Plan: | Langs de Veestraat, Obbicht |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1883.langsdeVeestraat-ON01 |
Duurzame ontwikkeling is te kenschetsen als een ontwikkelingsproces waarbij gestreefd wordt een duurzame samenleving tot stand te brengen door in alle stadia van een planproces kansen en mogelijkheden te benutten voor het realiseren van een hoge ruimtelijke kwaliteit in combinatie met een zo laag mogelijke milieubelasting, en deze in de tijd weten te handhaven zodat ook toekomstige generaties daarin delen. Ook de gemeente Sittard-Geleen heeft duurzaamheid in haar beleidsdoelen opgenomen en wenst deze structureel in ontwikkelingsplannen op te nemen. Dit is onder meer vastgelegd in de volgende beleidsplannen: Duurzame Energie 2001, Convenant Duurzaam Bouwen SWM (Stadsgewest Westelijke Mijnstreek) 2002, Klimaat en Dubo-beleid in de gemeente 2003 en Gebruik Duurzame bouwmaterialen gemeente Sittard-Geleen 2004.
Stedelijke ontwikkelingen en de daarmee gepaard gaande milieukwaliteit worden in sterke mate bepaald door menselijke activiteiten zoals bouwen, slopen, wonen, werken, mobiliteit en recreatie. Deze activiteiten hebben gevolgen voor onder andere de volgende milieuaspecten; energie (broeikasgas), bodem (verontreiniging), water (verdroging/overstroming), groen (tekort aan recreatieruimte), geluid (hinder) en lucht (gezondheid). Deze milieuproblemen doen zich voor op verschillende schaalniveaus. Het sterkst op lokaal niveau en in afnemende mate van regionaal naar mondiaal niveau.
Als algemeen uitgangspunt om de milieubelasting te verminderen wordt de ‘Drie Stappen Strategie’ (trias ecologica) gehanteerd:
1 Voorkom onnodig gebruik.
2 Gebruik eindeloze bronnen.
3 Gebruik de eindige bronnen verstandig, schoon en met een hoog rendement.
Naast ecologische kwaliteit speelt de ruimtelijke kwaliteit een belangrijke rol bij duurzame stedelijke ontwikkelingen. De wijze waarop de ruimte voor wonen, werken en recreëren wordt ingericht bepaalt in sterke mate de gebruiks- en belevingswaarde, als ook de effectieve levensduur van een stedelijk gebied.
Een gevarieerd ingerichte ruimte met een hoge gebruiks- en belevingswaarde, waar mensen prettig wonen en werken, met goede voorzieningen en recreatiemogelijkheden, is de beste garantie voor duurzaamheid.
Aandachtspunten hierbij zijn; consumentgericht bouwen, differentiatie van functies, flexibiliteit en aanpasbaarheid, integratie van groen en water. In de Nationale Pakketten Duurzaam Bouwen is een planvormingsproces opgenomen dat de milieukwaliteitsaspecten integraal met de ruimtelijke kwaliteitsaspecten benadert. Deze integrale aanpak is –mede voortkomend uit de ondertekening van het SWM convenant duurzaam bouwen– de leidraad voor de ontwikkeling van gemeentelijke stedenbouwkundige plannen.
Langs de Veestraat
Bij de (beperkte) ontwikkelingen die mogelijk worden gemaakt, dient rekening gehouden te worden met duurzaamheid. Waar mogelijk en ruimtelijk relevant worden duurzaamheidsmaatregelen in ontwikkeling van de drie woningen opgenomen. Zo wordt er in het kader van energiebesparing gestreefd naar de toepassing van extra isolatie en energiezuinige installaties. Daarnaast dient te worden gestreefd naar de toepassing van duurzame energie en de toepassing van het maatregelenpakket zoals genoemd in het convenant. Zie ook 2.5.4 Duurzame Ontwikkeling
Op 16 april 2008 heeft de raad van de gemeente Sittard-Geleen de regionale woonmilieuvisie Westelijke Mijnstreek "Wonen met kwaliteit in een veranderende markt" vastgesteld. Het betreft een uitwerking van de Provinciale Woonvisie Limburg uit 2005. Daarin verzoekt de provincie aan alle regio's om een regionale woonvisie op te stellen. Tevens is het een verdere uitwerking van het hiervoor besproken regionaal woningbouwprogramma en het Convenant Duurzaam Bouwen, waarin is afspraak is opgenomen dat gemeenten, provincie en woningcorporaties een gezamenlijke visie tot 2020 gaan ontwikkelen.
De woonmilieuvisie bevat een strategische visie. Deze formuleert het woonbeleid voor de periode tot aan de jaren 2020/2030, voor de Westelijke Mijnstreek als geheel en voor 5 te onderscheiden woonmilieus. De status van de visie is een richtinggevend kader per woonmilieu. Kwalitatieve en kwantitatieve doorvertaling van de visie naar de plannen en de mogelijkheden binnen de woonmilieus zal als vervolg nog nader gestalte moeten krijgen. Daarbij zal de focus op de periode 2010-2020 liggen. Om dat goed te kunnen doen is onder andere de uitvoering van een kwalitatief woningmarktonderzoek noodzakelijk( zie hieronder Woononderzoek Westelijke Minstreek 2009).
Met deze strategische woonvisie wordt gestreefd naar de volgende resultaten:
Woononderzoek Westelijke Mijnstreek 2009
Ter nadere detaillering en verdieping van het in 2008 door alle gemeenteraden in de Westelijke Mijnstreek vastgestelde woonmilieuvisie Westelijke Mijnstreek en de behoefte aan inzichten omtrent de gewenste woonkwaliteiten in de Westelijke Mijnstreek in de komende 20 jaar in het licht van de bevolkingsdaling, is in 2009 een woononderzoek op de schaal van de Westelijke Mijnstreek uitgevoerd. De uitkomsten van dit onderzoek kunnen in een 7-tal kernpunten worden samengevat:
Langs de Veestraat
De kern Obbicht valt binnen het woonmilieu "dorps wonen". Dit betekent dat hier het accent ligt op inbreiding en ondersteuning van voorzieningen. Accent op inbreiding, vooral daar waar bestaande voorzieningencentra kunnen worden versterkt. Maatwerk bij eventuele uitbreiding, bijvoorbeeld ten aanzien van excellente woonmilieus. Uitgangspunt daarbij is het respecteren van de contouren van het POL.
Bij het project Langs de Veestraat ligt het accent op inbreiding daar de woningen gerealiseerd worden binnen de dorpskern tussen reeds bestaande woningen. Eveneens worden de POL contouren gerespecteerd doordat de ontwikkeling binnen de Pol contouren plaatsvindt met behoudt van kenmerkende landschapswaarden.
Ten opzichte van het kernpunt 'heroverweging voorzieningenstructuur van de dorpen' en 'ondersteuning van voorzieningen', dient bij het project Langs de Veestraat ook de recente ontwikkeling van speelvoorzieningen Langs de Groene weg in ogenschouw genomen worden. Dit impliceert een expliciete keuze van de gemeente om door middel van de ontwikkeling van de woningen, de algemene speelvoorziening Langs de Groene weg mogelijk te maken.