direct naar inhoud van 6.2 Moerkapelse Zijde - Dorpsstraat
Plan: Moerkapelle Dorp
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1892.BpMoerkapelleDorp-Va01

6.2 Moerkapelse Zijde - Dorpsstraat

6.2.1 Wegverkeerslawaai

De locatie Moerkapelse Zijde ligt in de geluidszone van de Moerkapelse Zijde, de Bredeweg en het Noordeinde. Op de rand van de locatie is de geluidsbelasting berekend met Geomilieu versie 1.71.

De hoogst berekende waarden vanwege de Moerkapelse Zijde bedragen 56 dB. Daarmee wordt de voorkeursgrenswaarde overschreden. De maximale grenswaarde wordt niet overschreden. Maatregelen ter beperking van de geluidsniveaus zijn niet doeltreffend omdat de Dorpsstraat bepalend is voor het totale geluidsniveau. Daarom is een hogere grenswaarde vastgesteld voor deze locatie.

De hoogst berekende waarden vanwege de Bredeweg bedragen 38 dB. Daarmee wordt de voorkeursgrenswaarde niet overschreden.

De hoogst berekende waarden vanwege Noordeinde bedragen 36 dB. Daarmee wordt de voorkeursgrenswaarde niet overschreden.

Voor de nieuwe weg, de Dorpsstraat, Herenweg, Moerdijkstraat en Jonkheer van Welstraat geldt dat deze niet zijn gezoneerd volgens de Wet geluidhinder. De cumulatieve geluidsbelasting van deze wegen op de geluidsgevoelige bestemmingen is wel berekend zodat een uitspraak kan worden gedaan over het leefklimaat en de eventueel benodigde gevelwering. De rekenresultaten zijn exclusief correctie ex artikel 110g Wgh, zie tabel 6.3.

Tabel 6.3 Rekenresultaten alle relevante wegen inclusief de 30 km/h-wegen en indicatieve benodigde geluidswering

onderzoekslocatie   Lden in dB   benodigde geluidswering   aanvullende gevelmaatregelen noodzakelijk in het kader van het Bouwbesluit  
Moerkapelse -
Zijde/Dorpsstraat  
62   29 dB   ja  

Conclusie ten aanzien van plan

De voorkeursgrenswaarde van 48 dB door geluid van de Moerkapelse Zijde wordt overschreden. Conform de Beleidsregel Hogere Waarden regio Midden-Holland (april 2007) is een hogere waarde van 56 dB vastgesteld. Hieraan zijn voorwaarden verbonden, zoals verwerkt in de regels van dit bestemmingsplan.

Derhalve is het plan toelaatbaar vanuit het oogpunt van wegverkeerslawaai.

6.2.2 Luchtkwaliteit

In het hele plangebied wordt ook na realisatie van alle voorgenomen ontwikkelingen voldaan aan de grenswaarden voor PM10 en NO2.

Conclusie ten aanzien van plan

De realisatie van de ontwikkeling wordt conform Titel 5.2 van de Wet milieubeheer toelaatbaar geacht.

6.2.3 Bedrijven en milieuzonering

Voor wat betreft de ontwikkellocaties is beoordeeld of bedrijven worden belemmerd in de bedrijfsvoering of dat deze bedrijven een mogelijke belemmering vormen voor de geplande ontwikkeling.

Locatie Moerkapelse Zijde ligt net buiten de zone van het bedrijf T. Zijderhand en Zoon aan de Bredeweg 5. De afstand is ongeveer 90 m. De ontwikkeling zal de bedrijfsvoering van dit bedrijf naar verwachting niet belemmeren. Tevens is direct naast deze ontwikkellocatie Schilderwerken Huisman B.V. (categorie 2) gevestigd op Moerkapelse Zijde 4. De uitbreiding van de centrumbestemming is echter op grotere afstand gelegen. Op het tussenliggende perceel was reeds een centrumbestemming van toepassing. De uitbreiding zal geen verdere beperking voor Schilderwerken Huisman B.V. veroorzaken.

Conclusie ten aanzien van plan

Er zijn geen beperkingen voor de ontwikkeling van locatie Moerkapelse Zijde vanwege bedrijven.

6.2.4 Externe veiligheid

Geïnventariseerd is of de ontwikkellocatie binnen het invloedsgebied GR of binnen de PR-contour van een EV-relevante risicobron ligt.

Het plangebied ligt niet binnen het invloedsgebied of PR-contour van een EV-relevante risicobron.

Conclusie ten aanzien van plan

Er zijn geen beperkingen voor de beoogde ontwikkeling vanwege externe veiligheid.

6.2.5 Bodem

Geïnventariseerd is welke bodeminformatie bekend is bij de Milieudienst met betrekking tot de ontwikkellocatie.

Bodemonderzoeken

Uit het Bodem Informatie Systeem blijkt dat binnen of overlappend met de ontwikkellocatie op twee locaties in totaal vijf bodemonderzoeken zijn uitgevoerd, zie tabel 6.4.

Tabel 6.4 Bodemonderzoeken

onderzoek   conclusie   vervolgactie  
Locatie: Dorpskern Moerkapelle
Historisch onderzoek, Oranjewoud, 30-09-2004


Verkennend bodemonderzoek, Oranjewoud, 20-01-2005  
Uit het onderzoek blijkt dat er verhoogde concentraties aan zware metalen en PAK te verwachten zijn als gevolg van menselijke activiteiten.

In de grond ter plaatse van Moerkapelse Zijde 10 zijn licht verhoogde concentraties zware metalen aangetoond. Tevens is hechtgebonden asbest aangetroffen. In het grondwater zijn geen verontreinigingen aangetoond.  
uitvoeren asbestonderzoek  

Conclusie ten aanzien van plan

Ter plaatse van het plangebied dient een asbestonderzoek te worden uitgevoerd voor verlening van de omgevingsvergunning.

6.2.6 Archeologie

De locatie Moerkapelse Zijde-Dorpsstraat ligt grotendeels in een zone met een zeer hoge archeologische verwachting. Dit in verband met de ligging in de historische kern. De zuidoost-hoek van de locatie ligt in een gebied met een hoge archeologische verwachting. Dit vanwege de ligging buiten de historische kern, maar binnen de ontginningsas. Omdat de geplande verstoring groter is dan 50 m² en dieper gaat dan 0,3 m dient binnen het deel met een zeer hoge verwachting archeologisch vooronderzoek plaats te vinden. Alleen voor het zuidoostelijk deel is gezien het oppervlak geen verplichting tot archeologisch onderzoek. Hier geld een onderzoeksplicht vanaf 100 m². Met een totale oppervlakte van 60 m² wordt hier niet aan voldaan.

Het is niet uitgesloten dat ook onder de huidig bebouwde delen resten aanwezig zijn. Grondroerende werkzaamheden in het kader van de sloop van de huidige bebouwing dient hiertoe te worden begeleid door een erkend archeoloog ter voorkoming van het ongezien verdwijnen van archeologische resten.

Na de sloop dient een bureauonderzoek aangevuld met een verkennend booronderzoek uitgevoerd te worden om de bodemopbouw en verstoringen in kaart te brengen. Hierbij dienen ook eventuele resultaten van de sloopbegeleiding gerapporteerd te worden.

Conclusie ten aanzien van plan

Er zijn geen beperkingen voor de planologische procedure ten bate van de ontwikkeling van locatie Moerkapelse Zijde-Dorpsstraat.

Voor verlening van de omgevingsvergunning dient nog archeologisch vooronderzoek te worden uitgevoerd.

6.2.7 Flora en fauna

In de huidige situatie bevindt zich hier een bedrijfspand. Bij dit pand geldt dat nissen onder de dakrand, rust- en verblijfplaatsen kunnen bieden aan vleermuizen. Dit dient voor eventuele sloop nader te worden onderzocht.

Conclusie ten aanzien van plan

De planologische regeling voor woningen op de locatie Moerkapelse Zijde is vanwege flora en fauna toelaatbaar.

Vóór aanvang van de werkzaamheden dient de volgende actie plaats te vinden:

  • aanvullend onderzoek vleermuizen.