direct naar inhoud van 2.1 Huidige situatie
Plan: Grou-Meinga 2, Herziening schoolgebouw Grou
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0055.BPGrouSchool-OH01

2.1 Huidige situatie

Geschiedenis Grou
Grou is een herkenbaar terpdorp waarbij voornamelijk de groene en blauwe structuren opvallen. De kern van Grou is van cultuurhistorisch belang. Dankzij de centrale ligging tussen diverse waterverbindingen heeft Grou zich kunnen ontwikkelen tot een nederzetting van handel en scheepvaart.
De afgelopen decennia is het dorpsbeeld sterk getekend door infrastructurele ingrepen. De A32 en de spoorbaan doorsnijden het open landschap en begrenzen de westkant van Grou. Grou is hierdoor een dorp geworden in de overgangszone naar het stedelijk gebied van Heerenveen en Leeuwarden. Aan de oostzijde wordt Grou begrensd door de Friese meren en aan de zuidzijde door het Prinses Margrietkanaal. Hierdoor heeft Grou goede mogelijkheden voor toekomstige ontwikkelingen, bereikbaar en nabij stedelijke gebieden en daarnaast dicht bij rust en recreatiemogelijkheden.

Plangebied
Het plangebied is gelegen aan de westzijde van Grou. Het plangebied ligt tussen de woonbebouwing langs de Tjallinga en de A32. Het is min of meer een onderdeel van de groenstrook die langs de A32 loopt. Deze groene zone is ontstaan doordat de A32 voor Grou min of meer een belemmering vormt gelet op geluidhinder. De groene strook fungeert dan ook als een soort buffer voor het dorp. Het gebied betreft het terrein van het voormalige buitenzwembad van Grou en het terrein van de sporthal. In het gebied bevindt zich wat struikgewas. Ten zuiden van het plangebied liggen de velden van de ijsbaan en de atletiekbaan.