direct naar inhoud van 3.2 Waterschapsbeleid
Plan: Beneden Regge, deelgebied Kiekebelt
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0175.20121003005-va01

3.2 Waterschapsbeleid

3.2.1 Waterbeheerplan 2010-2015

In het waterbeheerplan van het waterschap worden de doelen en maatregelen voor de periode 2010-2015 beschreven. Er wordt sterk ingezet op de doelen die voortkomen uit de beleidsopgaven Europese Kaderrichtlijn Water (kortweg KRW) en Waterbeheer 21e eeuw (kortweg WB21). In de KRW is de Beneden Regge aangewezen als waterlichaam. Dit zijn wateren met een stroomgebied van ten minste 1.000 ha. Voor het uitvoeren van de KRW doelen (resultaatsverplichting) en de daarvoor uit te voeren maatregelen zijn de waterlichamen ingedeeld in drie ambitieniveaus: laag, midden en hoog. Bij het vaststellen van de ambitieniveaus voor de waterlichamen is zoveel mogelijk aangesloten bij de provinciale functietoekenning voor gebieden en watergangen. Wateren in gebieden met de hoofdfunctie natuur, hebben verdergaande doelen (ambitieniveau hoog) dan wateren in gebieden met de hoofdfunctie landbouw (ambitieniveau laag). Voor de Beneden Regge is het ambitieniveau 'midden' vastgelegd.

De Regge heeft als streefbeeld 'een langzaam stromende rivier op zand en klei met een natuurgerichte waterhuishouding'. De belangrijkste KRW-maatregel is het natuurlijk inrichten van de waterloop met een resultaatverplichting van 2x10 m brede stroken. Vanwege het herstel van een dynamisch en veerkrachtig Reggesysteem (WB21) is voor Reggeherstelprojecten een groter ruimtebeslag nodig. De ruimteclaim voor de Regge vanuit de KRW is voor zowel de kwalitatieve als de kwantitatieve doelstelling (WB21) onvoldoende. Vandaar dat het plangebied verder reikt dan 2x10 m.

Door verkleining van de hoofdgeul neemt bij geringe afvoeren de stroomsnelheid toe, wat een positief effect heeft op de kwaliteit. Bij hogere afvoeren is er dan wel meer ruimte nodig voor het tijdelijk bergen en afvoeren van water. In het kader van de doelstelling uit de WB21 moet er meer ruimte beschikbaar worden gesteld voor tijdelijke waterberging en mag er geen ruimte worden onttrokken aan het watersysteem.

Het Reggedal maakt deel uit van de EHS. De veelal laaggelegen percelen zijn geschikt voor waterberging (WB21). Met het inrichten van deze percelen voor waterberging wordt ook invulling gegeven aan de inrichting van de EHS.

3.2.2 Reggevisie

Waterbeheer in Twente is complex. Er is sprake van een nauwe verweving tussen de verschillende gebiedsfuncties en er is sprake van een groot aantal ontwikkelingen. Elke functie en elke ontwikkeling stelt specifieke eisen aan het element water. Het gaat hierbij om eisen die door de tijd heen variëren en strijdig met elkaar kunnen zijn. In de Reggevisie is voor de Regge een visie opgesteld voor het jaar 2020. De nadruk ligt op het watersysteem van de Regge. De Reggevisie heeft een drietal concrete doelstellingen:

  • het vormgeven van een duurzame omgang met het water, zowel op momenten dat dit schaars is, als op momenten dat er teveel water is;
  • het bieden van een langetermijninstrument voor het Waterschap om eigen ontwikkelingen in de gewenste richting te sturen;
  • het vormen van een instrument om de overige gebiedsactoren (gemeenten, landbouw, natuur, recreatie etc.) gevolgen van keuzes te laten zien.

De Reggevisie heeft als basis gediend voor het ontwikkelen van de Reggeherstelprojecten. De Reggevisie is nader uitgewerkt in het rapport 'concrete uitwerking van de Reggevisie' (HKV, 2008)'. Dit rapport is vastgesteld door het algemeen bestuur en dient als uitgangspunt voor het in dit projectplan uitgewerkte deelproject.

3.2.3 Beleidsnota Retentie

In het zoeken naar oplossingen om hoogwater te voorkomen sluit Waterschap Regge en Dinkel aan bij het advies van de Commissie Waterbeheer 21e eeuw en heeft zij de visie op retentie verankerd in haar beleid. De nota biedt handvatten om daadwerkelijk tot het realiseren van retentieprojecten te komen. De nota is een verdere uitwerking van de Stroomgebiedsvisie Vecht-Zwarte Water en bepaalt de strategie voor de typisch Twentse situatie. De nota markeert de locaties waar retentie gerealiseerd kan worden, op welke wijze dat gebeurt en welke vorm de retentie krijgt. Deze nota vormt een belangrijk uitgangspunt en toetsingskader voor de projecten van het Waterschap Regge en Dinkel.

3.2.4 Beleidsnota Water als belevenis

Met de beleidsnota 'Water als belevenis' wil het Waterschap Regge en Dinkel de belevenis van het water in het Twentse landschap vergroten. Doel is om het water en de omgeving voor de recreant aantrekkelijk te maken en recreatie en belevingswaarde als communicatie-instrument te benutten. De ruimte, de route en de inrichting van waterlopen kunnen op een meervoudige manier worden gebruikt. Vanaf het water en de oever kan men van het landschap genieten en zowel het water als de omgeving beleven.

De huidige en nog meer de toekomstige inrichting van waterlopen bieden mogelijkheden voor recreatie en toerisme. Het gaat hierbij zowel om het recreatieve verblijf als om de route. In het algemeen betreft het een combinatie van landschap,- natuur,- en sportieve beleving in de vorm van wandelen, fietsen, hengelsport en kanoën. Met name de grotere waterlopen bieden mogelijkheden om de waterstaatkundige, de ecologische en de recreatieve infrastructuur te combineren. Ook de kunstwerken, de waterbouwkundige werken in de waterloop, zijn voor de recreant en toerist interessant. Hierbij valt te denken aan regelwerken in de vorm van stuwen en vistrappen. Vaak liggen ze op plaatsen, waar routes de waterloop kruisen met bruggen, die op zich weer een toegevoegde waarde hebben om het water te beleven.