direct naar inhoud van 5.7 Externe veiligheid
Plan: Haaksbergen-Dorp Uitbreidingslocatie De Veldmaat
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0158.BP1050-0002

5.7 Externe veiligheid

Inleiding

Het aspect externe veiligheid is van belang voor wat betreft het onderdeel van de woongebieden en het 'Twentse erf'. Voor wat betreft de regionale waterretentie is dit aspect niet van belang.

Het aspect externe veiligheid betreft het risico op een ongeval waarbij een gevaarlijke stof aanwezig is. Deze gevaarlijke stoffen kennen twee verschillende bronnen. Dit zijn de stationaire bronnen, zoals een chemische fabriek of een lpg-tankstation, en de mobiele bronnen, zoals transportroutes.

Externe veiligheidsaspecten

Stationaire bronnen

Het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi) legt veiligheidsnormen op aan bedrijven die een risico vormen voor personen buiten het bedrijfsterrein. Bijvoorbeeld rondom chemische fabrieken en lpg-tankstations. Deze bedrijven verrichten soms risicovolle activiteiten dichtbij huizen, ziekenhuizen, scholen of winkels. Het besluit verplicht gemeenten en provincies wettelijk vanaf de inwerkingtreding van het besluit bij het verlenen van milieuvergunningen en het maken van bestemmingsplannen met externe veiligheid rekening te houden. Het besluit is - op enkele onderdelen na - op 27 oktober 2004 in werking getreden.

Op basis van een beschouwing van de provinciale risicokaart en het Register Risicosituaties Gevaarlijke Stoffen (RRGS) blijkt dat er momenteel geen risicobronnen zijn gelegen nabij het plangebied.

Op bedrijventerrein De Greune kan echter bestemmingsplantechnisch een LPG-tankstation gevestigd worden. Het tankstation zal worden gesitueerd op de hoek van de Hengelosestraat en de Noordsingel. De beoogde locatie voor het LPG-vulpunt ligt aan de Noordsingel tussen bedrijventerrein Stepelo en sportpark De Greune. Aangenomen wordt dat de doorzet lager zal zijn dan 1000 m3 per jaar.

De geprojecteerde situatie zal veiligheidscontouren claimen die niet over het plangebied vallen. Er doet zich hier daarom geen knelpunt voor met betrekking tot externe veiligheid. Een aandachtspunt voor de toekomst is het feit dat op het bedrijventerrein Stepelo en mogelijk ook op het bedrijventerrein de Greune in principe risicovolle bedrijven kunnen worden gevestigd.

Mobiele bronnen

  • Wegverkeer
    De Rijksweg 15, ofwel de N18, vanaf de gemeentegrens met Enschede tot aan de gemeentegrens met Berkelland, is door Haaksbergen aangewezen als verplichte route voor transport van gevaarlijke, routeplichtige stoffen. Omliggende wegen van de Veldmaat zijn niet aangewezen voor transport van gevaarlijke stoffen.
    Dit betekent echter niet automatisch dat er ook geen transport van gevaarlijke stoffen plaatsvindt. Indien er een route voor gevaarlijke stoffen is vastgesteld in Haaksbergen, dan kan door middel van het aanvragen van een ontheffing bij de gemeente, toch over andere wegen vervoer van gevaarlijke stoffen plaatsvinden dan de wegen die onderdeel uitmaken van de routering van gevaarlijke stoffen. Het gaat daarbij waarschijnlijk om kleine aantallen transporten, zoals ter bevoorrading van de LPG-tankstations. Doordat er waarschijnlijk geen grote aantallen transporten plaatsvinden, is er geen aanleiding te veronderstellen dat dit wel zo is nabij het plangebied. Hierdoor is het waarschijnlijk dat transport van gevaarlijke stoffen over de weg geen problemen oplevert voor de externe veiligheid. Ook geldt in algemene zin dat vervoerders van gevaarlijke stoffen de bebouwde kom zoveel als mogelijk dienen te mijden. Dit geldt ook als er geen routering is vastgesteld.
    Wat betreft de Museumbuurtspoorweg kan gesteld worden dat hier vanuit geen belemmering geldt op het gebied van externe veiligheid. Voornamelijk vanwege het feit dat het spoor maar incidenteel wordt gebruikt, zorgt ervoor dat er naar verwachting geen externe veiligheidsnormen worden overschreden.
  • Buisleidingen
    In het kader van externe veiligheid vormen hogedrukaardgasleidingen een aandachtspunt. Op dit moment is het beleid op dit gebied in ontwikkeling en dienen bij de bepaling van de externe veiligheidsrisico's meer aspecten betrokken te worden. Voor het vaststellen van contouren voor buisleidingen worden in eerste instantie de circulaires over aardgastransportleidingen en brandbare vloeistoffen van VROM gehanteerd.
    Aardgasleidingen komen in het plangebied de Veldmaat niet voor.
  • Basisnet Vervoer Gevaarlijke Stoffen
    Het Basisnet Vervoer Gevaarlijke Stoffen (BVGS) bepaalt voor alle hoofdverbindingen over de weg, het water en het spoor wordt welk vervoer mag plaatsvinden en hoe de ruimte in de directe nabijheid mag worden gebruikt. Het basisnet maakt duidelijk over welke verbindingsassen het vervoer van gevaarlijke stoffen mag plaatsvinden en welke gevolgen dit heeft voor andere ruimtelijke functies (zoals wonen, werken en natuur) van een gebied. Het basisnet bestaat uit drie typen verbindingen:
    - verbindingen waar ruimtelijke beperkingen gelden (categorie 1);
    - verbindingen waar ruimtelijke beperkingen en beperkingen voor het vervoer gelden (categorie 2);
    - verbindingen met beperkingen voor het vervoer waar geen ruimtelijke beperkingen gelden(categorie 3).
    Bij de inventarisaties van Verkeer en Waterstaat ten behoeve van het op te stellen nieuwe 'basisnet vervoer van gevaarlijke stoffen', is rondom het plangebied vooralsnog geen knelpunt geïnventariseerd. Vooralsnog is het 'basisnet vervoer van gevaarlijke stoffen' nog geen vastgesteld beleid. `

Conclusie

Het aspect externe veiligheid vormt geen belemmering voor de uitvoerbaarheid van onderhavig bestemmingsplan.