direct naar inhoud van 3.1 Provinciaal beleid
Plan: Beneden Regge, deelgebied Kiekebelt
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0175.20121003005-va01

3.1 Provinciaal beleid

3.1.1 Omgevingsvisie Overijssel 2009

Het provinciaal beleid is verwoord in tal van plannen. Het belangrijkste ruimtelijke plan voor dit project betreft de Omgevingsvisie Overijssel 2009. De Omgevingsvisie Overijssel is een integrale visie die het voorheen geldende Streekplan Overijssel 2000+, het Verkeer en vervoerplan, het Waterhuishoudingsplan en het Milieubeleidsplan samen brengt in één document. Hiermee is de Omgevingsvisie het integrale provinciale beleidsplan voor de fysieke leefomgeving van Overijssel. Het is op 1 juli 2009 vastgesteld door Provinciale Staten en op 1 september 2009 in werking getreden.

De Omgevingsvisie beschrijft een aantal thema's. Deze thema's zijn ingevuld aan de hand van twee elementen die leidend zijn voor de beleidskeuzes die de provincie maakt:

duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit. Voor elk van deze thema's is het provinciale belang samengevat in een beleidsambitie en enkele bijbehorende doelstellingen. De vier thema's die van belang zijn voor de herinrichting van projectgebied Kiekebelt zijn:

  • 1. watersysteem en klimaat: watersystemen met goede ecologische en chemische kwaliteit, die voor de lange termijn klimaatbestendig en veilig zijn
    • a. Optimale watercondities (kwaliteit en kwantiteit) voor landbouw, wonen, natuur en landschap;
    • b. Voorbereid zijn op langetermijngevolgen van klimaatverandering (veiligheid en droogte);
  • 2. natuur: behoud en versterking van de rijkdom aan plant- en diersoorten (biodiversiteit):
    • a. vitaal en samenhangend stelsel van natuurgebieden (EHS, robuuste verbindingszones). De natuurdoelen zijn beschreven in het Natuurbeheerplan;
    • b. behoud en versterking van verspreide bos- en natuurwaarden;
  • 3. (Binnen)steden en landschap: behoud en versterken van de verscheidenheid en identiteit van (binnen)stedelijke kwaliteit en mooie landschappen in het buitengebied:
    • a. versterken identiteit en onderlinge diversiteit van landschappen en dorpen;
  • 4. veiligheid en gezondheid: veiligheid, gezond en schoon kunnen wonen, werken, recreëren en reizen:
    • a. zorgen voor waterveiligheid, externe veiligheid en verkeersveiligheid;
    • b. bieden van bescherming tegen wateroverlast.

De opgaven, kansen, beleidsambities en ruimtelijke kwaliteitsambities voor de provincie zijn daarnaast geschetst in ontwikkelingsperspectieven voor de groene en stedelijke omgeving. Met de ontwikkelingsperspectieven wordt de ruimtelijke ontwikkelingsvisie van de provincie vorm gegeven. Het projectgebied Kiekebelt ligt voor het grootste gedeelte in de ontwikkelingsperspectieven 'Beekdal' en 'Realisatie groene en blauwe hoofdstructuur'. Het gaat daarbij om concreet begrensde Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Deze ontwikkelingsperspectieven omvatten gebieden met als hoofdaccent de ontwikkeling van natuur en versterking van het watersysteem. In dit ontwikkelingsperspectief 'Realisatie groene en blauwe hoofdstructuur' staan daarbij de kwaliteitsambities 'Natuur als ruggengraat' en 'Continu en beleefbaar watersysteem' voorop. Het perspectief op provinciaal/regionaal niveau is om de gebieden met hoge natuurwaarden (weer) in een onderling verband te brengen. De grote natuurcomplexen waren vaak laagtes waar het water in tijden met veel neerslag moeilijk uit weg kon. In de loop van de geschiedenis is er met regulering van beken, rivierlopen, weteringen, met stuwen, molens en pompen alles aan gedaan om flinke delen van die natuurcomplexen te ontginnen. In een veerkrachtig watersysteem ligt de nadruk echter op vasthouden en bergen van water in plaats van snel afvoeren. Het spreekt vanzelf dat daarbij de brongebieden van de beken en de natuurlijke laagtes weer worden opgezocht. Daar kunnen ruimte voor natuur en ruimte voor water effectief worden gecombineerd.

Het Reggedal maakt deel uit van de EHS. De veelal laaggelegen percelen zijn geschikt voor waterberging (WB21). Met het inrichten van deze percelen voor waterberging wordt ook invulling gegeven aan de inrichting van de EHS. Naar aanleiding van het onderhandelingsakkoord Decentralisatie Natuur wordt de begrenzing van de EHS momenteel herijkt door de provincie Overijssel.