direct naar inhoud van 2.2 Provinciaal beleid
Plan: Meppel - herziening Buitengebied (reparatie)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0119.repbuitengebied-BPC1

2.2 Provinciaal beleid

Omgevingsvisie Drenthe

De Omgevingsvisie Drenthe is het strategische kader voor de ruimtelijk-economische ontwikkelingen van de provincie Drenthe voor de periode tot 2020 en in een aantal gevallen daar voorbij. De visie formuleert de belangen, ambities, rollen, verantwoordelijkheden en sturing van de provincie in het ruimtelijke domein. De Omgevingsvisie Drenthe vervangt het tweede Provinciaal Omgevingsplan Drenthe (POPII). De visie is een integratie van vier wettelijk voorgeschreven planvormen, namelijk de provinciale ruimtelijke structuurvisie, het provinciaal milieubeleidsplan, het regionaal waterplan en het provinciaal verkeers- en vervoersplan.

De missie van de provincie is "het koesteren van de Drentse kernkwaliteiten en het ontwikkelen van een bruisend Drenthe, passend bij de kernkwaliteiten van de provincie". De kernkwaliteiten zijn rust, ruimte, natuur, landschap, oorspronkelijkheid, kleinschaligheid, naoberschap, menselijke maat en veiligheid. Onder een "bruisend Drenthe" wordt verstaan een provincie waarin het goed wonen en werken is en waar voldoende te doen is voor jong en oud. Gestreefd wordt naar ruimtelijke kwaliteit door nieuwe ontwikkelingen en bestaande kwaliteiten in samenhang te bezien.

De provincie heeft diverse ambities en daarmee ook belangen. De basis hiervoor zijn de wettelijke taken en verantwoordelijkheden. Deze zijn aangevuld met een selectie van onderwerpen die volgens de provincie het meest effectief te beïnvloeden zijn op provinciaal niveau. De onderwerpen hebben betrekking op de aanwezige kwaliteiten en de fysiek-ruimtelijke ontwikkelingen in de provincie Drenthe.

Het voorliggende bestemmingsplan maakte geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk. Het bestemmingsplan betreft slechts enkele aanpassingen naar aanleiding van de uitspraak van ABRS op het bestemmingsplan "Buitengebied". De aanpassingen betreffen geen provinciale belangen. Daarmee zijn er geen belemmeringen vanuit de omgevingsvisie.

Provinciale Omgevingsverordening Drenthe

De Provinciale Omgevingsverordening Drenthe (POV) bevat het provinciaal beleid voor de fysieke leefomgeving van de provincie. De verordening legt randvoorwaarden vast waaraan gemeenten bij ruimtelijke planontwikkeling zijn gehouden.

Op 9 maart 2011 is de Verordening Ruimtelijk Omgevingsbeleid vastgesteld, met de "Vijfde wijzigingstranche Provinciale omgevingsverordening". Met deze tranche is hoofdstuk 3 Ruimtelijk Omgevingsbeleid als onderdeel aan de bestaande POV toegevoegd. De toevoeging vloeit voort uit de Omgevingsvisie en de daarin neergelegde sturingsfilosofie. De verordening betreft een juridische vertaling van dit beleid; er is geen nieuw beleid aan toegevoegd.

De verordening is gericht tot de gemeenten en bevat voorschriften waaraan ruimtelijke plannen, waaronder bestemmingsplannen, dienen te voldoen.

Vanuit de omgevingsverordening zijn er geen beperkingen voor het bestemmingsplan, aangezien het bestemmingsplan geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk maakt.

Convenant Archeologisch erfgoed in landbouwkundig gebruik

In december 2011 zijn Gedeputeerde Staten van Drenthe, de colleges van burgemeester en wethouders van Drentse gemeenten en de Land- en Tuinbouw Organisatie Noord, afdeling Drenthe, een "Convenant Archeologisch erfgoed in landbouwkundig gebruik" aangegaan. Dit convenant is opgenomen in Bijlage 2. Het convenant beantwoordt de vraag hoe normaal landbouwkundig gebruik zich verhoudt tot het voldoende beschermen van zowel te verwachten als zeker aanwezige archeologische waarden (zie ook paragraaf 2.3.7).