direct naar inhoud van 2.2 Toekomstige situatie
Plan: Grou-Meinga 2, Herziening schoolgebouw Grou
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0055.BPGrouSchool-OH01

2.2 Toekomstige situatie

Het plan betreft het oprichten van een nieuw schoolgebouw waar naast twee basisscholen ook ruimte is voor een gymnastieklokaal en een kinderopvang. Het schoolgebouw is een samenwerking van verschillende scholen en andere instellingen. In de eerste plaats is het schoolgebouw er voor de kinderen maar het gebouw kan ook heel goed een betekenis hebben voor ouderen en het hele dorp.

Het gebouw zal in de lengte, evenwijdig aan de snelweg komen te liggen. Ten zuiden van het gebouw zal het plein met de parkeerplaatsen en de kiss&ride-zone komen te liggen. De hoofdentree bevindt zich logischerwijs ook aan deze zijde van het gebouw. Het speelplein is aan de westzijde georiƫnteerd. Aan de noordzijde van het gebouw wordt rekening gehouden met een eventuele toekomstige aansluiting van het schoolgebouw met de bestaande sporthal. Tegelijkertijd met de ontwikkeling van het nieuwe schoolgebouw wordt het gebied rondom de sporthal heringericht.

Het schoolgebouw bestaat uit twee verdiepingen. De twee speellokalen, een centrale ruimte en een gymzaal liggen in het hart van een bijna vierkante plattegrond. Ze vormen tezamen met de functies op de verdieping een gemeenschappelijk voorzieningencluster voor de beide scholen, die aan weerszijden van dit cluster zijn gelegen. De verschillende functies worden verzameld onder een gebouwomspannend portaal. Door openingen te sparen in dit portaal worden de onderscheiden functies met hun eigen gezicht in de gevel zichtbaar. Deze vormgeving zorgt er voor dat er een mooie balans ontstaat tussen de verschillende aanwezige functies.

afbeelding "i_NL.IMRO.0055.BPGrouSchool-OH01_0003.jpg"

afbeelding - impressie van toekomstig schoolgebouw

Stedenbouwkundige inpassing
Voor een goede aanhechting in de dorpsstructuur is het van belang om het nieuwe schoolgebouw goed op de omgeving te laten aansluiten. Waar komen de toekomstige gebruikers vandaan en hoe kunnen die daar het veiligst komen. Een goede aansluiting van de nieuwbouw op de bestaande dorpsstructuur is van belang voor het welslagen van de schoolontwikkeling.

Om het schoolgebouw goed in de omgeving in te passen is bij de hoogte en de vormgeving van het gebouw rekening gehouden met de omgeving. Voor het schoolgebouw wordt uitgegaan van een maximale hoogte van 9 meter. Met het hanteren van deze hoogte wordt er voor gezorgd dat de verhouding van de bestaande woningen langs de Tjallinga en schoolgebouw goed op elkaar aansluit. Het gebouw krijgt door het gebruik van veel glas een open karakter, dit zorgt er eveneens voor dat het gebouw een ruime uitstraling geeft aan de omgeving.

Groen- en waterstructuur
Het plangebied ligt in de zogenaamde buffer tussen de A32 en het dorp. Het is daarom van belang dat bij de ontwikkeling van de locatie rekening wordt gehouden met het voortzetten van het groene karakter van de dorpsrand. Bij de ontwikkeling van de locatie is het uitgangspunt om de groene uitstraling van het gebied te behouden en aan te sluiten bij de groene uitstraling van de omgeving. Zowel langs de Tjallinga als de Burstumerdyk worden groenstroken aangelegd. Mogelijk wordt op het terrein nog een (functionele) waterpartij aangelegd.

Verkeersstructuur
De verkeersafwikkeling van de woonwijken vindt in de huidige situatie plaats via de Tjallinga. In de toekomstige situatie zal de Tjallinga bestemd zijn voor bestemmingsverkeer, om het gebruik van de Tjallinga als doorgaande route te ontmoedigen wordt het profiel vernieuwd. De nieuwe aansluiting van de Burstumerdyk op de Tjallinga en de Allingawier wordt in de toekomstige situatie de doorgaande route.

In verband met de inpassing van het nieuwe schoolgebouw binnen de verkeersstructuur van Grou is door Goudappel Coffeng een verkeersadvies opgesteld. Bij de resultaten van dit verkeersadvies wordt in paragraaf 4.9 nader stilgestaan.