direct naar inhoud van 4.7 Water
Plan: Lekkum
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0080.10001BP00-VG01

4.7 Water

4.7.1 Algemeen

Een belangrijke verplichting voor alle ruimtelijke plannen en projecten is de watertoets. Het doel hiervan is te waarborgen dat de waterhuishoudkundige doelstellingen meer expliciet en op een evenwichtige wijze in beschouwing worden genomen bij alle waterhuishoudkundige relevante ruimtelijke plannen en besluiten. De "winst", die wordt behaald bij de watertoets, ligt bij de vroegtijdige betrokkenheid van de waterbeheerder en de informatievoorziening. Om het proces van de watertoets te bevorderen is door de provincie en het waterschap een handreiking watertoets opgesteld, beschikbaar via de website van provincie en waterschap.

In het provinciale waterhuishoudingsplan (WHP3) en het waterbeheerplan (WB3) van Wetterskip Fryslan is het regionale waterbeleid voor de provincie Fryslan opgenomen. De hoofddoelstelling van beide waterplannen is "het hebben en houden van een veilige en bewoonbare provincie en het in stand houden en versterken van gezonde en veerkrachtige watersystemen, zodat een duurzaam gebruik gegarandeerd blijft". Het beleid wordt in beide plannen verder uitgewerkt in de thema's waterveiligheid, schoon water en voldoende water.

Het thema waterveiligheid heeft betrekking op de primaire waterkeringen en de boezemkaden. Het ruimtelijk relevante beleid betreft de ligging van de zee- en IJsselmeerdijken met reserveringszones, de ligging van de boezemkaden en het bouwen ten opzichte van het maatgevende boezempeil.

In het thema schoon water gaat het over de waterkwaliteit. Onder dit thema valt het beleid voor de afvalwaterketen (de inzameling, het transport en de zuivering van afvalwater) en de ecologische inrichting van watersystemen. Ten aanzien van dit laatste onderwerp zijn de afspraken die in Fryslan over de Kader Richtlijn Water zijn gemaakt in dit hoofdstuk opgenomen. Bijzondere aandacht gaat uit naar de Natura 2000-gebieden, die een belangrijke Europese status hebben ten aanzien van de natuurwaarden. Ruimtelijke relevant is het beleid voor de extra uitbreiding van waterberging in de deelsystemen door middel van natuurvriendelijker oevers en de ruimtelijke bescherming van grondwaterwinningsgebieden voor drinkwater.

Het thema voldoende water heeft vooral betrekking op het peil beheer. Voldoende water betekent niet te veel water maar ook niet te weinig water en zorgen voor een goede verdeling van het beschikbare water over de verschillende functies. Het ruimtelijke relevante beleid betreft onder andere de ruimte die voor boezemuitbreiding en waterbergingsgebieden wordt gevraagd. In dit thema is ook het beleid voor de winning van grondwater (met name drinkwater) beschreven.

In alle drie de thema's is het voldoen aan de (inter-)nationale waterwetgeving en landelijke afspraken tussen overheden een belangrijk uitgangspunt. De klimaatontwikkeling, zeespiegelrijzing en bodemdaling zijn tevens een terugkerend onderwerp in de thema's. Naast de thematische hoofdstukken kennen de beide plannen ook een hoofdstuk waarin wordt ingegaan op de samenwerking met andere overheden.

Gemeentelijk beleid

Als maatregel om het waterbeheer in Leeuwarden te verbeteren, hebben de gemeente Leeuwarden, de provincie Fryslan en Wetterskip Fryslan (en de toenmalige waterschappen Marne-Middelsee, Lauwerswalden en De Waadkant), de nota De Blauwe Diamant (februari 2000) opgesteld. De doelen van het plan zijn:

  • dat water als verbindend element bij ruimtelijke, stedelijke en economische ontwikkelingen beter wordt benut;
  • dat door de verdere ontwikkeling van duurzaarn en integraal waterbeheer bijgedragen wordt aan een goede waterkwaliteit en de diverse functies van het water worden geoptimaliseerd;
  • dat door samenwerking tot een samenhangende en vernieuwende wateraanpak voor het gerneentelijk gebied kan worden gekomen, waarmee het thema water ook onder de aandacht van externe partijen kan worden gebracht.

Uitkomst Watertoets

Het Wetterskip heeft op 30 september 2011 een wateradvies voor het bestemmingsplan uitgebracht. In het wateradvies geeft het Wetterskip aan welke punten vanuit het aspect water in het plangebied van toepassing zijn.

Ten aanzien van de hoofdwatergangen (waaronder de Dokkumer Ee) wordt aangegeven dat deze een belangrijke aan-, af- en doorvoer functie hebben. Voor het onderhoud van deze watergangen is een obstakelvrije zone van 5 meter vanaf de oever noodzakelijk. In dit gebied mag niet worden gebouwd. Aangezien het bestemmingsplan conserverend van aard is en er in de directe nabijheid van de Dokkumer Ee geen mogelijkheden tot bouwen wordt gegeven is hiermee de obstakelvrije zone van 5 meter geborgd.

De aanwezige regionale kering rond Lekkum wordt door middel van de Waterwet gereguleerd. Voor eventuele werkzaamheden in dit gebied is een vergunning vereist op grond van de Waterwet. De zone zelf is dan ook niet opgenomen op de verbeelding van het bestemmingsplan. Ook hier geldt dat het een conserverend plan betreft en er geen mogelijkheden worden gegeven in dit plan voor wijzigingen van het betreffende gebied ten opzichte van het eerdere bestemmingsplan Lekkum dorp.

Ook met betrekking tot de geurcontour rond het rioolgemaal geldt dat hier geen bouwmogelijkheden worden gecreëerd. De bestaande situatie wordt vastgelegd. Er is derhalve geen noodzaak de contour op te nemen.

De aanwezige persleiding in het plangebied is op de verbeelding en in de regels opgenomen en wordt aangegeven met de benaming Leiding - Riool.

De watertoetsprocedure (zie Bijlage 6 Wateradvies Wetterskip) is hiermee afgerond.

4.7.2 Planontwikkeling"Het Ei"

Ten behoeve van een goede afwatering wordt binnen het plan gebied een ringsloot gegraven. Conform het beleid van de gemeente en het Wetterskip wordt het regenwater van de daken en de verharding afgevoerd naar het oppervlaktewater. Het plan is bij brief van 20 september 2011 (opgenomen in Bijlage 8 Overlegnotitie) positief beoordeeld door het Wetterskip Fryslân.

Waterhuishoudkundig gezien bestaan derhalve geen bezwaren tegen de nieuwbouw.