direct naar inhoud van 6.2 Toelichting op de bestemmingen
Plan: Leeuwarden - Industrieterrein Leeuwarden Oost en De Hemrik
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0080.05009BP00-VG01

6.2 Toelichting op de bestemmingen

In deze paragraaf worden de afzonderlijke (dubbel)bestemmingen en algemene aanduidingen, zoals in de regels zijn opgenomen en op de verbeelding zijn weergegeven, beschreven.

6.2.1 Bestemmingen

Bedrijventerrein - 1, 2 en 3

In dit bestemmingsplan is onderscheid gemaakt tussen de bestemmingen "Bedrijventerrein - 1", "Bedrijventerrein - 2" en "Bedrijventerrein - 3". Het onderscheid wordt gemaakt door de functionele mogelijkheden binnen de verschillende terreinen. Dit vertaalt zich bijvoorbeeld in (on)mogelijkheden voor detailhandel, bedrijfswoningen en geluidzoneringsplichtige inrichtingen.

Vrijwel het hele plangebied valt onder een van de genoemde bestemmingen. De bebouwingsmogelijkheden zijn afgestemd op de mogelijkheden in de geldende bestemmingsplannen. Zo blijft een bebouwingspercentage gehanteerd, zodat voorkomen wordt dat de erven volledig bebouwd worden en geen ruimte meer is voor bijvoorbeeld parkeren. Op eenzelfde manier is aansluiting gezocht en gevonden bij de bouwhoogten. Ook deze is afgestemd op de al bestaande regeling.

Specifieke functies, die normaal niet binnen een bedrijventerrein voorkomen, zijn specifiek aangeduid. Daaronder vallen onder meer bedrijven die niet in de mogelijk gemaakte milieucategorie vallen, vormen van detailhandel, kantoren, een school, verenigingsgebouwen, horeca en bedrijfswoningen. Groothandels, met inbegrip van zelfbedieningsgroothandels, worden als passend binnen de bedrijfsbestemmingen beschouwd.

Ook zijn Bevi- en andere inrichtingen met veiligheidszones specifiek bestemd. Dit heeft onder meer te maken met de geluids- en externe veiligheidssituatie rond deze objecten. Voor de bestaande windturbines en de antennemast op de Hemrik geldt een specifieke regeling die is afgestemd op de bestaande situatie. Voor de bouw van 5 windturbines op het zuidoostelijke deel van het industrieterrein biedt het bestemmingsplan de mogelijkheid via een wijzigingsbevoegdheid.

Naar de functie wonen op het bedrijventerrein De Hemrik is bovendien een onderzoek gedaan, dat onder meer geleid heeft tot de regeling ervoor in dit bestemmingsplan. Dit onderzoek is toegevoegd in de bijlagen.

Ter uitwerking van de milieuzonering in dit plangebied, wordt een aantal zoneringen onderscheiden. Deze staan bedrijven in bepaalde milieucategorieën toe. De gehanteerde zonering is gebaseerd op de mogelijkheden vanuit de geldende plannen. Daarbij is, vooral bij De Hemrik, rekening gehouden met de omgeving. De maximaal toegelaten categorie loopt naar de randen van het bedrijventerrein af. Dit is ook in sterke mate bepalend voor de vastgelegde geluidcontouren rond de beide terreinen. Verandering van de categorieën naar een hogere categorie is dan ook niet mogelijk op het moment dat de geluidscontouren daardoor kunnen veranderen. Aanpassing naar een lagere categorie is wel mogelijk.

In de bestemming zijn verder afwijkings- en wijzigingsregels opgenomen. Deze geven enige flexibiliteit aan de mogelijkheden voor de met Bedrijventerrein - 1 of Bedrijventerrein - 2 bestemde gronden. Via een wijziging kunnen bijvoorbeeld aanduidingen voor specifieke bedrijvigheid worden verwijderd, wanneer de bedrijvigheid is beëindigd en het voor de omgeving positieve effecten heeft om deze ook niet meer toe te staan. Een omgevingsvergunning voor afwijking of een wijziging mag alleen worden verleend wanneer aangetoond is dat aan de nodige voorwaarden is voldaan. Bij die voorwaarden kan gedacht worden aan het uitvoeren van de nodige onderzoeken.

Groen

De structuurbepalende groenvoorzieningen zijn bestemd als “Groen”, hieronder valt onder meer de groenzone langs de oostzijde van De Hemrik. Deze groenelementen moeten behouden blijven. Ontwikkelingen die het groen kunnen aantasten, zijn zoveel mogelijk beperkt. De bouw van gebouwen wordt daarom niet toegestaan en ook het gebruik van het groen voor parkeren is niet toegestaan. Minder ingrijpende voorzieningen, zoals recreatief medegebruik, zijn wel toegestaan.

Verkeer

De (spoor)wegen in het plangebied zijn geregeld door middel van twee bestemmingen.

Alle wegen in het plangebied zijn geregeld in de bestemming “Verkeer”. Wanneer nodig en mogelijk is het bestemmingsvlak (zoals ook in het geldende bestemmingsplan) ruim gelegd. In eerste instantie omdat dan de bijbehorende voorzieningen (bijvoorbeeld bermen en waterlopen) ook binnen de bestemming vallen. Deze voorzieningen worden dan ook bij recht mogelijk gemaakt in de bestemming. Daarnaast is het bestemmingsvlak ruim gelegd om flexibiliteit in het plan te brengen, zodat geschoven kan worden met een tracé, wanneer dit nodig blijkt voor beter functioneren van de weg. Het aantal rijstroken is binnen de bestemming vastgelegd, hiermee wordt voorkomen dat de akoestische situatie voor geluidsgevoelige objecten in de omgeving kan verslechteren.

Alleen gebouwen ten behoeve van de bediening van infrastructurele kunstwerken zijn binnen de bestemmingen toegestaan. Daarbij kan gedacht worden aan bebouwing als verkeerslichten, maar ook een brugwachtershuis hoort hier bij. Wanneer binnen de bestemming bebouwing aanwezig is die qua functie niet bij de hoofdfunctie van de bestemming past, dan is deze specifiek aangeduid. Een voorbeeld hiervan is een cafetaria langs de Planetenweg. De bebouwingsbepalingen zijn afgestemd op het bestaande plan en de bestaande situatie.

De spoorlijn Leeuwarden - Groningen is onder de bestemming “Verkeer - Railverkeer” gebracht. Hier mogen geen gebouwen worden gebouwd. Bouwwerken ten behoeve van de spoorlijn, bijvoorbeeld geluidschermen, afschermende hekwerken en verlichting, zijn wel toegestaan. De inrichting van de gronden is gericht op het behoud van de spoorlijn en de daarbij horende voorzieningen. Voor de leidingen die in het plandeel Oost over het spoor en de weg heen lopen is een specifieke regeling opgenomen in deze bestemming. Ze maken immers geen deel uit van de spoorwegfunctie, maar van het bedrijf aan de noord- en zuidzijde ervan.

Water - Vaarweg

Structuurbepalende waterelementen, waaronder De Tijnje, De Greuns en Het Nieuwe Kanaal en aangesloten watergangen, vallen onder de bestemming “Water - Vaarweg”. Ook zijn de bestaande (spoor)bruggen geregeld binnen deze bestemming door middel van aanduidingen.

6.2.2 Dubbelbestemmingen

Leiding - Gas, - Hoogspanningsverbinding, - Riool, - Slib en - Water

De leidingen in het plangebied die beschermd moeten worden zijn voorzien van een dubbelbestemming. In dit geval gaat het om de bestemmingen "Leiding - Gas", "Leiding - Hoogspanningsverbinding", "Leiding - Riool", "Leiding - Slib" en "Leiding - Water". De breedte van de bestemde zones is afhankelijk van de meest van belang zijnde zone. Bij de gasleiding, rioolleidingen en waterleidingen zijn ter bescherming bebouwingsvrije zones aan weerszijden van de leidingen opgenomen. Terwijl bij de hoogspanningsverbinding de veiligheidszone bepalend is. Voor de slibleiding is het vastleggen van de ligging bepalend.

Waarde - Archeologie

Zoals ook blijkt uit 4.8.1 is in het plangebied (zuidoostelijk in De Hemrik) een gebied met een hoge archeologische waarde aanwezig. Dit gebied heeft in dit bestemmingsplan een beschermende regeling gekregen via de bestemming "Waarde - Archeologie 1". Daarin is een vergunningstelsel opgenomen waarbij is aangegeven dat een vergunning alleen onder voorwaarden verleend mag worden. De voorwaarden zijn gericht op een nauwkeurige afweging en uiteindelijk bescherming van de archeologische waarden.

6.2.3 Algemene aanduidingsregels

Naast de hiervoor genoemde bestemmingen zijn ook enkele andere functies, voorzieningen en/of zones specifiek geregeld via een aanduiding. Wanneer deze aanduiding over meerdere bestemmingen heen loopt, is het gebruikelijk deze in de algemene aanduidingsregels te regelen. Bij dit bestemmingsplan gaat het om de aanduidingen “geluidzone - industrie” en “veiligheidszone - lpg”.

Geluidzone - industrie

De beide industrieterreinen van dit bestemmingsplan zijn gezoneerd. Daarbij loopt de zone van Oost over een deel van De Hemrik heen en vice versa. Deze zones zijn vastgelegd binnen de aanduiding “geluidzone - industrie”. De regeling daarbij is bedoeld om te voorkomen dat binnen de geluidzone van een industrieterrein nieuwe geluidgevoelige bebouwing wordt gerealiseerd. Hiermee wordt voorkomen dat mogelijk knelpunten ontstaan en bedrijven in de bedrijfsvoering worden beperkt.

Veiligheidszone - lpg

In verband met externe veiligheidsrisico's is bij het LPG-tankstation op De Hemrik de aanduiding “veiligheidszone - lpg” opgenomen. Binnen het aangeduide gebied mogen geen kwetsbare objecten aanwezig zijn en worden gebouwd. De bouw van beperkt kwetsbare objecten is slechts onder voorwaarden door middel van een afwijking van de bouwregels mogelijk.