direct naar inhoud van 4.3 Functionele structuur
Plan: Emmen, Emmerschans
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0114.2010007-0602

4.3 Functionele structuur

Voorzieningen

De wijk Emmerschans is een wijk met hoofdzakelijk een woonfunctie. Tevens is er een aantal detailhandelsbedrijven gevestigd in de wijk. Voor de dagelijkse boodschappen zijn de bewoners van Emmerschans aangewezen op de buurwijk Emmerhout. In de zuidwesthoek van het plangebied bevindt zich een wooncomplex voor mensen met een verstandelijke beperking. (d'Eig'n Stee; dagbesteding aan verstandelijk gehandicapten) .

In het gebouw aan de Ravelijn 104 zijn verschillende maatschappelijke voorzieningen gehuisvest, zoals onder andere het wijkcentrum De Schanskuil.

Bedrijvigheid

In Emmerschans is relatief weinig bedrijvigheid aanwezig. In de wijk komt op kleine schaal bedrijvigheid aan huis voor. In het oostelijk deel van het plangebied bevindt zich aan de Emmerweg 150 een (onbemand) verkooppunt voor motorbrandstoffen (zonder LPG). Op de kruising van de Boslaan met de Lange Vest is op de begane grond een kapsalon en een verzekeringswinkel gevestigd, erboven wordt gewoond. Verder bevindt zich aan de Boslaan 62A een hengelsportwinkel, op Boslaan 80 een vestiging van Welzorg (uitleen/ verkoop medische hulpmiddelen), op Boslaan 122 een motorhandel en een detailhandel voor woontextiel aan de Boslaan 123.

De bedrijven in dit bestemmingsplan zijn onder een bedrijfsbestemming gebracht. Bedrijven vanaf milieucategorie 3.1 zijn specifiek bestemd, zodat ook op de langere termijn de milieuhygiƫnische inpasbaarheid van deze bedrijven gewaarborgd is.

Horeca

De wijk beschikt over een aantal horecavoorzieningen; een snackbar/ cafetaria aan de Boslaan en een hotel/ restaurant aan de Schanswal (Wok Palace, Emmerweg 1). De horecagelegenheden zijn onder de bestemming Horeca gebracht.

Recreatie

Op het gebied van recreatie heeft Emmerschans geen uitgebreide voorzieningen. De voetbalvelden aan de noordwestkant van de wijk maken onderdeel uit van het plangebied, en zijn onder een sportbestemming ondergebracht. Verspreid over de wijk ligt een aantal speelveldjes.