Plan: | Langs de Veestraat, Obbicht |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1883.langsdeVeestraat-ON01 |
Op 12 december 2002 is de Stadsvisie Sittard-Geleen 2012 vastgesteld. Deze stadsvisie kenmerkt zich door het zoeken naar identiteit en het daaruit afleiden van strategische doelstellingen. Sittard-Geleen wil zich ontwikkelen (transformeren) tot één herkenbare, samenhangende stad, waarin burgers, bedrijven, en instellingen actief vorm en inhoud geven aan de stad.
Tevens heeft de gemeente, vanuit haar wettelijke verplichting op basis van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening, de Structuurvisie Sittard-Geleen opgesteld, die op 10 juni 2010 is vastgesteld. Deze Structuurvisie is het eerste integraal ruimtelijk plan voor de totale gemeente Sittard-Geleen sinds de herindeling in 2001. Het is een samenvoeging van alle bestaande ruimtelijke ambities en doelen van de gemeente Sittard-Geleen, op basis van het vigerend beleid. de visie is ook gebaseerd op hoofdlijnen van nationaal en regionaal beleid dat doorwerkt binnen de gemeente, en op beleid dat is opgesteld samen met andere overheden -zoals de regiovisie Westelijke Mijnstreek. De Structuurvisie zal het kader gaan vormen voor op te stellen bestemmingsplannen, projectbesluiten en voorbereidingsbesluiten.
Langs de Veestraat
Ten aanzien van dit project zijn geen bijzondere uitgangspunten geformuleerd.
In de welstandsnota is het kader voor het welstandsbeleid van de gemeente Sittard-Geleen neergelegd. Doel van de welstandsnota is het vertalen, waarborgen en versterken van de ruimtelijke kwaliteit van de gebouwde omgeving en het openbare gebied in stedenbouwkundig, cultuurhistorisch, architectonisch en landschappelijke opzicht. Dit door middel van transparante, objectieve en daarmee voor eenieder begrijpelijke criteria.
Voor onderhavige gebied is de gebiedsgerichte uitwerking "W4 Thematische in- en uitbreidingswijken 1990- tot heden" van toepassing. Wijken met dit bebouwingstype kenmerken zich door de grote samnehang en hoogwaardige beeldkwaliteit. Binnen de wijken zijn verschillende woonmilieus en/of architectuurstijlen te onderscheiden. De complexwaarde speelt vanwege de herkenbaarheid en de indentiteit daarvan een grote rol. De bebouwing is op elkaar afgestemd met veel samenhang en omgevingskwaliteit waardoor aan het bebouwingstype een hoog welstandsniveau wordt toegekend.
Langs de Veestraat
Het bouwplan dient aan de welstandscommissie voorgelegd te worden zodat de bouwaanvragen voor binnen het onderhavige gebied gelegen percelen aan de welstandsnota getoetst kunnen worden.
De gemeente Sittard-Geleen heeft in december 2004 het parkeerbeleidsplan vastgesteld. Belangrijkste bouwsteen van dit beleidsplan is de 'parkeerplaatsverplichting'. Doelstelling van deze verplichting is dat iedere ontwikkeling waarvoor een bouwvergunning en/of bestemmingsplanwijziging wordt aangevraagd, verplicht kan worden om in de eigen parkeerbehoefte te voorzien. In de nota “Parkeernormensystematiek: omschrijving ten behoeve van implementatie” zijn functie- en locatieafhankelijke parkeernormen opgenomen en is een kader geschapen voor de toepassing van deze normen. Hierbij zij opgemerkt dat het slechts beleidsmatige voorstellen betreft die pas als norm gelden zodra zij vastgesteld zijn binnen de bouwverordening of een bestemmingsplan. De parkeernormen zijn inmiddels in de Bouwverordening opgenomen.
Langs de Veestraat
De normen zoals gesteld binnen de eerder genoemde nota zullen voor het onderliggende plangebied dus als toetsingskader dienen.
Duurzame ontwikkeling is te kenschetsen als een ontwikkelingsproces waarbij gestreefd wordt naar het tot stand brengen van een duurzame samenleving. Dit dient te gebeuren door kansen en mogelijkheden te benutten voor het realiseren van een hoge ruimtelijke kwaliteit in combinatie met een zo laag mogelijke milieubelasting.
De gemeente Sittard-Geleen heeft duurzaamheid in haar beleidsdoelstellingen opgenomen en wenst deze structureel in ontwikkelingsplannen op te nemen. Dit is onder meer vastgelegd in de volgende beleidsplannen: "Duurzaamheidsplan Sittard-Geleen 2009-2016".
Om duurzaamheid te concretiseren gebruikt de gemeente het duurzaamheidsinstrumentarium GPR-gebouw. Het instrument maakt de duurzaamheidprestaties zichtbaar voor de onderdelen energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. de gemeente vraagt een ovaerallscore van minimaal 7 op een schaal van 1 tot en met 10.
Het voorliggende initiatief is niet opgenomen in het basisprogramma. De locatie is niet opgenomen in het reserveprogramma met de planning "oplevering na 2009" waarbij uitgegaan wordt van sociale huur- en koopwoningen. Voor de nieuwe periode na 2009 (2010-2014) zal voor de regio Westelijke Mijnstreek in kwantitatieve zin de nullijn worden gehanteerd waarbij nieuwbouw en sloop in evenwicht zijn en de kwaliteit prevaleert gericht op het verbeteren en versterken van de aanwezige woonmilieus. Plannen en projecten die onderdeel uitmaken van het nieuwe regionale woningbouwprogramma geven hier concreet invulling en uitvoering aan en worden hieraan getoetst.
Langs de Veestraat
Geconcludeerd kan worden dat het plan past binnen de kwalitatieve uitgangspunten van het woonbeleid van Sittard-Geleen zoals vastgelegd in de woonmilieuvisie Westelijke Mijnstreek en het regionale woningbehoeftenonderzoek (zie 2.4.2).
Aan de zuidzijde is in 2009 een speelterrein aangelegd op gronden met de bestemming 'woondoeleinden - uit te werken'. het gebied van het speelterrein komt dus niet meer in aanmerking voor woninguitbreiding. In het actualisatieplan "Kern Obbicht" (ontwerpfase ter visie gelegd op 1 april 2010) is hiermee rekening gehouden door de gronden aan de zuidzijde van de Langs de Groene weg te bestammen als "Sport" en "Agrarisch", in plaats van "Wonen".
Met de realisatie van de 3 woningen aan de Langs de Veestraat wordt de ontwikkeling van dit gebied afgerond. De opbrengsten van de verkoop van de bouwkavels aan Langs de Veestraat zijn noodzakelijk voor de exploitatie van de aanleg van het speelterrein Langs de Groene weg.