direct naar inhoud van 2.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Winkelcentrum Breust-Eijsden
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1903.BPLKOM10002WIN-VG01

2.4 Gemeentelijk beleid

2.4.1 Vigerende bestemmingsplan

Het plangebied maakt deel uit van het vigerend bestemmingsplan “Eijsden” (vastgesteld door de gemeenteraad van Eijsden op 5 september 2000 en goedgekeurd door Gedeputeerde Staten op 17 april 2001) en heeft daarin de bestemming woondoeleinden, differentiatievlak winkelgebied (gedeeltelijk), maatschappelijke doeleinden, dienstverlening, detailhandel, verkeersdoeleinden en groenvoorzieningen.

2.4.2 Gemeentelijk woonbeleid 2010-2020

De uitgangspunten van de provinciale en regionale woonvisies zijn ook bepalend voor het gemeentelijke woningbouwbeleid. Vandaar dat de keuze is gemaakt om geen specifiek woningbouwbeleid nader te vertalen in een gemeentelijke woonvisie of volkshuisvestingsplan. De bouwplancapaciteit voor woningbouw over de periode 2010-2020 is vastgelegd in de gemeentelijke woningbouwprogramma's van Eijsden en Margraten. Vanwege de provinciale en regionale opdrachten om de plancapaciteit te reduceren, heeft de raad van de voormalige gemeente Margraten de nota “Kaders voor de woningbouwprogrammering 2010-2020 “ op 13 juli 2010 vastgesteld. Op 20 december 2011 heeft de gemeente Eijsden-Margraten een gelijke nota vastgesteld voor 2011-2021 voor de kernen van de voormalige gemeente Eijsden. Op grond van beide nota's is het woningbouwprogramma teruggebracht.

Op 14 juni 2012 heeft de raad de nota "Kaders voor de woningbouwprogrammering Eijsden-Margraten 2012-2022" vastgesteld. Deze nota is een samenvoeging/integratie van de voornoemde woningbouwprogramma's voor het gebied van beide voormalige gemeenten. In dit programma zijn de woningbouwprojecten "Breust-Veldje" en "Bouwkavels Marathon" samengevoegd en vermeldt tot het project "Centrumplan Eijsden". Hieruit blijkt dat de realisatie van het plan leidt tot een totale woningafname van 26 woningen ten opzicht van de oorspronkelijke bestaande situatie. Kortom er worden meer woningen aan de voorraad onttrokken dan toegevoegd. Het project voldoet hiermee aan de regionale woningbouwafspraken en past zelfs binnen het "nul-beleid" zoals vastgelegd is in de "Provinciale Woonvisie 2010-2015" voor de regio Maastricht en Mergelland.

2.4.3 Woonbehoefteanalyse Eijsden 2012-2042

Bevolkingskrimp zet door  

In Eijsden-Margraten wordt een verdere bevolkingsafname verwacht. De gemeente telt nu iets meer dan 25.000 inwoners en daalt tot iets minder dan 24.000 in 2022 en op lange termijn tot minder dan 21.000 in 2042. Het aantal huishoudens groeit nog tot ca. 2022. Dan is het aantal huishoudens ca. 10.600. Dat betekent de komende 10 jaar een groei van ca. 350 huishoudens.

De komende 10 jaar de bevolkingskrimp nog gepaard met een huishoudengroei. Dit hangt samen met de vergrijzing en bijbehorende daling van de gemiddelde woningbezetting: gemiddeld wonen er steeds minder inwoners per woning. Daardoor ontstaat de situatie dat minder inwoners samen tijdelijk toch nog om meer woningen vragen. Vanaf ca. 2022 stabiliseert het aantal huishoudens en is vervolgens sprake van zowel bevolkings- als huishoudenskrimp. In geval de gemeente het komend decennium in staat is het woningbouwtempo aan te houden van de afgelopen jaren (waarin met name in Poelveld de nodige woningen zijn gebouwd) is de verwachting dat de bevolking en het aantal huishoudens tijdelijk licht zullen stijgen. Dit is overigens een tijdelijke ontwikkeling, de lange termijn trend is blijvende afname van de bevolking en over pakweg 10 jaar ook van het aantal huishoudens.

Lange termijn: 75-plussers blijven groeien, 75-minners krimpen

Weliswaar krimpt de bevolking in totaliteit, er bestaan wel sterke verschillen tussen de leeftijdsgroepen. De leeftijdsklassen tot 55 jaar zullen in omvang en aandeel allemaal gaan afnemen. De klasse van 55 tot 75 jaar neemt de komende 10 jaar nog toe, maar zal daarna ook gaan afnemen. Stabiele groei vindt plaats onder de 75-plussers. Hun omvang en aandeel blijft de komende 30 jaar toenemen.

Woningvoorraadprognose: eerst nog groei, daarna krimp

Als gevolg van de huishoudensontwikkeling neemt de komende 10 jaar de woningbehoefte nog toe met ca. 350 woningen. Vanaf 2022 gaat de autonome woningbehoefte (het aantal woningen dat nodig is om de eigen aanwas te kunnen huisvesten) dalen, na 2032 komt die daling in een versnelling. De komende 30 jaar krimpt de benodigde woningvoorraad met 670 woningen, van 10.345 nu, naar 9.675 in 2042. Rond 2022 bereikt de gemeente Eijsden-Margraten haar woningbehoeftepiek (op basis van eigen autonome woningbehoefte) van ca. 10.700 woningen.

De ontwikkeling in de leeftijdsklassen van de bevolking zien we terug in de huishoudentypen die we onderscheiden. Gezinnen en huishoudens tot 75 jaar nemen (op termijn) af. Het aantal en aandeel 75-plushuishoudens blijft groeien. Zij maken nu 11% van het aantal huishoudens uit, in 2041 is dat gegroeid tot 27%.

De komende 10 jaar is er dus nog ruimte om in te spelen op die woningbehoefte met nieuwbouw. Na 2022 neemt de lokale behoefte snel af, waardoor er vrijval plaatsvindt van woningen in de woningvoorraad. Dit wil niet zeggen dat er per omgaande sprake is van leegstand, maar zal de afzet (verkoop of verhuur) sterker afhankelijk zijn van instroom van elders dan wel het uit de markt halen van woningen.

2.4.4 Visie Welstandsbeleid Mergelland (2003)

Voor de Mergellandgemeenten Eijsden, Gulpen-Wittem, Margraten, Vaals en Valkenburg is een welstandsnota opgesteld. De welstandsnota betreft een basisbeschrijving van de aanwezige kwaliteiten in het gemeentelijke grondgebied van het Mergelland. Het is tevens een specificatie en objectivering van wat wordt verstaan onder de 'redelijke eisen van welstand' waaraan een bouwplan zowel op zichzelf als in relatie tot zijn omgeving moet voldoen.

2.4.5 Kadernotitie openbare ruimte en architectuur (2006)

Deze notitie (bijlage 1) geeft in woord en beeld de uitgangspunten aan voor het ontwikkelen van een architectonisch en stedenbouwkundig ontwerp voor de ontwikkelingen Breusterstraat en omgeving (De Bron, Bakvliet, winkelcentrum).

2.4.6 Structuurplan openbaar groen Eijsden (2003)

Het groenstructuurplan binnen de bebouwde kom is door de gemeenteraad van Eijsden vastgesteld. Bij herinrichtingen of renovaties moet er gezocht worden naar oplossingen waarbij versterking van identiteiten op een bepaalde plek, streekeigenheid en duurzame inrichting worden gerealiseerd. Hierbij kan gedacht worden aan solitaire hagen en grasvelden.

2.4.7 Bodem

Het bodembeheerplan voor de voormalige Eijsden is per 1 januari 2012 vervallen. Momenteel vigeert voor het aspect bodem het geldend beleid voor de gemeente Eijsden-Margraten.

Op de voor het plangebied uitgevoerde bodemonderzoeken zal in paragraaf 3.3.1 verder worden ingegaan.