Plan: | herinrichting sportpark Maasland |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1842.bpML10sportp-va01 |
Waterbeheer en watertoets
De watertoets is een procedure waarbij de initiatiefnemer in een vroeg stadium overleg voert met de waterbeheerder over het ruimtelijke planvoornemen. Hiermee wordt voorkomen dat ruimtelijke ontwikkelingen in strijd zijn met duurzaam waterbeheer. Het projectgebied ligt binnen het beheersgebied van het Hoogheemraadschap van Delfland, verantwoordelijk voor het waterkwantiteits- en waterkwaliteitsbeheer. Bij het tot stand komen van dit bestemmingsplan is overleg gevoerd met de waterbeheerder over deze waterparagraaf. De opmerkingen van de waterbeheerder zijn vervolgens verwerkt in deze waterparagraaf.
Beleid duurzaam stedelijk waterbeheer
Op verschillende bestuursniveaus zijn de afgelopen jaren beleidsnota's verschenen aangaande de waterhuishouding, allen met als doel een duurzaam waterbeheer (kwalitatief en kwantitatief). Deze paragraaf geeft een overzicht van de voor het projectgebied relevante nota's, waarbij het beleid van het Hoogheemraadschap en de gemeente nader wordt behandeld.
Europa:
Nationaal:
Provinciaal:
Regionaal:
Beleid waterbeheerder
In het Waterbeheerplan 2010-2015 beschrijft het Hoogheemraadschap van Delfland de strategische keuzes, de doelen voor het waterbeheer en de financiële consequenties daarvan. De complexiteit van het gebied en de omvang van de noodzakelijke investeringen dwingen tot het stellen van prioriteiten. Delfland gaat het beheer en onderhoud van het watersysteem optimaliseren en zal daarbij flink investeren in waterkwaliteit, waterkeringen en het voorkomen van wateroverlast en watertekort. Voor de zuiveringstechnische infrastructuur ligt de nadruk op beheren, onderhouden en optimaliseren.
In het kader van de afstemming van het waterbeleid met ontwikkelingen in de ruimtelijke ordening heeft het Waterschap in 2007 een Waterkansenkaart opgesteld. Deze Waterkansenkaart kan gezien worden als de nadere, gebiedsspecifieke uitwerking van de Deelstroomgebiedsvisie Midden-Holland. Ten slotte is in 2007 een Handreiking Watertoets, ruimte voor water in ruimtelijke plannen opgesteld. Met deze handreiking wordt inzicht gegeven in de wijze waarop het Hoogheemraadschap Delfland procedureel en inhoudelijk omgaat met de watertoets.
Gemeentelijk waterbeleid
In het Waterplan Gemeente Midden-Delfland wordt de wateropgave in brede zin uitgewerkt voor het gebied Midden-Delfland. Het waterplan is een gebiedsgericht plan van de gemeente en het Hoogheemraadschap, waarin samenhangende thema's rond waterbeheer aan bod komen. Ruimtelijke ontwikkelingen spelen hierbij een belangrijke rol. Ontwikkelingen zoals de Europese Kaderrichtlijn Water, landelijk beleid zoals het waterbeleid voor de 21e eeuw (WB21, uitgewerkt in ABCDelfland), maar ook gemeentelijke plannen zoals een gemeentelijk rioleringsplan komen in dit waterplan samen. Het waterplan geeft daarnaast vanuit het thema water richting aan het Landschapsontwikkelingsplan (LOP) door aan te geven waar de opgave ligt, hoe groot de opgave is en op welke wijze die opgave in het landschap gepast kan worden. In het LOP wordt deze richting integraal afgewogen tegen onder andere recreatieve en agrarische belangen.
Het waterplan is opgebouwd uit drie verschillende fasen:
Huidige situatie
Het projectgebied is gelegen in het noordoosten van de kern Maasland, tussen de voetbalvelden en tennisbanen van het sportpark. Het plangebied bestaat uit een aantal kleine deelgebieden. Het plangebied bestaat voornamelijk uit groen.
Bodem en grondwater
Volgens de Bodemkaart van Nederland bestaat de bodem uit klei. De maaiveldhoogte bedraagt ter plaatse circa NAP -2,6 m.
Waterkwantiteit
Het projectgebied is gelegen in de Commandeurspolder, peilvak IF. Dit peilvak heeft een peil dat vastgesteld is op NAP -3,19 m. In de praktijk blijkt het peilvak verbonden te zijn met het naastgelegen peilvak IVA. Hierdoor is het daadwerkelijke peil NAP -3,01 m.
Peilvak IF kent een waterbergingsopgave van 2.000 m3. Daarnaast is er een waterbergingstekort van 5.000 m3 in de bebouwde kom van Maasland.
Rondom de deelgebieden zijn diverse watergangen aanwezig. Een van deze watergangen, die langs het uit te breiden sportveld loopt, zal worden gedempt. Het verlies wordt verderop gecompenseerd (zie figuur 2.1).
Veiligheid en waterkeringen
In het plangebied is geen waterkering aanwezig.
Afvalwater en riolering
Binnen het peilvak zijn de aanwezige sportaccommodaties aangesloten op het riool (drukriolering).
Toekomstige situatie
Het bestemmingsplan maakt de uitbreiding van een voetbalveld en de realisatie van 6.000 m2 oppervlaktewater mogelijk.
Waterkwantiteit
In het totaal wordt 6.000 m2 oppervlaktewater aangelegd. Dit gebeurt ten zuiden van het uit te breiden veld, naast de parkeerplaats van het tenniscomplex en naast het kleine tennisveld. Daarnaast wordt de oostelijke watergang verbreed.
Het uit te breiden sportveld zal voorzien worden van een drainagesysteem. Dit systeem zal aan het bestaande systeem van de andere velden gekoppeld worden.
Waterkwaliteit
Ter voorkoming van diffuse verontreinigingen van water en bodem geldt een verbod op het toepassen van zink, lood, koper en PAK's-houdende bouwmaterialen, zowel tijdens de bouw- als tijdens de gebruiksfase.
Beheer en onderhoud
Voor aanpassingen aan het bestaande waterhuishoudingsysteem dient bij het Hoogheemraadschap op basis van de Keur een watervergunning te worden aangevraagd. Dit geldt bijvoorbeeld voor het graven van nieuwe watergangen, het aanbrengen van een stuw of het afvoeren van water naar het oppervlaktewater. In de Keur is ook geregeld dat een beschermingszone voor watergangen en waterkeringen in acht dient te worden genomen. Dit betekent dat binnen de beschermingszone niet zonder toestemming van het Hoogheemraadschap gebouwd en opgeslagen mag worden. De genoemde bepaling beoogt te voorkomen dat de stabiliteit van het profiel en/of veiligheid wordt aangetast, de aan- en/of afvoer en/of berging van water wordt gehinderd dan wel het onderhoud wordt gehinderd. Ook voor het onderhoud gelden bepalingen uit de Keur. Het onderhoud en de toestand van de (hoofd)watergangen worden tijdens de jaarlijkse schouw gecontroleerd en gehandhaafd.
Water en Waterstaat in het bestemmingsplan
In het bestemmingsplan wordt het oppervlaktewater in het plangebied bestemd als 'Water'.
Conclusie
Het realiseren van nieuw oppervlaktewater betekent een flinke verbetering van het waterhuishoudkundige systeem. Het bergingstekort van het peilvak wordt hiermee nagenoeg opgelost.