direct naar inhoud van 4.6 Bodem
Plan: Langs de Veestraat, Obbicht
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1883.langsdeVeestraat-ON01

4.6 Bodem

Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Sittard-Geleen heeft op 27 april 2004 het 'Overkoepelend bodembeheerplan van de gemeente Sittard-Geleen' vastgesteld. Dit plan is na het doorlopen van de procedure ex artikel 3.5 Awb op 2 juli 2004 van kracht geworden. Op 10 maart 2009 heeft het college van Burgemeester en Wethouders het rapport "inwerkingtreding Besluit bodemkwaliteit en overgangsrecht overkoepelend bodembeheerplan, d.d. 18 november 2008, rapport.9T6005.01" vastgesteld. In deze rapporten is het bodembeleid van de gemeente vastgelegd.

In het bodembeheerplan zijn de volgende aspecten vastgelegd:

  • Het functiespecifieke bodemkwaliteitsbeleid voor het diffuus verontreinigde gebied van de gemeente Sittard-Geleen. Hierbij wordt de bodemkwaliteit bekeken in relatie tot het ruimtelijk gebruik.
  • Het gebiedsgerichte bodemkwaliteitsbeleid voor het diffuus verontreinigde gebied van de gemeente Sittard-Geleen. Hierbij wordt de bodemkwaliteit getoetst aan de gebiedseigen kwaliteit.
  • De saneringsdoelstelling van de gemeente Sittard-Geleen, in relatie tot de gebiedseigen kwaliteit en het Aanvaardbaar Risiconiveau (ARN).
  • De mogelijkheden voor en de voorwaarden waaronder de licht verontreinigde grond binnen de gemeente kan worden hergebruikt als bodemmateriaal.


Het bodemkwaliteitsbeleid is van toepassing op het grondgebied van de gemeente Sittard-Geleen, met uitzondering van het Maasdalgebied en Chemelot.

Het grondgebied van de gemeente Sittard-Geleen, is ingedeeld in de volgende homogene deelgebieden:


Sittard   Geleen   Born  
Oude historische kern van Sittard   Stedelijk gebied   Born en Buchten oud, Obbicht, Grevenbicht en Schipperskerk  
De buitenring van Sittard   Overstromingsgebied Geleenbeek e.o.   Born en Buchten nieuw, Holtum en graetheide  
Stadbroek   Buitengebied   Industrie langs het Julianakanaal  
Dorpskernen Limbricht, Guttecoven en Einighausen     Industriepark Swentibold  
Bedrijfsterreinen     Buitengebied  
Overig gebied (buitengebied)      


Kwaliteit bodem

In het kader van de voorgenomen bestemmingswijziging is het noodzakelijk inzicht te hebben in de kwaliteit van de bodem. De mogelijke aanwezigheid van bodemverontreiniging kan gevolgen hebben voor het realiseren van milieugevoelige bestemmingen binnen het vast te stellen plan. Binnen het plangebied is in opdracht van de gemeente Sittard-Geleen door milieutechnisch adviesbureau Geonius Heel B.V. een verkennend bodemonderzoek verricht op 18 juni 2008.

Uit voornoemd bodemonderzoek wordt het volgende geconcludeerd:

  • In de opgeboorde grond zijn plaatselijk bijmengingen aan sporen puin en kooltjes waargenomen;
  • De bovengrond overschrijdt geen van de onderzochte parameters de streefwaarde;
  • In zowel de boven- als ondergrond overschrijdt geen van de onderzochte parameters de achtergrondgrenswaarde voor de kwaliteitszone 'Born/Buchten oud/Obbicht/Grevenbicht/Schipperskerk;
  • Indien grond moet worden afgevoerd komt zowel de boven- als de ondergrond mogelijk in aanmerking voor hergebruik als schone grond.

Langs de Veestraat

Geconcludeerd wordt dat er vanuit het aspect bodem, geen bezwaar aanwezig is ten aanzien van de voorgenomen bestemmingsplanwijziging en/of bebouwing van het plangebied.