direct naar inhoud van 6.4 Toelichting bestemmingsregels
Plan: Dijkverbetering Hagestein - Opheusden
Status: vastgesteld
Plantype: inpassingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0000.IMip12DijkverbHOP-3000

6.4 Toelichting bestemmingsregels

Dubbelbestemming Waterstaat - Waterkering (Artikel 7)

De dubbelbestemming 'Waterstaat - Waterkering' wordt gelegd over de kernzone van de waterkering en de aangrenzende gronden die benodigd zijn voor de dijkverbetering. Bij het uitvoeren van de dijkverbeteringsmaatregelen wordt deze bestemmingsgrens in acht genomen. De dubbelbestemming maakt de uitvoering van de dijkverbetering mogelijk en beschermt de waterkerende functie van het dijklichaam door de bouwmogelijkheden van de onderliggende bestemming(en) te beperken. De regeling strekt ertoe dat bouwen voor de onderliggende bestemming(en) vooraf wordt getoetst, doordat een bouwverbod onderdeel is van de regels. Het nieuwe bouwwerk is uitsluitend toelaatbaar na afwijken bij omgevingsvergunning door het college. Het college vraagt bij het toepassen van deze bevoegdheid advies aan het waterschap. Het bouwverbod geldt alleen voor nieuwe bouwwerken, alle bestaande bouwwerken blijven toegestaan (worden niet 'wegbestemd'). Naast de toestemming van het waterschap via de omgevingsvergunning van het college blijft afzonderlijk toestemming nodig van het Waterschap op grond van de Keur.

Dwarsprofielen

Zoals beschreven in paragraaf 1.4 is het inpassingsplan zodanig opgesteld dat het inzicht geeft in de ruimtelijke implicaties van de maatregelen zoals een projectplan op grond van de Waterwet dat ook doet. Daarom zijn de dwarsprofielen uit de dijkverbeteringsplannen gekoppeld aan de verbeelding en de regeling van het inpassingsplan. Met figuren is aangegeven waar welk dwarsprofiel van toepassing is. In de specifieke gebruiksregels is bepaald dat bij de aanleg en instandhouding van de dijk overeenkomstig deze dwarsprofielen geschiedt. Mocht dit vanuit het project nodig blijken, dan heeft de Minister de mogelijkheid af te wijken van deze bepaling en het profiel aan te passen.

De dwarsprofielen gelden voor de locatie waar ze op de verbeelding zijn weergegeven. Daarnaast geeft een dwarsprofiel ook een representatief beeld van de maatregel voor het deeltraject van de dijk waar het dwarsprofiel is weergegeven.

Uit de dwarsprofielen zijn verschillende hoogtematen af te lezen. De 'ontwerphoogte' is de hoogte van de waterkering die nodig is om te voldoen aan de eisen van waterveiligheid. De waterkering moet dus tenminste deze hoogte hebben. Op de trajecten Fort Everdingen-Ravenswaaij en Rijswijk-Opheusden worden de dijken verhoogd. Daardoor treedt zetting en klink op. Om ervoor te zorgen dat de dijkkruin niet zakt tot onder de noodzakelijke ontwerphoogte wordt extra hoogte aangebracht. Deze is als 'aanleghoogte' op de dwarsprofielen aangegeven en/of als aanduiding in meters. In de specifieke gebruiksregels is bepaald dat de hoogte van de waterkering niet minder bedraagt dan de ontwerphoogte en niet meer dan de aanleghoogte.

 

Op 4 locaties zijn twee verschillende dwarsprofielen opgenomen. Eén voor een dijkverbetering met Geotextiel en één voor een reguliere dijkverbetering. Voor die locaties is bepaald dat bij de aanleg en instandhouding van de dijk overeenkomstig één van beide dwarsprofielen geschiedt. Op de verbeelding zijn de kernzone en de vrijwaringszones opgenomen die horen bij een regulier dijkprofiel. dit om te waarborgen dat indien dit noodzakelijk blijkt kan worden teruggegrepen op het ter plaatse aangeduide reguliere dwarsprofiel.

Na uitvoering van de dijkverbeteringsmaatregelen vindt monitoring plaats. De wijze van monitoring is toegelicht in paragraaf 2.3.3. Mocht uit de monitoring blijken dat het Geotextiel niet voldoet, dan biedt het rijksinpassingsplan de mogelijkheid direct de reguliere dijkverbeteringsmaatregel toe te passen.

Verhouding met onderliggende (dubbel)bestemmingen

Uit oogpunt van een goede ruimtelijke ordening mag een dubbelbestemming niet op voorhand onverenigbaar zijn met een onderliggende enkelbestemming. Het ter plaatse van één locatie opnemen van meerdere dubbelbestemmingen is mogelijk, mits de dubbelbestemmingen onderling elkaar eveneens niet uitsluiten, bijvoorbeeld Waarde - Archeologie en Waterstaat - Waterkering.

Er is hier sprake van maatregelen aan een bestaande dijk en niet van ingrijpende verlegging van een dijk. Op basis van vigerende bestemmingsplannen is dan ook al duidelijk dat de enkelbestemmingen en de waterkering verenigbaar zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om de bestemmingen Verkeer, Agrarisch en Waterkering. Bij het opstellen van het rijksinpassingsplan is getoetst hoe de nieuwe dubbelbestemming zich exact verhoudt met de onderliggende geldende bestemmingen. Waar de onderliggende enkelbestemming niet langer kan worden uitgevoerd wordt deze vervangen door een passende enkelbestemming. Dit is aan de orde bij de Lekdijk in Beusichem en de Rijnbandijk in Opheusden.

Enkelbestemmingen

Bij de enkelbestemmingen is zoveel mogelijk aangesloten op de inhoud van de enkelbestemmingen uit de geldende bestemmingsplannen. Dat betekent dat er kleine verschillen voorkomen tussen de begrippen, zoals 'verkeerswegen' in artikel 6 en 'wegen' in artikel 5. Er is voor gekozen deze verschillen in stand te laten en niet in het rijksinpassingsplan een nieuw uniform begrip op te nemen. Voor elke gemeente levert dat bij toetsing het meest consistente en meest herkenbare beeld op. Ook blijven burgemeester en wethouders het bevoegd gezag voor omgevingsvergunningen op grond van deze bestemmingen. De Minister neemt deze bevoegdheid niet over.

Agrarisch - Uiterwaardgebied (Artikel 3)

Aan de Lekdijk bij Beusichem worden voor de dijkverbetering een woning en een deel van een kas gesloopt. De bijbehorende bouwmogelijkheid op grond van de geldende bestemming Agrarisch - Uiterwaardgebied komt te vervallen. In het rijksinpassingsplan is daarom een enkelbestemming Agrarisch - Uiterwaardgebied gelegd, zonder bouwmogelijkheid voor gebouwen. De inhoud van deze bestemming is afgestemd op de bestemming Agrarisch - Uiterwaardgebied van het geldende bestemmingsplan Buitengebied van de gemeente Buren.

De bestemming regelt naast het agrarisch grondgebruik ook de bescherming van de ter plaatse aanwezige landschappelijke waarden en de natuurwaarden. Deze door de gemeente in het geldende bestemmingsplan toegekende waarden blijven van toepassing en houden het volgende in:

  • a. reliëf: geulen, ruggen, dijken, kaden en huisterpen; sporen van kleiwinning;
  • b. waterhuishouding: periodieke overstromingen en plaatselijk waterplassen en moerassen;
  • c. gebruik: een agrarisch gebruik, overwegend als grasland;
  • d. verkaveling: een grootschalige, onregelmatige blokverkaveling, die voor een deel het reliëf volgt;
  • e. opgaande beplanting: plaatselijk erf-, kavelgrens- en wegbeplantingen, struwelen en bosjes, met als meest kenmerkende boomsoorten (knot)wilgen, populieren en meidoorns;
  • f. bebouwing: plaatselijk bebouwing op huisterpen;
  • g. flora: zowel droge als natte, halfnatuurlijke, kruidenrijke graslanden, met plaatselijk, in waterplassen en -lopen, water-, moeras- en rietvegetaties en met plaatselijk opgaande beplantingen met bijbehorende onderbegroeiing;
  • h. fauna: weidevogels, waaronder met name weidevogels met een specifieke voorkeur voor natte weidegebieden (zoals grutto en tureluur), watervogels (waaronder eenden, ganzen en zwanen), en diverse soorten amfibieën.

Deze waarden zijn beschermd door een uitvoeringsverbod zonder omgevingsvergunning (aanlegvergunning).

Agrarisch met waarden - landschap en natuur (Artikel 4)

Bij Opheusden is een rivierwaartse kruinverlegging noodzakelijk. Drie woningen aan de Rijnbandijk moeten daarom worden gesloopt. In het rijksinpassingsplan wordt aan de betrokken percelen een nieuwe bestemming Agrarisch met waarden - landschap en natuur toegekend. Dit betreft de delen van de woonpercelen die deel uit gaan maken van het nieuwe dijktalud en de uiterwaard. Het deel van de percelen dat nodig is voor de te verleggen weg krijgt de bestemming verkeer (zie hierna bij Verkeer). De inhoud van de bestemming Agrarisch met waarden - landschap en natuur is afgestemd op de bestemming Agrarisch met Landschaps- en Natuurwaarden van het geldende bestemmingsplan Uiterwaarden Kesteren van de gemeente Neder-Betuwe.

De bestemming regelt naast het agrarisch grondgebruik ook de bescherming van de ter plaatse aanwezige landschappelijke waarden en de natuurwaarden. Deze door de gemeente in het geldende bestemmingsplan toegekende waarden blijven van toepassing. De bestemming Agrarisch met waarden - landschap en natuur geeft invulling aan de doelstellingen bij de door de gemeente toegekende waarden. De doelstellingen zijn als volgt.

  • 1. Behoud en waar mogelijk versterking van de landschappelijke, visueelruimtelijke en cultuurhistorische identiteit en verscheidenheid, mede in relatie tot de landschappelijke onderlegger voor zover niet ontgrond (geomorfologie, water, bodem, archeologie, cultuurhistorie).
  • 2. Behoud en waar mogelijk versterking van de ecologische verscheidenheid, mede in relatie tot de aanwezige ecologische structuur (water, oevers, populierenweide, natuur, landschapselementen).
  • 3. Behoud van de agrarische bedrijvigheid, mede in relatie tot de aanwezige agrarische productie (bedrijven, bouwkavels, kavels/percelen) en wanneer mogelijk/noodzakelijk in relatie met vormen van verbrede landbouw.
  • 4. Behoud en waar mogelijk versterking van de mogelijkheden voor recreatief medegebruik, mede in relatie tot de aanwezige toeristisch-recreatieve (infra)structuur, dagrecreatie oevers, paden, routes.

De bestemming Agrarisch met waarden - landschap en natuur is tevens toegepast voor de locatie Lekzicht in de gemeente Vianen. De bedrijfsbestemming van de op deze locatie gevestigde zandhandel wordt met het rijksinpassingsplan vervangen door de enkelbestemming Agrarisch met waarden - landschap en natuur, deze sluit aan op de functie en de verschijningsvorm van het aangrenzende uiterwaardgebied.

Verkeer (Artikel 5)

De indeling van het Palumbusparkeerterrein verandert door de dijkverbetering. De nieuwe indeling past niet in de ter plaatse geldende bestemmingen Verkeer en Groen, daarom is een nieuwe bestemming Verkeer gelegd.

Bij Opheusden verschuift de bestaande weg op de dijk door de rivierwaartse kruinverlegging. Het geldende bestemmingsplan laat deze verschuiving niet toe. In het inpassingsplan is daarom de bestemming Verkeer gelegd. Deels neemt deze bestemming ook de geldende woonbestemming weg (zie hiervoor bij Agrarisch met waarden - landschap en natuur).

Waterkering (Artikel 6)

Ter hoogte van Lakemondsestraat 1 in Opheusden wordt in de teen van de dijk een damwand geplaatst. De daarvoor benodigde grond wordt aangekocht en toegevoegd aan de kernzone. In het geldende bestemmingsplan heeft de locatie van de damwand een woonbestemming en is in gebruik als tuin. Na het plaatsen van de damwand maakt de strook grond geen deel meer uit van het woonperceel en is de bestemming Wonen niet langer toepasselijk. De enkelbestemming wonen wordt daarom op deze locatie vervangen door de enkelbestemming Waterkering. De inhoud van de bestemming is afgestemd op de bestemming Water - Waterkering uit het geldende bestemmingsplan Buitengebied Kesteren van de gemeente Neder-Betuwe.