Plan: | Partiële herziening Joure - Kom |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1940.BPJRE18PARJOUREKOM-VA01 |
Op 29 juni 2016 is het bestemmingsplan 'Joure - Kom' vastgesteld. Dit bestemmingsplan vormde een actualisatie van de daarvoor geldende bestemmingsplannen en de beheersverordening. Deze partiële herziening heeft betrekking op dit plan en heeft tot doel om enkele wijzigingen hierin aan te brengen. De partiële herziening omvat hetzelfde plangebied als het vigerende bestemmingsplan zoals is weergegeven in het volgende figuur.
Ligging van het plangebied
In het vigerende bestemmingsplan is een groot deel van de Midstraat voorzien van de bestemming 'Centrum'. Op de verbeelding is een aanduiding opgenomen voor het maximaal aantal wooneenheden, waarmee in de regels het maximum aantal hoofdgebouwen per aanduidingsvlak is vastgelegd. Deze regeling is gekozen om het bestaande bebouwingsbeeld vast te leggen. In de bestemming zijn daarnaast mogelijkheden geboden voor woningen, maar deze mogelijkheid is in tegenstelling tot het voorheen geldende bestemmingsplan Joure - Kom III niet gelimiteerd aan het bestaande aantal. Ook is deze regeling niet in overeenstemming met het gemeentelijke 'Handboek Bestemmingsplannen De Fryske Marren'. Daarnaast kunnen hiermee woningen worden gerealiseerd die niet zijn opgenomen in het woningbouwprogramma van de gemeente. Om deze redenen wil de gemeente alleen de bestaande c.q. vergunde woningen regelen door middel van deze partiële herziening en het realiseren van nieuwe woningen koppelen aan een afwijkingsmogelijkheid. Ook wordt met deze partiële herziening (omwille van de duidelijkheid) de term wooneenheden in de bestemmingen "Centrum", "Wonen - 1" en "Wonen - 2" vervangen door de term hoofdgebouwen en in de bestemming "Wonen - Woongebouw" (omwille van een omissie in de regels) een regeling getroffen voor het maximaal aantal woningen. Voor de Kerkstraat 1 tot en met 13 en wordt met deze partiële herziening het juiste aantal hoofdgebouwen opgenomen en voor het perceel De Merk 5 worden 17 zorgwoningen geregeld waarvoor een omgevingsvergunning is verleend. Voor het perceel De Merk 6 wordt een dagbestedingslocatie met een wasserij en een sociaal café (daghoreca) geregeld.
Daarnaast wordt met deze bestemming ook de aanleggelegenheid in de bestemming 'Water' in overeenstemming gebracht met het gemeentelijke 'Handboek Bestemmingsplannen De Fryske Marren' en wordt een specifieke regeling geboden voor de ligplaatsen in het water aan de Kolk. Hiermee is de regeling in overeenstemming met de feitelijke c.q. wenselijke situatie.
In het plangebied is tevens het 'Paraplubestemmingsplan parkeernormen' van toepassing, dat op 27 juni 2018 is vastgesteld. De partiële herziening brengt hier geen wijzigen in te weeg, de regeling van het paraplubestemmingsplan blijft onverkort van kracht.
Na deze inleiding, gaat de toelichting kort in op het beleid en de milieu- en omgevingsaspecten (voor zover nog niet beschreven in het geldende bestemmingsplan) en de nieuwe juridische regeling van de partiële herziening.
Het geldende bestemmingsplan is getoetst aan het destijds geldende beleid. Sinds de inwerkingtreding van het bestemmingsplan is op verschillende niveaus nieuw beleid in werking getreden. De mogelijkheden voor woningen in de partiële herziening worden in de volgende paragrafen getoetst aan dit nieuwe beleid. Voor het regelen van de ligplaatsen in de bestemming water bestaat geen specifiek beleid, behalve dat de regeling in overeenstemming wordt gebracht met het gemeentelijke 'Handboek Bestemmingsplannen De Fryske Marren'.
Sinds de vaststelling van het vigerende bestemmingsplan is op rijksniveau de 'ladder voor duurzame verstedelijking' aangepast. De Ladder is ook als procesvereiste opgenomen in het Besluit ruimtelijke ordening (Bro). De ladder houdt in dat overheden nieuwe stedelijke ontwikkelingen moeten motiveren met oog voor de behoefte en de beschikbare ruimten binnen stedelijk gebied. Aangezien in deze partiële herziening geen nieuwe stedelijke ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt, is een toetsing aan de ladder voor duurzame verstedelijking niet noodzakelijk.
Op provinciaal niveau is de 'Verordening Romte Fryslân 2014' in 2018 aangepast. Wat betreft het thema 'wonen' geeft de verordening aan dat een ruimtelijk plan mogelijkheden voor woningbouw kan bevatten indien de aantallen en de kwaliteit van de woningbouw in overeenstemming zijn met een woonplan, dat de schriftelijke instemming van Gedeputeerde Staten heeft. In de juridische regeling van deze partiële herziening is een afwijkingsmogelijkheid opgenomen om nieuwe woningen te realiseren mits aantal woningen in overeenstemming is met een woningbouwprogramma dat de schriftelijke instemming van Gedeputeerde Staten heeft. Deze regeling is in overeenstemming met de provinciale verordening.
Wat betreft het woonbeleid is in het vigerende bestemmingsplan de Woonvisie De Friese Meren 2014-2018 beschreven. In de visie wordt gesteld dat het zwaartepunt voor woningbouw ligt in de grotere kernen Balk, Lemmer en Joure. Op 27 maart 2019 is Woonvisie De Fryske Marren 2019 - 2023 vastgesteld. De gemeente wil dat in de drie grootste kernen Joure, Lemmer en Balk voor iedere doelgroep woonruimte aanwezig is. Deze kernen vertonen een grotere vraag dan de andere kernen, dus is een groter deel van het Uitvoeringsprogramma Woningbouw De Fryske Marren 2019-2016 in deze drie kernen voorzien. Voor het plangebied zijn geen specifieke woningbouwprojecten opgenomen.
Zoals hiervoor beschreven bij het provinciale beleid, is in de afwijkingsmogelijkheid een bepaling opgenomen dat nieuwe te realiseren woningen moeten voldoen aan het woningbouwprogramma.
Samengevat is de partiële herziening in overeenstemming met het beleid op verschillen bestuurslagen.
Het vigerende bestemmingsplan biedt een toetsing aan de milieu- en omgevingsaspecten milieuzonering, geluid, externe veiligheid, water, bodem, archeologie, ecologie en luchtkwaliteit.
De partiële herziening betreft het regelen van de bestaande woningen die in het verleden vergund zijn en het bieden van een afwijkingsmogelijkheid waarmee onder voorwaarden nieuwe woningen gerealiseerd kunnen worden. In het vigerende bestemmingsplan is aangetoond dat de woonfunctie uitvoerbaar is. Wel is in de afwijkingsmogelijkheid een bepaling opgenomen dat de realisatie van een nieuwe woning gekoppeld is aan een toetsing aan de voorkeursgrenswaarde van de Wet geluidhinder. Aangezien ter plaatse van de bestemming 'Centrum' grotendeels sprake is van een autoluw verblijfsgebied waar een maximumsnelheid van 30 km/uur van toepassing is, zijn er op voorhand geen belemmeringen ten aanzien van geluid.
Wat betreft de herziening van de bestemming 'Water' zijn er geen milieu- en omgevingsaspecten die ten opzichte van het vigerende bestemmingsplan een nadere toetsing vereisten.
Samengevat gelden er voor de milieu- en omgevingsaspecten geen belemmeringen.
Dit bestemmingsplan bevat een regeling waarmee in de bestemming "Centrum" van het vigerende bestemmingsplan een nieuw specifieke gebruiksregel overeenkomstig het gemeentelijke 'Handboek Bestemmingsplannen De Fryske Marren' wordt toegevoegd die het bestaande aantal woningen regelt. In de partiële herziening is tevens een afwijkingsmogelijkheid opgenomen waarmee onder de daarin genoemde voorwaarden een omgevingsvergunning verkregen kan worden voor nieuwe woningen. Zie hiervoor artikel 4 van de regels. De aanduiding "maximum aantal wooneenheden" is hierbij op de verbeelding en in de regels vervangen door de aanduiding "maximum aantal hoofdgebouwen". Deze wijziging is ook in de bestemming "Wonen - 1" en "Wonen - 2" verwerkt, waarbij de aanduiding "maximum aantal aaneen te bouwen wooneenheden" op de verbeelding en in de regels tevens is vervangen door de aanduiding "maximum aantal aaneen te bouwen hoofdgebouwen". Voor de Kerkstraat 1 tot en met 13 wordt met deze partiële herziening het juiste aantal hoofdgebouwen vastgelegd. In de bestemming "Wonen - Woongebouw" is in de regels een aanvullende bepaling opgenomen waarbij het maximaal aantal woningen in de appartementengebouwen is vastgelegd. In de bestemming "Gemengd - 1" is een regeling opgenomen waarmee 17 zorgwoningen gerealiseerd kunnen worden. In de bestemming "Maatschappelijk" wordt ter plaatse van de Merk 6 een regeling toegevoegd waarmee een dagbestedingslocatie met een wasserij en een sociaal café (daghoreca) mogelijk zijn.
Artikel 7 van de regels in de partiële herziening herziet de bestemming "Water" van het vigerende bestemmingsplan overeenkomstig het gemeentelijke 'Handboek Bestemmingsplannen De Fryske Marren'. Hiermee is in de bestemmingsomschrijving een regeling toegevoegd waarmee aanleggelegenheid is toegestaan en ter plekke van het water bij de Kolk alleen ligplaatsen. Dit is door middel van een aanduiding op de verbeelding geregeld. Voor het overige omvat de verbeelding de plancontour van het vigerende bestemmingsplan.
De andere artikelen in deze partiële herziening zijn opgenomen omdat dat op basis van het Besluit ruimtelijke ordening verplicht is. Het betreft de volgende artikelen. In artikel 1 (begrippen) is aangegeven wat het identificatienummer van het plan is en welke onderdelen het juridische deel van het plan omvat. Voor het overige zijn de begrippen uit het vigerende bestemmingsplan van toepassing. Ook wat betreft de wijze van meten zijn de bepalingen uit de vigerende bestemmingsplannen van toepassing. In artikel 11 is de anti-dubbeltelregeling opgenomen. Deze standaardbepaling is bedoeld om te voorkomen dat van ruimte die in een bestemmingsplan voor de realisering van een bepaald gebruik of functie mogelijk is gemaakt, na realisering daarvan, ten gevolge van feitelijke functie- of gebruiksverandering van het gerealiseerde, opnieuw ten tweede male zou kunnen worden gebruik gemaakt. Tenslotte is er nog een standaardbepaling voor het overgangsrecht opgenomen (artikel 12) en een slotregel (artikel 13).
Wettelijk bestaat de verplichting om inzicht te geven in de uitvoerbaarheid van een bestemmingsplan. In dat verband wordt een onderscheid gemaakt tussen de maatschappelijke en de economische uitvoerbaarheid en grondexploitatie.
Overleg en inspraak
Het voorontwerpbestemmingsplan is op grond van de inspraakverordening met ingang van 23 maart 2020 gedurende vier weken ter inzage gelegd. Tegelijkertijd is het overleg ex artikel 3.1.1. Bro gevoerd met de instanties die een belang kunnen hebben. De gemeente heeft reacties ontvangen van de provincie Fryslân, Brandweer Fryslân en het Wetterskip Fryslân:
De provincie geeft bij brief van 16 april 2020 aan dat de Jouster Sylroede een provinciale vaarweg is en dat er een beheersgrens van 10 meter geldt. Geadviseerd wordt om in overleg te treden met het team nautische zaken om te beoordelen of er een ontheffing van de Vaarwegenverordening nodig is voor de ligplaatsen en aanleggelegenheden.
Reactie gemeente:
Dit is inmiddels besproken met de provincie waarbij duidelijk is geworden dat de bevoegdheid van de provincie tot aan de brug in Joure ligt. Wat zich achter de brug bevindt bij de Kolk is puur een gemeentelijke zaak. Daarmee is de brief afgedaan, bij mail van 28 mei 2020 is dit door de provincie bevestigd.
Het wetterskip Fryslân heeft bij mail van 21 april 2020 laten weten dat wanneer het bestemmingsplan geen nieuwe fysieke aanpassingen toestaat aan de hoofdwatergang en regionale waterkering nabij de Kolk, er geen opmerkingen zijn.
Reactie gemeente:
Het bestemmingsplan betreft een partiële herziening van de regels waarbij geen nieuwe fysieke aanpassingen aan bebouwing en ruimte bij de hoofdwatergang bij de Kolk aan de orde zijn. We hebben de reactie voor kennisgeving aangenomen.
In de brief van 24 maart 2020 geeft Brandweer Fryslân een advies over het optimaliseren van de veiligheidssituatie waar het gaat om externe veiligheid wat betreft risicovolle inrichtingen en buisleidingen.
Reactie gemeente:
Het voorliggende bestemmingsplan betreft alleen een partiële herziening van het bestemmingsplan Joure Kom 2016 met als doel om enkele juridische verbeteringen in het bestemmingsplan aan te brengen. De door Brandweer Fryslân genoemde aspecten zijn bij de vaststelling van het bestemmingsplan Joure Kom 2016 betrokken waarnaar wij kortheidshalve voor nadere informatie willen verwijzen. De situatie is wat dat betreft niet wezenlijk veranderd. Gelet daarop hebben we de brief voor kennisgeving aangenomen.
In het kader van de ter inzage ligging van het voorontwerpbestemmingsplan zijn geen mondelinge of schriftelijke inspraakreacties ontvangen van derden.
Zienswijzen en vaststelling
Vervolgens is het ontwerpbestemmingsplan zes weken ter inzage gelegd. Tijdens deze periode kon een ieder zienswijzen tegen het bestemmingsplan kenbaar maken. Er is één zienswijze ontvangen, die door de gemeente is beantwoord en heeft geleid tot een wijziging in het plan. Daarnaast zijn er enkele ambtshalve wijzigingen doorgevoerd. De raadsstukken voor de vaststelling zijn in bijlage 1 opgenomen. Met deze wijzigingen is het plan op 18 november 2020 vastgesteld. De indiener van de zienswijze wordt hiervan op de hoogte gesteld. Uiteindelijk is tegen het bestemmingsplan beroep mogelijk bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.
Het bestemmingsplan is een gemeentelijk initiatief. De kosten van het opstellen van het bestemmingsplan komen voor rekening van de gemeente.
Kosten die uit het plan kunnen voortvloeien zijn aanvragen voor een tegemoetkoming in schade. Deze zijn op voorhand niet uit te sluiten. De gemeente zal daarom bij iedere aanvraag bezien of er een tegemoetkoming in de schade kan ontstaan. Indien dit het geval kan zijn, zal met de belanghebbende aanvrager een overeenkomst worden gesloten als bedoeld in artikel 6.4a van de Wro. Daarmee kan worden voorkomen dat de gemeenschap planschadekosten moet betalen die worden gemaakt in het belang van een aanvrager.
Gelet op het voorgaande is een exploitatieplan voor het bestemmingsplan niet nodig.