direct naar inhoud van 3.3 Bedrijven en milieuzonering
Plan: Het Meer 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0166.00991086-VB01

3.3 Bedrijven en milieuzonering

In het kader van de Wet milieubeheer dient in nieuwe situaties rekening te worden gehouden met (wenselijke) afstanden tussen bepaalde milieubelastende functies en milieugevoelige functies. In de VNG-uitgave "Bedrijven en Milieuzonering" (2009) is hiervoor een lijst met richtafstanden opgenomen per bedrijfscategorie opgenomen. In de lijst is voor allerlei soorten "milieubelastende activiteiten" aangegeven welke richtafstanden bij voorkeur aangehouden moeten worden vanwege de aspecten geur, stof, geluid en gevaar ten opzichte van "milieugevoelige activiteiten". De grootste van deze vier richtafstanden is bepalend voor de indeling van een activiteit in een milieucategorie. Onderstaand is het verband tussen de afstand en de milieucategorie aangegeven (voor een rustige woonwijk):

milieucategorie   richtafstand rustige woonwijk  
1   10 meter  
2   30 meter  
3.1   50 meter  
3.2   100 meter  
4.1   200 meter  
4.2   300 meter  

De richtafstanden gaan uit van gemiddeld moderne bedrijven. Indien bekend is welke activiteiten concreet worden beoogd, dan kan gemotiveerd worden uitgegaan van de daadwerkelijk te verwachten milieubelasting (in plaats van de richtafstanden). De richtafstanden zijn afgestemd op het omgevingstype rustige woonwijk (of een vergelijkbaar omgevingstype), deze richtafstanden kunnen bij een omgevingstype gemengd gebied (een gebied met een matige tot sterke functiemenging) met 1 stap worden verlaagd zonder dat dit ten koste gaat van het woon- en leefklimaat.

Het waar nodig scheiden van milieubelastend activiteiten en milieugevoelige gebieden en functies bij nieuwe ontwikkelingen dient twee doelen:

  • Het reeds in het ruimtelijke spoor voorkomen of zoveel mogelijk beperken van hinder en gevaar bij woningen en andere gevoelige functies.
  • Het tegelijk daarmee aan de bedrijven voldoende zekerheid bieden dat zij hun activiteiten duurzaam binnen aanvaardbare voorwaarden kunnen uitoefenen.

Het bestemmingsplan en de milieuregelgeving vormen elkaars complement. Voor zover met behulp van een zonering eventuele overlast voor de omgeving niet voldoende kan worden beperkt, kan de toepassing van milieuregelgeving uitkomst bieden. De VNG richtlijn dient als een globale eerste toets. Veel bedrijven vallen onder de werking van het activiteitenbesluit met eisen ten opzichte van in de omgeving aanwezige (en nieuwe) gevoelige functies. Enkele bedrijven beschikken over een milieuvergunning (tegenwoordig omgevingsvergunning) waarin voorschriften ten aanzien van het voorkomen van het beperken van schade, gevaar en hinder naar de omgeving zijn opgenomen.

Voor het gebied het Meer is onderzocht welke invloed de (omliggende) bedrijven op het nieuw te ontwikkelen gebeid hebben. Het blijkt dat met uitzondering van twee bedrijven aan de Oosterholtseweg de afstand tot de nieuwe woningen en school in alle gevallen voldoet aan de in de VNG richtlijn genoemde afstanden. Voor de overige bedrijven kan gesteld worden dat de nieuwe ontwikkeling op voldoende grote afstand ligt om enerzijds een voldoende leef-en woonklimaat te borgen en anderzijds geen afbreuk doet aan de (mogelijkheden tot) goede bedrijfvoering bij bedrijven

De twee genoemde bedrijfsactiviteiten waar wel een invloed van uitgaat op het plangebied zijn:

Oosterholtseweg 11A Sporthal Oosterholthoeve

De sporthal valt onder de werking van het activiteitenbesluit. Hierin staan onder andere de geluidsniveaus opgenomen die gelden op de gevels van woningen. Omdat de nieuwbouwmogelijkheden op een kortere afstand dan 50 m komen, is nader onderzoek uit gevoerd naar de geluidbelasting op de nieuwe woningen. Omdat in de exploitatie van de sporthal o.a. ook gelegenheid wordt gegeven aan een jeugdsoos is door bureau Stroop een akoestisch onderzoek uitgevoerd (bijlage 3). Hieruit blijkt dat aanvullende dakisolatie nodig is voor een beperkt deel van de aanbouw aan de achterzijde. Deze maatregel zal worden uitgevoerd voordat de nieuwe woningen in gebruik kunnen worden genomen.

Oosterholtseweg 11B Manege SPGIJ

In het plangebied bevindt zich de manege van de stichting paardrijden gehandicapten IJsselmuiden (SPGIJ). Een manege (SBI 931E) wordt in de VNG publicatie weergegeven met de hinderaspecten: geluid, geur en stof. 50 meter is de maatgevende afstand.

Op grond van een bestaande milieuvergunning kan niet zonder meer binnen 100 meter van deze inrichting gebouwd worden. De milieuvergunning dient daarvoor aangepast te worden. Op grond van de Wet geurhinder en veehouderij dient tussen de emissiepunten (staldeuren, ventilatieopeningen) van de dierenverblijven en de geurgevoelige objecten (woningen) tenminste een afstand van 50 meter gehandhaafd te worden.

Op grond van de huidige regelgeving (Besluit landbouw milieubeheer) blijft de vergunningplicht van kracht (gelegen binnen de bebouwde kom en bestaande woningen binnen 100 meter)

Het bestemmingsplan voorziet niet in een rechtstreekse bouwtitel binnen 100 meter van de inrichting. Met in achtneming van de wettelijke minimumafstanden (50 meter tot de dierenverblijven) bestaat er ruimte om tot die afstand woningen te bouwen mits hiervoor eerst de vergunning van het bedrijf wordt aangepast.

Overige bestaande bedrijfsfuncties in en rond het plangebied

In de directe omgeving van het plangebied bevindt zich een aantal bedrijven. Hierna worden de dichtsbijzijnde bedrijven puntsgewijs genoemd en van een korte toelichting voorzien. Er zijn geen belemmeringen geconstateerd die de uitvoering van het plan in de weg zouden staat of - omgekeerd - dat het plan belemmerend zou werken voor de bestaande bedrijven.

Spoorstraat 20 Gromes-Plender

Dit bedrijf verhandelt Meststoffen, verhuurt daarnaast materieel (loonbedrijf). De verschillende activiteiten van dit bedrijf zijn niet onder een noemer te scharen en zijn daarmee niet eenduidig te herleiden in de VNG-handleiding. De bedrijfsvoering komt het meest overeen met:

  • Loonbedrijven (SBI: 016). Het maatgevende aspect is hierbij geluid met een minimumafstand van 50 meter.
  • groothandel in kunstmeststoffen (SBI 46752). Geen enkel aspect is hierbij maatgevend. De minimumafstand is 30 meter.

Aan deze afstanden wordt ruimschoots voldaan.

Spoorstraat 26 ALC/ Intertermo transport

Dit bedrijf betreft een transport/ logistiek bedrijf. In de VNG handleiding wordt deze weergegeven als: Goederenwegvervoerbedrijven => 1000m2 bvo (SBI: 494). Het maatgevende aspect is hierbij geluid met een minimumafstand van 100 meter. Aan deze afstand wordt ruimschoots voldaan.

Spoorstraat 48 en 56, V.d. Spijk en Brouwer foodservice

Beide betreffen een groothandel in voedingsproducten. In de VNG-uitgave kunnen deze worden geschaard onder: Groothandel in groenten, fruit en consumptie aardappelen (SBI 4631). Hiervoor geldt een adviesafstand van 50 meter. Aan deze afstand wordt voldaan.

Oosterholtseweg 15 Stucadoorsbedrijf

Een Stucadoorsbedrijf wordt niet vermeldt in de VNG-publicatie. Aangezien de werkzaamheden elders plaats zullen vinden zal de hinder ten gevolge van dit bedrijf marginaal zijn.

Trekvaart 137a handel in bouwmaterialen

Groothandel in bouwmaterialen <2.000m2 bvo (SBI 4673). Het maatgevende aspect is hierbij geluid met een minimumafstand van 30 meter. Aan deze afstand wordt voldaan.

Trekvaart ijsbaan (verplaatst)

De IJsbaan die met dit plan verplaatst zal worden, is aan te merken als een openluchtijsbaan (SBI-931D). Hinderaspecten zijn hierbij geluid en licht, waarbij geluid met 300 meter de maatgevende afstand is. De ijsbaan zal echter incidenteel gebruikt worden in de winter. Er is daarom in het plan rekening gehouden met een afstand van 50 meter. Hier wordt ruimschoots aan voldaan.

School binnen plangebied

De nieuwe school, centraal in het plangebied heeft een richtafstand voor een basisschool van 10 meter voor een gemengd gebied. Tevens geldt dat het gebouw bouwkundig afgescheiden dient te zijn van woningen. De school zal gesitueerd worden op een afstand van circa 25 meter. Ook aan de eis van bouwkundige scheiding wordt voldaan.