direct naar inhoud van 3.5 Milieu-aspecten
Plan: Poldervlak 2011
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0034.BP3E02-vg01

3.5 Milieu-aspecten

Geluid

Geluidzonering bedrijventerrein De Vaart

Op grond van hoofdstuk V (Zones rond industrieterreinen) van de Wet geluidhinder (Wgh), is het aan Poldervlak grenzende industrieterrein De Vaart gezoneerd. De eerste zonering van De Vaart dateert van 18 december 1992. Ten tijde van de bestemmingsplanprocedure De Vaart IV-VI is het zonebeheersmodel van de gemeente Almere aangepast, in verband waarmee het zonebesluit De Vaart herzien moest worden. De nieuwe geluidzone is neergelegd in het genoemde bestemmingsplan Geluidzonering De Vaart (vastgesteld 26 mei 2005, goedgekeurd 15 september 2005).

Onderstaande afbeelding 8 geeft de geluidszone voor het bedrijventerrein weer, zoals deze geldt ingevolge het genoemde daartoe vastgestelde specifieke bestemmingsplan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0034.BP3E02-vg01_0013.jpg"

Afbeelding 8; geluidzone bedrijventerrein De Vaart

De zone legt de geluidsruimte vast die de bedrijven gezamenlijk op het industrieterrein De Vaart mogen produceren (theoretisch worst-case scenario). Dit op basis van een zonebeheersmodel. Op de op de zone gelegen controlepunten (z.g. 50 dB(A) contour) mag de geluidbelasting ten gevolge van de op het bedrijventerrein gelegen activiteiten, de waarde van 50 dB(A) niet te boven gaan.

Op het bedrijventerrein De Vaart zijn omgevingsvergunningplichtige inrichtingen rechtsreeks toegelaten (zonder vrijstelling, uitwerking of planwijziging). De omschreven geluidszone wordt gebruikt bij het verlenen van omgevingsvergunningen voor milieu-activiteiten, meldingen dan wel bij het stellen van een nadere eisen AMvB. De voor deze bedrijven benodigde geluidsruimte plus de gereserveerde geluidsruimte leidt momenteel niet tot knelpunten. Wel is de geluidruimte op enkele controlepunten nagenoeg vergeven, waardoor nog niet gebruikte gronden dreigen te worden beperkt in het gebruik. Om dit tegen te gaan kan het bevoegd gezag inzake de Wet milieubeheer, naast de toepassing van het principe van de best beschikbare technieken, waar nodig worden verzocht over te gaan tot ambtshalve wijziging van de milieuvergunning dan wel door het stellen van een nadere eisen AMvB. Omdat thans nog geen overschrijding van de norm aan de orde is, wordt de geluidruimte vooralsnog op gebruikelijke momenten (veranderings- c.q. revisievergunning) (her)beoordeeld.

De zone is een planologisch aandachtsgebied, waarbinnen regels van de Wet geluidhinder van toepassing zijn. Zowel op industriƫle als woningbouwbouwactiviteiten zijn deze regels van toepassing. Dit met als doel enerzijds de geluidsemissie van de bedrijven die deel uitmaken van het industrieterrein De Vaart te reguleren en anderzijds er voor te zorgen dat bij woningbouwactiviteiten binnen de geluidszone de (uitbreidings)rechten van genoemde bedrijven niet worden geschaad.

Voor de herziening van het bestemmingsplan Poldervlak betekent dit concreet dat het toestaan van nieuwe geluidsgevoelige bestemmingen op gronden die vallen binnen de zone, niet zonder meer is toegestaan. Feitelijk is dit ook niet mogelijk daar het vrijwel onmogelijk (tenzij de woning op de zonegrens zelf is gesitueerd) is om te kunnen voldoen aan de 50 dB(A) etmaal grenswaarde. Verder is er bij de vaststelling van de herziening van de zonegrens geen hogere grenswaarde vatgesteld voor industrielawaai voor woningen.

Poldervlak behoort zelf niet tot het industrieterrein De Vaart. De vestiging van inrichtingen die behoren tot de groep 'grote lawaaimakers', met name de bedrijven die zijn aangewezen op grond van artikel 2.1, derde lid, van het Besluit omgevingsrecht zijn uitgezonderd op Poldervlak.

Uitwaarts zoneren houdt in dat rond de geluidsbron een zone wordt gelegd, waarin geen gevoelige bestemmingen mogelijk zijn. Inwaarts zoneren houdt in dat er een zone rond gevoelige objecten wordt gelegd waarbinnen niet of beperkt geluidsveroorzakers mogen worden ingepast. De Vaart is in zijn geheel uitwaarts gezoneerd.

Bedrijfswoningen in Poldervlak

In het bestemmingsplan is een bepaling opgenomen die voorkomt dat er woningen kunnen worden gesitueerd binnen de geluidszone van industrieterrein 'De Vaart'. In het bestemmingsplan uit 1994 ontbrak zo 'n bepaling.

Geluidsemissie afkomstig van Poldervlak

De geluidsemissie afkomstig van het bedrijventerrein Poldervlak wordt gereguleerd door het Activiteitenbesluit (waar doorgaans de meeste bedrijven onder vallen) of een milieuvergunning op grond van de Wet milieubeheer. Hiermee vindt afdoende bescherming van geluidsgevoelige objecten plaats tegen geluidshinder.

Wegverkeerslawaai

Verkeerslawaai wordt via de Wet geluidhinder gereguleerd. Langs elke weg met een vastgestelde maximumsnelheid van boven de 30 km/uur, bevindt zich van rechtswege een zone. Binnen deze zone zijn de normen van de Wet geluidhinder van toepassing. Aangezien in het huidige bestemmingsplan bedrijfswoningen zijn toegestaan, zijn voor dit plan aldus van belang:

  • de geluidszone van de Buitenring (buiten bebouwde kom, 4 rijstroken):
    400 m;
  • de geluidszone van de Polderderdreef (binnen de bebouwde kom, 4 rijstroken): 350 m.

De toegangswegen vanuit de Polderdreef naar het bedrijventerrein, De Splijbakweg en de Molenweg, zijn het beginpunt van de 30 km/uur zone. Dit betekent dat de wegen binnen het bedrijventerrein geen zone hebben.

Indien geluidsgevoelige objecten (conform definities Wet geluidhinder) zich binnen een zone bevinden, dient getoetst te worden aan de normstelling in de wet en moet hiernaar worden gehandeld bij een bestemmingsplanprocedure.

Bij besluit van Gedeputeerde Staten van 31 mei 1994 is voor bedrijfswoningen een maximaal toelaatbare grenswaarde van 55 dB(A) (nu 53 dB Lden ) vastgesteld (zie bijlage 4 Besluit hogere grenswaarden bedrijfswoningen 1994). Overigens is dit gebaseerd op vrije veld condities, dus zonder afscherming van de gebouwen die nu zijn gerealiseerd. De reeds gerealiseerde bedrijfswoningen zijn met een maatbestemming aangegeven. Hiervoor geldt derhalve nog steeds de verleende hogere grenswaarde beschikking van de provincie. Andere of nieuwe bedrijfswoningen zijn niet meer toegestaan.

Woonwagenterrein

Het gerealiseerde woonwagenkamp is een geluidsgevoelige bestemming. Op grond van akoestisch onderzoek (2007), is gebleken dat de voorkeursgrenswaarde destijds nergens werd overschreden (zie bijlage 5 Rapport akoestisch onderzoek Woonwagens 2007 in het kader van een destijds gevoerde vrijstelling ex artikel 19, eerste lid, van de Wet op de Ruimtelijke Ordening voor de herinrichting van het woonwagenterrein).

Lucht

Luchtverontreinigende stoffen kunnen schade veroorzaken aan de gezondheid van mensen en dieren en aan planten en gebouwen. De voornaamste bronnen van luchtverontreiniging zijn wegverkeer, industriƫle bedrijven en de landbouw. In de Wet milieubeheer zijn regels opgenomen ter bescherming van de negatieve gevolgen van de luchtkwaliteit. In hoofdstuk 5 wordt hier verder op ingegaan.