkse gebied verandert niets.
Nadere toelichting wateroverlast/oppervlaktewater
De hemelwaterafvoer van het dak van het dijkmagazijn is reeds afgekoppeld van de afvoer van het afvalwater. Aan de hemelwaterafvoer worden geen wijzigingen aangebracht in het kader van dit plan.
Nadere toelichting Cultuurhistorie
Het dijkmagazijn heeft een cultuurhistorische waarde welke nauw samenhangt met het waterbeheer van het gebied in het verleden. Het behoud van dit pand goed past in het beleid van de gemeente en het waterschap dat er op gericht is om de objecten welke getuigen van het historische waterbeheer zoveel mogelijk te bewaren en van een nieuwe functie te voorzien.
Overleg
De waterparagraaf is in het kader van de watertoets ter beoordeling voorgelegd aan het waterschap Rijn en IJssel. Op 11 november 2010 heeft het waterschap zich akkoord verklaard met de inhoud van de paragraaf.