direct naar inhoud van 3.6 Cultuurhistorische waarden
Plan: Poldervlak 2011
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0034.BP3E02-vg01

3.6 Cultuurhistorische waarden

Het begrip cultuurhistorische waarden betreft het geheel aan waarden die een historische, en menselijke oorsprong hebben. In het kader van dit bestemmingsplan kunnen historisch-geografische waarden, (steden)bouwkundige waarden en archeologische waarden worden onderscheiden.

In Almere is tot nu toe een aantal gebieden alleen onderzocht op archeologische waarden.

Voor Almere is geen cultuurhistorische inventarisatie en waardering uitgevoerd. Evenmin voor dit plangebied. Wel zijn er in Almere locaties aanwezig die als cultuurhistorisch waardevol betiteld kunnen worden. Voorbeelden hiervan zijn De Groene Kathedraal van Marinus Boezem, Polderland Garden of Love and Fire van Daniel Liebeskind, De Realiteit en De Fantasie. Deze liggen alle buiten het bestemmingsplangebied Poldervlak.

Historisch-geografische waarden

Historisch-geografische waarden zijn elementen in het landschap die door menselijk handelen zijn ontstaan. In het plangebied Poldervlak (Almere Buiten) zijn geen historisch-geografische waarden bekend.

Het stroomgebied en delta van de voormalige rivier de Eem vormen een belangrijke aardkundige waarde. Het plangebied Poldervlak (Almere Buiten) ligt op korte afstand van het stroomgebied van de Eem in de Steentijd.

Archeologische waarden

Elfduizendvijfhonderd jaar geleden, aan het einde van het Paleolithicum (Oude Steentijd), was Almere al bewoond. Nederland bestond toen uit een koud toendralandschap, waarbij er in het gebied dat wij nu als de Noordzee kennen geen water stond. Het Paleolithicum werd opgevolgd door achtereenvolgens het Mesolithicum en Neolithicum (respectievelijk Midden en Jonge Steentijd). Rond 9000 voor Chr. vond het einde van de laatste IJstijd plaats. De tijd waarin het klimaat warmer wordt, het landijs op de poolkappen begint te smelten en er een enorme hoeveelheid water vrij komt.

Door vrijkomende water steeg de zeespiegel zo snel dat 2500 jaar later het Noordzeebekken was volgestroomd en de kustlijn ongeveer op de plaats kwam te liggen waar hij nu weer ligt.

Het gebied van Almere bestaat dan uit een glooiend zandlandschap waardoorheen de rivier de Eem stroomt.

In heel Flevoland zijn sinds de inpoldering ca. 450 scheepswrakken aangetroffen. Binnen de gemeente Almere zijn de lokaties bekend van 22 scheepswrakken en 4 scheepsladingen en –fragmenten. Alle genoemde scheepswrakken liggen buiten het plangebied Poldervlak (Almere Buiten).

Het plangebied Poldervlak is niet onderzocht op archeologische waarden.

Toevalsvondsten

Het is altijd mogelijk dat in de bodem niet ontdekte archeologische waarden bij toeval te voorschijn komen. In Almere zal het dan waarschijnlijk meestal gaan om scheepsresten of vliegtuigwrakken. Indien dergelijke resten buiten het kader van een officieel archeologisch (voor)onderzoek worden aangetroffen, geldt een meldingsplicht op grond van artikel 53 van de Monumentenwet 1988. De meldingsplicht geldt voor heel Almere, dus ook voor gebieden buiten de selectiegebieden en buiten de behoudenswaardige vindplaatsen, evenals in gebieden waar het archeologische vooronderzoek is afgerond.