direct naar inhoud van 6.3 Pieter Posthof/BAC
Plan: Moerkapelle Dorp
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1892.BpMoerkapelleDorp-Va01

6.3 Pieter Posthof/BAC

6.3.1 Wegverkeerslawaai

De locatie Pieter Posthof/BAC ligt in de geluidszone van de Moerkapelse Zijde en Noordeinde. Op de rand van de locatie is de geluidsbelasting berekend met Geomilieu versie 1.71. Er is gerekend op een hoogte van 4,5 en 7,5 m omdat het hier appartementen betreft. Bij de resultaten is de aftrek conform artikel 110g Wgh reeds toegepast.

Het hoogst berekende geluidsniveau vanwege de Moerkapelse Zijde bedraagt 26 dB. Het hoogst berekende geluidsniveau vanwege Noordeinde bedraagt 22 dB. Daarmee blijft de geluidsbelasting vanwege beide wegen ruim onder de voorkeursgrenswaarde.

Voor de nieuwe weg, de Dorpsstraat, Herenweg, Moerdijkstraat en Jonkheer van Welstraat geldt dat deze niet zijn gezoneerd volgens de Wet geluidhinder. De cumulatieve geluidsbelasting van deze wegen op de geluidsgevoelige bestemmingen is wel berekend zodat een uitspraak kan worden gedaan over het leefklimaat en eventueel benodigde gevelwering. De rekenresultaten zijn exclusief correctie ex artikel 110g Wgh, zie tabel 6.5.

Tabel 6.5 Rekenresultaten relevante wegen inclusief 30 km/h-wegen en indicatieve benodigde geluidswering

onderzoekslocatie   Lden in dB   benodigde geluidswering   aanvullende gevelmaatregelen noodzakelijk in het kader van het Bouwbesluit  
Pieter Posthof   59 dB   26 dB   ja  

Conclusie ten aanzien van plan

De ontwikkeling van woningen op locatie Pieter Posthof/BAC is toelaatbaar vanuit het oogpunt van wegverkeerslawaai.

Bij de omgevingsvergunningaanvraag moet een akoestisch onderzoek worden gevoegd waaruit blijkt dat kan worden voldaan aan het Bouwbesluit.

6.3.2 Luchtkwaliteit

In het hele plangebied wordt ook na realisatie van alle voorgenomen ontwikkelingen voldaan aan de grenswaarden voor PM10 en NO2.

Conclusie ten aanzien van plan

De realisatie van de ontwikkeling wordt conform Titel 5.2 van de Wet milieubeheer toelaatbaar geacht.

6.3.3 Bedrijven en milieuzonering

Voor wat betreft de ontwikkellocatie is beoordeeld of bedrijven worden belemmerd in de bedrijfsvoering of dat deze bedrijven een mogelijke belemmering vormen voor de geplande ontwikkeling.

Aan de overkant van de Dorpsstraat is het akkerbouwbedrijf van MTS Van der Spek gevestigd. De bedrijfsmatige activiteiten vinden echter op afstand van de Dorpsstraat plaats. De uitrit aan de Dorpsstraat wordt niet gebruikt voor bedrijfsmatige activiteiten. Door deze ontwikkeling zal de bedrijfsvoering van het akkerbouwbedrijf niet worden belemmerd. Ook de andere bedrijfsmatige activiteiten zullen niet in hun bedrijfsvoering worden belemmerd.

Voor een goede leefkwaliteit is er echter aandacht nodig voor het inpassen van de diverse bestemmingen binnen deze ontwikkeling. Zo dienen er bouwkundige voorzieningen te worden aangebracht wanneer een bakker (bakovens) wordt gevestigd. Deze bedrijfsactiviteiten dienen tevens in het kader van de Wet milieubeheer te worden gemeld bij het bevoegd gezag. Geadviseerd wordt om ten tijde van de omgevingsvergunning onderzoek te doen naar de aspecten geur en geluid en deze onderzoeken tevens toe te voegen aan de benodigde melding in het kader van de Wet milieubeheer.

Conclusie ten aanzien van plan

Er zijn geen beperkingen voor de ontwikkeling van de Pieter Posthof/BAC.

6.3.4 Externe veiligheid

Geïnventariseerd is of de ontwikkellocatie binnen het invloedsgebied GR of binnen de PR-contour van een EV-relevante risicobron ligt.

Het plangebied ligt niet binnen het invloedsgebied of PR-contour van een EV-relevante risicobron.

Conclusie ten aanzien van plan

Er zijn geen beperkingen voor de beoogde ontwikkeling vanwege externe veiligheid.

6.3.5 Bodem

Geïnventariseerd is welke bodeminformatie bekend is bij de Milieudienst met betrekking tot de ontwikkellocatie.

Bodemonderzoeken

Uit het Bodem Informatie Systeem blijkt dat binnen het plangebied twee bodemonderzoeken zijn uitgevoerd, zie tabel 6.6.

Tabel 6.6 Bodemonderzoeken

onderzoek   conclusie   vervolgactie  
Locatie: Pieter Posthof
Verkennend bodemonderzoek, Oranjewoud, 15-11-2006



















 
In de bovengrond zijn matig verhoogde concentraties lood en zink en licht verhoogde concentraties koper, kwik en PAK gemeten. In de ondergrond zijn een matig verhoogde concentratie lood en licht verhoogde concentraties koper, kwik en zink aangetroffen.
Naar aanleiding van de verhoogde gehalten aan lood en zink zijn twee mengmonsters uitgesplitst en separaat geanalyseerd op lood en zink. Hieruit is gebleken dat de grond ter plaatse van boring 1 sterk verontreinigd is met lood en zink en ter plaatse van boring 6 alleen met lood. In de overige boringen zijn licht tot matig verhoogde concentraties lood en zink aangetoond.
In het grondwater zijn licht verhoogde concentraties arseen en zink gemeten.  
Opstellen sanerings- plan en saneren  
Nader bodemonderzoek, Oranjewoud, 24-04-2007   In zowel de boven- als ondergrond zijn licht tot matig verhoogde concentraties lood en zink aangetroffen. De omvang van de verontreiniging met lood en zink boven de interventiewaarde bedraagt circa 65 m3. Er is sprake van een geval van ernstige bodemverontreiniging. De verontreiniging is immobiel en zou kunnen worden geïsoleerd door middel van een gesloten verharding.    

Voor het nog niet eerder onderzochte deel van het plangebied dient historisch bodemonderzoek te worden uitgevoerd.

Conclusie ten aanzien van plan

Er zijn geen directe beperkingen voor de beoogde ontwikkeling.

Voor het deel van het plangebied dat nog niet is onderzocht dient in het kader van de omgevingsvergunning ten minste een historisch onderzoek NEN5725 te worden uitgevoerd.

Voor het deel van het plangebied dat reeds is onderzocht geldt dat een saneringsplan of BUS-melding moet worden opgesteld en moet worden gesaneerd. Dit traject is reeds ingezet. Het saneringsplan of de BUS-melding moet bij de aanvraag omgevingsvergunning worden meegeleverd.

6.3.6 Archeologie

Deze ontwikkellocatie valt geheel binnen de historische dorpskern met een zeer hoge archeologische verwachting. Bij een archeologisch booronderzoek dat op een onbebouwd deel van het terrein heeft plaatsgevonden zijn archeologische resten aangetroffen (Briels 2006, locatie B). Aanbevolen wordt om de resten middels een waarderend proefsleuvenonderzoek nader te onderzoeken en te waarderen (gaafheid, aard, datering, conservering).

Het is niet uitgesloten dat ook onder de huidig bebouwde delen resten aanwezig zijn. De sloop dient hiertoe te worden begeleid door een erkend archeoloog ter voorkoming van het ongezien verdwijnen van archeologische resten. Na sloop dient een karterend en waarderend proefsleuvenonderzoek plaats te vinden ter vaststelling van of en zo ja welke archeologische waarden aanwezig zijn.

Conclusie ten aanzien van plan

Er zijn geen beperkingen voor de planologische procedure ten bate van de ontwikkeling van locatie Pieter-Posthof/BAC.

Voor verkrijgen van de omgevingsvergunning is karterend en waarderend proefsleuvenonderzoek voor deze locatie verplicht. Tevens dient de sloop te worden begeleid door een erkend archeoloog.

6.3.7 Flora en fauna

Op woensdag 8 april 2009 is een veldbezoek aan het plangebied gebracht.

In de huidige situatie bevindt zich hier een bedrijfspand (firma Bac). Bij dit pand geldt dat nissen onder de dakrand, rust- en verblijfplaatsen kunnen bieden aan vleermuizen. Dit dient voor eventuele sloop nader te worden onderzocht.

Conclusie ten aanzien van plan

De planologische regeling voor woningen op locatie Pieter Posthof/BAC is vanwege flora en fauna toelaatbaar.

Vóór aanvang van de werkzaamheden dient de volgende actie plaats te vinden:

  • aanvullend onderzoek vleermuizen.