direct naar inhoud van 6.3 Bestemmingsregels
Plan: Voorst
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0193.BP09016-0004

6.3 Bestemmingsregels

Hierna wordt - voor zover nog nodig - een toelichting op de afzonderlijke artikelen van de bestemmingsregels gegeven:

Artikel 3 Agrarisch

Deze bestemming betreft een voortzetting van de geldende bestemming Agrarische doeleinden van het bestemmingsplan Industrieterrein Westenholte. Er mogen geen gebouwen worden gebouwd.

Artikel 4 Bedrijf

Deze bestemming betreft het grootste gedeelte van het plangebied.
In de bestemmingsomschrijving wordt aangegeven welke bedrijfsactiviteiten zijn toegestaan. Daarvoor is de bestemming verdeeld in 6 verschillende interne zones. Hierbij wordt verwezen naar een als Bijlage 2 bij de regels opgenomen Staat van bedrijfsactiviteiten voor bedrijventerreinen. Daarin staat voor de verschillende zones aangegeven welke bedrijfsactiviteiten wel en welke niet zijn toegestaan.
Bedrijfsactiviteiten, welke alleen op de huidige plaats en niet in een gehele zone toelaatbaar zijn, worden als 'afwijkend gebruik' op de plankaart aangegeven en in de bestemmingsomschrijving nader per adres omschreven. Toelaatbare activiteiten die niet in de op bedrijventerreinen gerichte staat voorkomen zijn apart in de bestemmingsomschrijving opgenomen.
De plaats van bestaande bedrijfswoningen staat op de plankaart aangegeven. Extra bedrijfswoningen zijn niet toegestaan, omdat daardoor de kans op klachten voor gevestigde bedrijven kan toenemen.

Met een wijzigingsbevoegdheid kan afwijkend gebruik en gebruik voor andere functies dan productiebedrijf na vrijwillige beëindiging worden opgeheven. Ook kan met een wijzigingsbevoegdheid een grotere bouwhoogte worden toegestaan.

Zie verder paragraaf 5.3 Beheer.

Artikel 5 Bedrijf - Nutsvoorziening

Uitgangspunten:

  • Nutsgebouwtjes met een oppervlakte van minder dan 15 m² en een hoogte van minder dan 3 meter zijn vergunningvrije bouwwerken. In de regels werd er daarom tot nu toe al geen rekening mee gehouden.
  • In het kader van de deregulering worden openbare nutsvoorzieningen tot een oppervlakte van 50 m² en met een goothoogte tot 3 meter en een nokhoogte tot 6 meter in de groen en verkeersbestemmingen toegestaan.
  • Nutsgebouwen met een oppervlakte van meer dan 50 m² worden specifiek op de plankaart aangegeven. Deze bestemming wordt ook op de plankaart aangegeven op plaatsen waar bestaande kleinere nutsgebouwtjes tot meer dan 50 m² moeten kunnen worden uitgebreid.

Artikel 6 Bedrijf - Verkooppunt motorbrandstoffen zonder lpg

Deze bestemming betreft de bestaande verkooppunten voor motorbrandstoffen aan de Blaloweg en de Weidesteenlaan. De verkoop van motorbrandstoffen met uitzondering van LPG is toegestaan. Ook de exploitatie van een zogenaamde 'autoshop' en een autowasinrichting zijn toegestaan.

Artikel 7 Bedrijf - Waterzuiveringsinstallatie

De geldende regeling uit het bestemmingsplan Industrieterrein Westenholte is overgenomen. Deze was daar als subbestemming rioolwaterzuiveringsbedrijf al zoveel mogelijk gelijk aan de algemene bestemming Bedrijven. Ook hier kan met een wijzigingsbevoegdheid een grotere bouwhoogte worden toegestaan.

Artikel 8 Groen

Uitgangspunten:

Het structuurgroen en het buurtgroen is bestemd tot 'Groen'. De overige groengebieden zijn bij de bestemming 'Verkeer' gevoegd. In de bestemming Groen zijn paden voor langzaam verkeer toegestaan maar geen wegen en parkeervoorzieningen voor snelverkeer. Dit is vast beleid waar niet van zal worden afgeweken.

  • Ter wille van de flexibiliteit van de wegindeling en de vele in- en uitritten naar de bedrijven is het buurtgroen langs de Gasthuisdijk, de Rieteweg, de Russenweg, de Botterweg en de Hoekerweg opgenomen in de bestemming Verkeer. Het kappen van bomen langs deze wegen zal nog steeds worden getoetst aan de Bomenverordening.
  • Bermen en groenstroken langs wegen, die geen structuur- of buurtgroen zijn, zijn opgenomen in de bestemming Verkeer. Binnen deze laatste bestemming is een uitwisseling van groen, verkeer en parkeren overal toegestaan.

Binnen de bestemming Groen zijn overal trapveldjes en speelvoorzieningen mogelijk.

  • Binnen deze bestemming mogen overal gebouwtjes voor openbare nutsvoorzieningen en maatschappelijke voorzieningen tot 50 m² en met een goothoogte tot 3 meter en een nokhoogte tot 6 meter worden gebouwd.

Artikel 9 Verkeer

In tegenstelling tot woonwijken wordt bij een bedrijventerrein geen onderscheid gemaakt in een aparte bestemming voor verkeer met een stroomfunctie en verkeer met een verblijfsfunctie in een 30 km gebied. In verband met de Wet geluidhinder moet het toegestane aantal rijbanen wel worden vastgelegd, omdat de breedte van de geluidszones van wegverkeerslawaai daarvan afhangt. Toegestaan zijn:

  • 2 rijbanen elk met 2 rijstroken met waar nodig in- en uitvoegstroken op de Hasselterweg, de Westenholterallee en de Blaloweg;
  • 1 rijbaan met 2 rijstroken met waar nodig in- en uitvoegstroken op de Rieteweg, de Russenweg en de Weidesteenlaan;
  • 1 rijbaan met 1 tot 2 rijstroken met waar nodig in- en uitvoegstroken op de overige wegen.

Artikel 10 Verkeer - Erftoegangsweg

Deze bestemming is opgenomen voor het verkeers- en verblijfsgebied met een erftoegangsfunctie. In dit plangebied gaat het alleen om de buiten het bedrijventerrein gelegen Turnhoutseweg. Het gebied heeft een inrichting gericht op gemengd verkeer in een 30 kilometer gebied. Behalve de rijbaan zelf worden ook de bijbehorende bermen, voetpaden, fietspaden en parkeerplaatsen in de bestemming opgenomen. Ook groenvoorzieningen en speelvoorzieningen zijn als onderdeel van de verblijfsfunctie mogelijk in deze bestemming. Binnen deze bestemming mogen ook gebouwtjes voor openbare nutsvoorzieningen en maatschappelijke voorzieningen tot 50 m² en met een goothoogte tot 3 meter en een nokhoogte tot 6 meter worden gebouwd.

Artikel 11 Verkeer - Railverkeer

Deze bestemming betreft de trambaan Zwolle - Kampen. De bestemmingsomschrijving maakt ter wille van de flexibiliteit zowel spoorwegen als tramwegen mogelijk.

Artikel 12 Water

Deze bestemming omvat al het water dat van belang is voor de waterhuishouding van het gebied. Water dat voor de waterhuishouding niet van belang is, is opgenomen in de bestemmingsomschrijving van andere bestemmingen.

Artikel 13 Leiding - Gas

Deze dubbelbestemming omvat het in het plangebied gelegen ondergrondse net van hoofdtransportleidingen voor de gasvoorziening (zie kaart 11 in paragraaf 4.3 Kabels, leidingen en straalpaden). Bouwwerken ten behoeve van andere bestemmingen, welke met deze dubbelbestemming samenvallen, mogen uitsluitend worden gebouwd met toepassing van een vrijstelling, nadat advies van de leidingbeheerder is ingewonnen.
Ter bescherming van de leidingen is voor het uitvoeren van een aantal werken, geen bouwwerken zijnde, en werkzaamheden een omgevingsvergunningenstelsel van toepassing.

Artikel 14 Leiding - Hoogspanning

Deze dubbelbestemming omvat het in het plangebied gelegen ondergrondse net van hoogspanningsverbindingen tussen Frankhuis en Marslanden (zie kaart 11 in paragraaf 4.3 Kabels, leidingen en straalpaden). Bouwwerken ten behoeve van andere bestemmingen, welke met deze dubbelbestemming samenvallen, mogen uitsluitend worden gebouwd met toepassing van een vrijstelling, nadat advies van de leidingbeheerder is ingewonnen.
Ter bescherming van de leidingen is voor het uitvoeren van een aantal werken, geen bouwwerken zijnde, en werkzaamheden een omgevingsvergunningenstelsel van toepassing.

Artikel 15 Leiding - Riool

Deze dubbelbestemming beschermt de rioolpersleidingen naar de rioolwaterzuivering (zie kaart 11 in paragraaf 4.3 Kabels, leidingen en straalpaden). Bouwwerken ten behoeve van andere bestemmingen, welke met deze dubbelbestemming samenvallen, mogen uitsluitend worden gebouwd met toepassing van een afwijking, nadat advies van de leidingbeheerder is ingewonnen.
Ter bescherming van de leidingen is voor het uitvoeren van een aantal werken, geen bouwwerken zijnde, en werkzaamheden een omgevingsvergunningenstelsel van toepassing.

Artikel 16 Leiding - Water

Deze bestemming valt samen met andere bestemmingen en wordt daarom dubbelbestemming genoemd. Deze dubbelbestemming omvat het in het plangebied gelegen ondergrondse net van hoofdtransportleidingen voor de drinkwatervoorziening. Deze leidingen transporteren drinkwater van de productielocatie naar centrale punten in de verderop gelegen voorzieningsgebieden. Zie kaart 11 in paragraaf .4.3 Kabels, leidingen en straalpaden.

In een brief van 27 februari 2004 heeft waterleidingbedrijf Vitens de gemeente verzocht de voor het bedrijf cruciale hoofdtransportleidingen in de bestemmingsplannen op te nemen. Het bedrijf beriep zich daarbij op de 'Handreiking en beoordeling ruimtelijke plannen' van de provincie Overijssel. Voor de invoer van de juiste gegevens heeft Vitens de gemeente later een digitaal bestand met de bedoelde hoofdtransportleidingen toegezonden. De leidingen zijn conform dit bestand opgenomen.

Bouwwerken ten behoeve van andere bestemmingen, welke met deze dubbelbestemming samenvallen, mogen uitsluitend worden gebouwd met toepassing van een afwijking, nadat advies van de leidingbeheerder is ingewonnen.
Ter bescherming van de leidingen is voor het uitvoeren van een aantal werken, geen bouwwerken zijnde, en werkzaamheden een omgevingsvergunningenstelsel van toepassing.

Artikel 17 Waarde - Archeologie

Uitgangspunten voor deze dubbelbestemming zijn:

  • De gebieden die volgens de gemeentelijke archeologische waarderingskaart een grote vondstkans hebben (50% of meer) zijn mede bestemd tot archeologisch waardevol gebied. Zie kaart 5 in paragraaf 2.2.1 Archeologische structuur.
  • Bij de regeling voor de dubbelbestemming is nauwe aansluiting gezocht bij de Wet op de archeologische monumentenzorg.
  • Bij verstoringen in de bodem met een grotere diepte dan 0,5 meter en een grotere oppervlakte dan 100 m² zijn specifieke bouwregels en een omgevingsgunningenstelsel conform de regeling uit de Wet op de archeologische monumentenzorg van toepassing.

Artikel 18 Waterstaat - Waterkering

Deze dubbelbestemming omvat, voor zover gelegen binnen het plangebied, de kernzone en de beschermingszone van de primaire waterkering ten westen van het Zwarte Water, langs het Zwolle - IJsselkanaal en ten oosten van de IJssel.

Bouwwerken ten behoeve van andere bestemmingen, welke met deze dubbelbestemming 'Waterstaat - Waterkering' samenvallen, mogen uitsluitend worden gebouwd met toepassing van een afwijking, mits geen afbreuk wordt gedaan aan de waterstaatsbelangen en vooraf advies is ingewonnen van de waterstaatsbeheerder.

Naast deze dubbelbestemming blijft de keur van het waterschap Groot Salland onverkort van kracht. Op grond van de keur is voor een aantal werken en werkzaamheden een watervergunning van het waterschap nodig.

Ter voorkoming van dubbele regelgeving en bevoegdheidsconflicten en ter voorkoming van een onnodig star en bij een wijziging van de keur snel verouderend bestemmingsplan zijn de voorschriften van de keur niet in het bestemmingsplan opgenomen.

Bij het verlenen van een omgevingsvergunning ten behoeve van een andere (dubbel)bestemming dienen niet alleen de belangen van deze bestemmingen te worden afgewogen, maar ook de waterstaatsbelangen. Voor werken en werkzaamheden met betrekking tot het aanbrengen van rivier- en kanaalverlichting, bebakeningvoorwerpen en waterstandsignalerende apparatuur is geen omgevingsvergunning nodig.